Tip na výlet! Vyzkoušeli jsme virtuální arénu DIVR v Praze.
Zajímavosti Článek Tip na výlet! Vyzkoušeli jsme virtuální arénu DIVR v Praze.

Tip na výlet! Vyzkoušeli jsme virtuální arénu DIVR v Praze.

Jarmil Černý

Jarmil Černý

5. 6. 2023 16:28

Dobrodružství s Golemem nebo tajemné jeskyně plné pavouků - přečtěte si naše dojmy z VR arény DIVR.

Reklama

Pokud hledáte tip na výlet, tak se pohodlně usaďte a věnujte pozornost následujícím odstavcům. Naskytla se nám totiž možnost otestovat unikátní virtuální arénu DIVR v centru Prahy a tak jsme se jí rozhodli okamžitě využít. Vydali jsme se vyzkoušet dvě hlavní dobrodružství. Specifikem arény je, že se celý váš zážitek odehrává ve virtuální realitě. Obě dvě dobrodružství jsme prošli ve čtyřech lidech, ale pokud tento počet nepřesáhnete, nezáleží na tom, kolik spoluhráčů si přivedete. Pokud tedy hledáte tip na výlet v České republice, může být tento unikátní zážitek ve virtuální realitě přímo pro vás.

První hra byla určená pro mladší dobrodruhy. Zavedla nás do rudolfínské Prahy, kde jsme nejprve oživovali golema a poté ho naopak krotili magickými schopnostmi, které nám propůjčil jeho stvořitel, sám Rabi Löw.

Tip na výlet! Vyzkoušeli jsme virtuální arénu DIVR v Praze.

Druhá hra už je spíše pro dospělé hráče, dostanete se totiž do jeskyní, které jsou prolezlé jedovatými pavouky! Pod nohama vám budou běhat ti nejmenší, pozor si ale dávejte v zákoutích jeskyní, tam se nachází pořádně obří pavouci, velcí zhruba jako kolo od auta. Pokud si nepospíšíte s jedním z vám přidělených úkolů, může vás zase polapit místní příšera.

Průměrná hra trvá asi třicet minut. Před startem vám aréna propůjčí VR headset (dioptrické brýle si můžete ponechat) a po krátké úvodní kalibraci ostrosti obrazu vstoupíte do arény. Headsety HTC Focus 3 na hlavě pohodlně sedí a nijak nepřekáží. Žádné další vybavení není potřeba. Vaše těla v aréně snímají senzory a ve virtuálním světě vidíte tak nejen svoje ruce, ale i všechny spoluhráče.

Tip na výlet! Vyzkoušeli jsme virtuální arénu DIVR v Praze.

Velkou fyzickou námahu neočekávejte, po aréně se pohybujete v klidném tempu a plníte digitální úkoly. Aréna samotná není prázdná, ale plná fyzických objektů. Můžete se tak chytit mříží, opřít se o zábradlí a vychutnávat si pohled na Karlův most, nebo otáčet kolem pohánějícím virtuální výtah.

Nejvíce ze všeho nás uchvátily samotné vizuály hry. Jen těžko se v reálném světě dostanete do obrovské pozemní kopule, kde můžete procházet portály vedoucí do jiných míst nebo století. Díky zajímavým doplňujícím prvků se můžete zchladit u větru foukajícího z jeskyně nebo naopak ohřát u krbu v pracovně Rabína Löwa.

Během hry jsme nezaznamenali žádné významné technické potíže, které by nám mohly výrazně zkazit zážitek. Pouze na pár sekund vypadlo připojení headsetu, ale stačilo počkat zhruba jednu vteřinu a signál se znovu obnovil. Občas hra, stejně jako v případě drtivé většiny ostatních VR her, nedokonale zmapuje váš pohyb a nepodaří se vám uchopit předmět, který jste si přáli. Neděje se to však často.

Tip na výlet! Vyzkoušeli jsme virtuální arénu DIVR v Praze.

V průběhu obou her vás provází mluvící létající koule, u které si nejeden hráč vzpomene na postavu Wheatley z Portal 2, nestane se tak, že se v aréně ztratíte. Mluvit umí i anglicky, pokud byste chtěli hrát s cizinci.

Ať už tedy vydáte do DIVR arény s malými dětmi nebo kamarádkou s arachnofobií, můžete očekávat nevšední zážitek, který si užijí nejen nadšenci do nových technologií, ale i ti, kteří s virtuální realitou nemají dosud žádné zkušenosti. Web arény najdete na divrlabs.com.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama