Tohle nebyl apríl! Může nový handheld ROG Ally konkurovat Steam Decku?
Technologie Článek Tohle nebyl apríl! Může nový handheld ROG Ally konkurovat Steam Decku?

Tohle nebyl apríl! Může nový handheld ROG Ally konkurovat Steam Decku?

Josef Ventrča

Josef Ventrča

4. 4. 2023 08:06

Společnost ASUS potvrdila, že uvede na trh svůj první handheld ROG Ally. Aprílový vtip je skutečností.

Reklama

V sobotu prvního dubna ASUS sdílel na Twitteru video, ve kterém představil svůj první herní handheld ROG Ally. Vzhledem k datu zveřejnění se předpokládalo, že se nejspíš jedná o aprílový vtip, což následně tak komunikovala i společnost. Jenže o dva dny později tchajwanský výrobce znovu překvapil, když uvedl, že zařízení je skutečné. Těžko určit, zda se tedy jednalo o podivný smysl pro humor nebo geniální marketing.

Aby potenciální zákazníky ujistila, že se již nejedná o žádný další žert, přidala do příspěvku odkaz na server Best Buy. Zde zájemci mohou zaregistrovat své e-mailové adresy, a následně počkat na podrobnosti o spuštění předobjednávek.

ASUS nechce nabízet zajíce v pytli, a tak se chvíli po pondělním oznámení objevilo i youtube video na kanálu uživatele Dave2D, který měl možnost si nový kapesní počítač osahat, aby sdělil jeho technické specifikace. A rovnou ho srovnal s momentálně nejzvučnějším handheldem na trhu: Steam Deckem od Valve.

Výkonnější než Steam Deck

Podle společnosti ASUS má ROG Ally s operačním systémem Windows 11 uvnitř upravený procesor Ryzen APU, který nazývá dosavadním nejrychlejším modelem od AMD. Dále má disponovat sedmipalcovým displejem s poměrem stran 16:9, Full HD rozlišením (1920 x 1080 pixelů), jasem 500 nitů a obnovovací frekvencí 120 Hz. Z obou hledisek by tak měl nabídnout víc než konkurence z Valve, která má rozlišení stejně velké obrazovky 1280 x 800 s obnovovací frekvencí 60 Hz a jasem 400 nitů.

Rozměry ROG Ally jsou 280 mm x 113 mm x 39 mm a váha je 608 gramů. Youtuber ve videu uvedl, že tím je trochu menší, lehčí a plošší než Steam Deck. Dodal, že prototyp je taky mnohem tišší. Při zatížení se naměřil hluk asi 20 dB ve srovnání s 37 dB u Decku, a to díky dvěma ventilátorům, které nasávají vzduch zezadu a vypouštějí ho nahoře. Všiml si také, že SSD disk a joysticky by mohly být snadno vyměnitelné.

ROG Ally má standardní nastavení dvou analogových páček, vlevo umístěný D-pad a čtyři tlačítka na pravé čelní straně, plus několik menších tlačítek kolem obrazovky pro přístup do nabídek a nastavení. V přední části jsou taky výřezy pro stereofonní zvukový výstup. Na zadní straně se nachází logo ASUS ROG spolu s LED páskem, který se po zapnutí zařízení zahalí do RGB barev. Zařízení bude možné připojit k televizi pomocí dokovací stanice ROG XG Mobile eGPU, kterou společnost nabízí ke svým herním notebookům.

Srovnávací tabulka známých specifikací ASUS ROG Ally a Steam Deck

Specifikace ASUS ROG Ally Steam Deck
Procesor a OS: AMD Zen 4, Windows 11 AMD Zen 2, SteamOS
Displej: 7 palců, rozlišení 1920 x 1080 px, 120 Hz, jas 500 nitů 7 palců, rozlišení 1280 x 800 px, 60 Hz, jas 400 nitů
Rozměry: 280 mm x 113 mm x 39 mm 298 mm x 117 mm x 50,5 mm
Hmotnost: 608 g 669 g
Hlučnost: 20 dB 37 dB

Lepší rozlišení, obnovovací frekvence, jas i výkonnější procesor však mohou více zatížit baterii při hraní na cestách. Bližší informace o kapacitě či výdrži baterie však zatím nejsou dostupné. Rovněž je otázkou, jak se funkčně osvědčí Windows 11 ve srovnání se SteamOS. Taky cena ještě není známa.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama