Streamerka s Tourettovým syndromem se pomalu stává hvězdou Twitche (+18)
Zajímavosti Článek Streamerka s Tourettovým syndromem se pomalu stává hvězdou Twitche (+18)

Streamerka s Tourettovým syndromem se pomalu stává hvězdou Twitche (+18)

Zuzana Cinková

Zuzana Cinková

22. 10. 2018 12:32

Dostane ban za vulgarismus?

Reklama

Tourettův syndrom je vrozené nervové onemocnění charakteristické zvukovými a pohybovými tiky. Vzácně (méně než 15% případů) se tato nemoc projevuje společně s tzv. koprolálií, jenž způsobuje opakované nutkání vyjadřovat slova či výrazy, které jsou kulturní tabu nebo obecně nevhodné pro společnost. I když může daný jedinec nedobrovolně říkat eticky nebo rasově motivované urážky, tak to nemusí nutně znamenat, že to odráží jeho názory nebo myšlenky. Tito lidé se proto velmi špatně začleňují do společnosti.

Jedním z lidí trpící koprolálií je roztomilá devětadvacetiletá Anita z Velké Británie. Streamuje teprve krátce, ale i tak si dokázala získat velkou pozornost. Není se čemu divit, protože její výbuchy sprostých slov, náhodné zvuky iPhonu, které vydává a grimasy, baví celý Twitch. Nemoc ji byla diagnostikována až ve 24 letech, když začala říkat věci, které rozhodně říkat nechtěla a to jí tak vyděsilo, že přestala skoro na tři roky mluvit s lidmi.

Není pěkné se bavit nad nemocí jiného člověka, ale ona sama říká, jak jí streamování opravdu pomohlo najít odvahu se více bavit s okolím. Mluví o tom v klipu níže, kde zároveň děkuje a nadává fanouškům, že jsou s ní. Jen předem upozorňuji, že uslyšíte spoustu sprostých výrazů:

Pokud vás zajímá, co Anita hraje, tak kromě Overwatche má ráda i další věci:

A jeden z mých nejoblíbenějších klipů o tom, co všechno ráda maluje:

Nedokážu si představit, jak tato nemoc může být strašně vyčerpávající a času beroucí v běžném životě. Doufám, že Anita nejen dokáže v budoucnu své publikum pobavit, ale zároveň tím přiblížit nemoc více veřejnosti, protože lidé trpící touto vzácnou chorobou jsou často zesměšňováni společností a přitom by naopak potřebovali pochopení.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama