Tencent: Největší videoherní společnost světa
Gaming Článek Tencent: Největší videoherní společnost světa

Tencent: Největší videoherní společnost světa

Ondřej Sirovátka

Ondřej Sirovátka

14. 8. 2018 17:20

Největěší videoherní společnost světa, o které jste možná nikdy neslyšeli.

Reklama

Tencent Holdings Limited je pro většinu z vás asi neznámá společnost, jedná se o šedou eminencí světa esportu. Čínský megaholding je největší herní společností světa. Pro představu, o jak velkou a hodnotnou společnost jde, na světě je pouze 7 hodnotnějších společností.

Krátký souhrn, co je zač a co je hlavní náplní: jedná se o internetovou společnost založenou v Číně roku 1998 jako Tencent Inc. O rok později vypustila na čísnký trh první produkt, komunikační aplikaci “QQ”, dnes s 800 miliony uživateli. Další produkty následovaly. Soso.com (vyhledávač), TenPay (online platby), Weibo (blogovací portál), QQ Music (streaming hudby), Tencent Pictures (produkce filmů), iTQQ (Chytrá televizní síť), Tencent Video (sdílení videí), QQ Live (streaming), WeChat (platforma stojící nad všemi aplikacemi s jednou miliardou měsíčních uživatelů, komunikace, online platby, nákup zboží, lístků, platby v restauracích, posílání peněz mezi uživateli a mnohé další.) a v neposlední řadě Tencent Games (distribuce a vývoj her). Společnost má podíl v řadě technologických projektů, jmenujme několik významných z herního odvětví z dlouhého seznamu. Sto procent v Riot Games (League of Legends), 84,3% v SuperCell (Clash of Clans, Clash Royal), 48,8% v Epic Games (Fortnite), 25% v Activision Blizzard (CoD, WoW, Candy Crush, Overwatch), 10% v Bluehole (PUBG) , 5% v Ubisoft (Rainbow Six Siege, Far Cry, Assassin's Creed) nebo 80% v Grinding Gear Games (Path of Exile). 

Nejprve si pojďme rozkrýt LoL. Jak bylo zmíněno v úvodu, Tencent má pod kontrolou 100% v Riot Games a je výhradním distrubutorem hry na Čínském trhu. Aby toho nebylo málo, vstoupil skrze finanční investici do společnosti Versus Programming Network (že vám to taky nic neříká? V pořádku). VSPN organizuje mimo jiné i profesionální League of Legends na čínském a korejském území, LPL i LCK, dvě nejlepší soutěže světa. V jednom měsíci proinvestoval Tencent 1 miliardu dolarů do streamovacích platforem Douyu TV a Huya TV, které shodou okoloností vysílají obě zmíněné soutěže. Pod křídla jediné společnosti se tedy ocitla hra a její vývoj, distribuce pro největší herní trh na planetě, její soutěžní aspekt i samotné vysílání. 

Jdeme dál. Battle Royale žánr má dva významné lídry, PUBG a Fortnite soupeřící o přízeň hráčů. Pokud se tedy s přáteli nemůžete shodnout kterou hru hrát, ať už zvolíte jakoukoliv z této dvojce, pro Tencent to v konečném důsledku nehraje roli. Podíl má totiž v obou vývojářských studuiích, 48,8% v Epic Games a 10% v Bluehole. Ruku v ruce s tím jdou distribuční práva pro mobilní odnože her v Číně a budování esport scény okolo Fortnite, na což si samotný Tencent vyčlenil 8 milonů dolarů.

Tencent za finské vývojáře mobilních her zaplatil 8,6 milardy dolarů což je přibližně 172 miliard korun. Nepředstavitelná částka že? V potaz vemte, že Supercell v průběhu vývoje zabilo 14 her. Vydalo pouze 4, ale každá z nich se stala nesmírně úspěšnou. Titul Clash of Clans od roku 2012 přinesl 6 miliard dolarů v tržbách. Royal Clash potřeboval na vygenerování 2 miliard jen něco málo přes dva roky a tržby stále rostou. 

Vstup do studia Ubisoft měl poměrně zajímavé okolnosti. Autoři herních titulů jako Watchdogs nebo For Honor čelili ne úplně přátelskému pokusu o převzetí ze strany francouzké mediální skupiny Vivendi, která postupně nakupovala jejich akcie.  Tencent se s jejich kapitálem postavil na stranu zakládající čtveřice bratrů Guillemotových, vykoupil podíl od Vivendi a pomohl Ubisoft udržet stále pod kontrolou bratrů. Stejně jako snad všem jejich společnostem jim ponechává značnou autonomii. 

Dle mnohých, dosavadní úspěch a rozsah společnosti nastartovala ochranářská politika domácích společností v Číně, tedy absence zahraniční konkurence. Například Steam v Číně funguje neoficiálně a značně zpomaleně, proto zde dominuje platforma WeGame. Sám Tencent stále většinu pozornosti věnuje domácímu trhu, proč taky ne, je zde v bezpečí a oslovit může více než 600 milionů hráčů. Není to ale bez háčku, Čína striktně cenzuruje internet i hry, vláda například vydala omezení, jak dlouho mohou hráči v závislosti na věku hrát hru od Tencent Holdings - Honour of Kings, kterou deně hraje 70 milionů hráčů.

Tencent si vede na asijském trhu nesmírně dobře, proto je nevyhnutelý pokus o zisk zbytku světa. Honour of Kings prošla úpravou aby více seděla hráčům ze západu, nově pod jménem Arena of Valor proběhl první velký turnaj, World Cup v Los Angeles. Další tituly by mohly následovat. WeGame půjde do světa a vyzve na rovný souboj platformu Steam od Valve, až tady se ukáže jak dobré služby a reportoár her je Tencent schopen nabídnout hráčům a ukrojit Steamu z jejich dominance. Uvidíme kam dál bude Tencent vstupovat a jak se jim bude dařit budovat tu největěší videoherní společnost světa.

{control inquiry 76}
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama