SteelSeries Apex Pro Mini – drahý vrchol kompaktních klávesnic
Recenze Hardware Recenze SteelSeries Apex Pro Mini – drahý vrchol kompaktních klávesnic

SteelSeries Apex Pro Mini – drahý vrchol kompaktních klávesnic

David Jiránek

David Jiránek

9. 9. 2022 13:43

Otestovali jsme novou kompaktní klávesnici od SteelSeries, která se řadí na samotný vrchol portfolia.

Reklama

Kompaktní klávesnice získávají už delší dobu na popularitě, což dokazuje jejich mohutné rozšíření. Modely se 100% rozložením často doplňují TKL varianty a v určitých případech i menší 60% varianty. Právě na jeden takový kousek se podíváme dneska. Apex Pro Mini je vrcholem nabídky od SteelSeries a vyznačuje se zejména optickými spínači OmniPoint 2.0 s možností volby hloubky aktivace klávesy. Zároveň jde i o jeden z nejdražších modelů s 60% rozložením. Vyplatí se si připlatit?

Zpracování

SteelSeries si na produktech nechává záležet a u high-end portfolia to platí dvojnásobně. Není proto divu, že už po vybalení klávesnice jsem měl pocit, jako bych dostal do rukou opravdu špičkovou herní klávesnici. Kompaktní Apex Pro Mini je zapouzdřena v těle z leteckého hliníku a disponuje tak špičkovými mechanickými vlastnostmi. Tělo se neprohýbá, prvky konstrukce perfektně lícují a „apexka“ tak působí opravdu profesionálním dojmem.

 

SteelSeries Apex Pro Mini – drahý vrchol kompaktních klávesnic

 

Samotné tělo má jen 293 mm na dílku, 103 mm na délku a hloubku 40,3 mm. Vzhledem k 60% rozložení se není čemu divit. Nenajdete zde dedikované šipky, řadu F kláves ani oddělená tlačítka pro delete, insert nebo page up / page down. Pro hráče jde o klávesy navíc, nicméně při práci jsem si na toto rozložení také zvykl.

 

SteelSeries Apex Pro Mini – drahý vrchol kompaktních klávesnic

 

Ke klávesnici obdržíte odpojitelný opletený USB-C na USB-A kabel, použít samozřejmě můžete i svůj. Kromě příruček je v balení ještě nástroj pro vytahování kláves. V krabici ho ale budete hledat marně, nástroj totiž SteelSeries umístilo do přihrádky na zádech klávesnice. Podle mého názoru jde o praktické řešení, těchto „kleštiček“ už jsem totiž pár ztratil, což zde nehrozí.

 

SteelSeries Apex Pro Mini – drahý vrchol kompaktních klávesnic

 

Na zadní straně jsou dále pogumované plochy, aby vám klávesnice nesjížděla. Dále nožičky, které lze vyklopit do dvou poloh. Celkem tak máte k dispozici tři moznosti naklonění klávesnice.

Samotné klávesy jsou z double-shot PBT a výrobce je opatřil hrubší povrchovou úpravou. Povrch rozhodně nepůsobí tak, že byste si prsty o klávesy odřeli, zároveň ale tlačítka nekloužou ani při zpocení po vypjaté hře.

Samotné klávesy mají dvojí potisk. Hlavní je průhledný a prosvítá skrze něj RGB podsvícení, ten druhý najdete z přední strany a udává sekundární funkci kláves. Tu aktivujete při podržení klávesy s logem SteelSeries v pravém dolním rohu. Na umístění tohoto tlačítka jsem si musel chvíli zvykat, jelikož jsem po hmatu často stiskl sousední klávesu Windows.

Spínače a jejich funkce

Speciální kapitolu si zaslouží spínače. Jde o OmniPoint druhé generace, tedy mechanické spínače využívající optiku k aktivaci. Jejich stisknutí je lineární, nicméně oproti klasickým lineárním spínačům si u OmniPoint můžete libovolně nastavit bod aktivace. Ten se pohybuje mezi 0,2 a 3,8 mm.

V aplikaci SteelSeries Engine lze tento bod měnit u každé klávesy zvlášť. Já si oblíbil hodnotu 1,4 mm. Další zajímavou funkcí je Dual Binding, která umožňuje nastavit odlišnou akci při hlubším stisknutí. Délka tohoto stisknutí je opět libovolná až do 3,8 mm, nicméně musí být větší než v případě aktuálně nastavené aktivace primárního stisknutí.

 

SteelSeries Apex Pro Mini – drahý vrchol kompaktních klávesnic

 

Díky tomu si na klávesu W při hraní akční hry můžete nastavit chůzi (menší stisk) a běh (hlubší stisk). Podobně pak zatáčení u závodních her.

Problémem této funkce ovšem je, že první stisk se vždy zaregistruje. Nemůžete si tak na klávesu W nabidnovat šipku nahoru při plném stisknutí. Jakmile byste totiž tlačítko domáčkli, aktivovalo by se i písmeno W. Praktické využití tak mimo hry a jejich pracnější nastavení pokulhává.

 

SteelSeries Apex Pro Mini – drahý vrchol kompaktních klávesnic

 

Zároveň OmniPoint 2.0 spínače nejsou analogové. Ačkoliv lze nastavit dva body aktivace, klávesnice nepředává počítači aktuální informaci o přesné hloubce stisku tlačítka jako je tomu například u Razeru.

 

SteelSeries Apex Pro Mini – drahý vrchol kompaktních klávesnic

 

Jinak jsou ovšem mechanické spínače špičkové. Jejich zvuk patří mezi absolutní špičku, žádná rezonance základny se nekoná a při psaní i hraní si budete chtít sundat sluchátka, jen abyste si vyslechli každé stisknutí. Chod spínačů je zcela plynulý, odezva konzistentní a celkově jde podle mého o jedny z nejlepších lineárních spínačů na trhu.

Software

Kromě nastavení stisku kláves si lze ve SteelSeries GG upravit i RGB podsvícení. Na výběr je bohaté množství přednastavených animací a nechybí ani možnost si každé tlačítko upravit zvlášť co se barviček týče.

 

SteelSeries Apex Pro Mini – drahý vrchol kompaktních klávesnic

 

Měnit lze i sekundární funkce kláves, nicméně počítejte pak s faktem, že druhotné popisky na klávesách nebudou odpovídat realitě.

K dispozici jsou i různé profily, které lze v rychlosti přepínat. Řadu úprav přitom lze dělat i bez softwaru. Změnu podsvícení, profilů a dokonce i úpravu aktivace kláves lze provést klávesovými zkratkami. Díky tomu můžete kompaktní Apex Pro Mini vzít třeba na LANku a po připojení okamžitě měnit nastavení bez instalace aplikace.

Shrnutí

SteelSeries Apex Pro Mini je klávesnice stvořená pro náročné hráče vyžadující řadu přizpůsobení. Měnit lze bod aktivace kláves, sekundární funkce, RGB podsvícení i fyzické proměnné jako kabel nebo úhel pomocí výklopných nožiček. Tato 60% klávesnice vám zároveň na stole nezabere moc místa, jenž lze využít pro ideální napolohování podle vašich preferencí.

Fyzické zpracování je opravdu na špičkové úrovni a Apex Pro Mini se tak může poměřovat nejen s nejlepšími klávesnicemi na trhu, ale i s podomácku sestavenými klenoty. Praktických funkcí je zde opravdu celá řada od dobře ukrytého držáku na nástroj pro vytahování tlačítek až po možnost změnit si bod aktivace spínačů bez softwaru.

Nejde ovšem o dokonalou klávesnici. Prvním mínusem je relativně vysoká cena. Za drátový model dáte 4 390 korun, což je podle CZC nejvíce za klávesnici tohoto rozložení nedisponující bezdrátovým připojením. Zároveň samotné optické spínače nenabízejí funkci analogového výstupu.

 

SteelSeries Apex Pro Mini – drahý vrchol kompaktních klávesnic
SteelSeries Apex Pro Mini

Verdikt

Vrchol nabídky pro vášnivé hráče. Takto by se dala popsat klávesnice SteelSeries Apex Pro Mini. Z hlediska hardwaru nemá tento model žádné chyby, ovšem takto vysoká cena za 60% klávesnici se stále těžko obhajuje. Pokud máte dostatečný rozpočet, rozhodně po Apex Pro Mini sáhněte. Pro ostatní tu brzy bude Apex 9 Mini s identickým rozložením a podobnými spínači. Velké většině hráčů nižší model plně postačí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama