Valorant Champions je za námi, kdo je šampiónem pro rok 2022?
Esport Valorant Článek Valorant Champions je za námi, kdo je šampiónem pro rok 2022?

Valorant Champions je za námi, kdo je šampiónem pro rok 2022?

Nga Thi Nguyen

Nga Thi Nguyen

19. 9. 2022 15:07

Poslední turnaj za tento rok je u konce. Pojďme se ohlédnout za jeho finálovými zápasy.

Reklama

Poslední turnaj ve Valorantu za tuto sezónu je u konce! Grandfinálový zápas se odehrál 18. září v Istanbulu a my již definitivně známe letošní šampióny ve Valorantu! Pojďme na to ale hezky popořadě.

V druhé polovině play-offu nás po dvoudenní pauze čekalo finále vyššího bracketu, ve kterém se proti sobě postavil brazilský tým LOUD a severoamerický OpTic Gaming. První mapu, Bind, si vybrali OpTic Gaming, a přestože si zvládli vybojovat 10 kol, se střídavými výhrami z obou stran hra nakonec skončila 13:10 pro LOUD. Druhou mapou byl Ascent, který bohužel týmu OpTic Gaming moc nesedl, jelikož první polovina skončila 9:3 pro LOUD a v druhé polovině to brazilský tým dotáhl čtyřmi konsekutivními výhrami k vítězným 13 kolům na této mapě; konečné skóre tedy bylo 13:3. LOUD si tak zajistili postup do grandfinále, pro OpTic Gaming to však ještě úplný konec nebyl – šanci dostali ještě v nižším bracketu.

Kdo bude jejich protivníkem v nižším finále ale ještě rozhodnuto nebylo; o toto místo se měli utkat DRX a FunPlus Phoenix. Poslednímu zbylému evropskému týmu FunPlus Phoenix se sice dostalo spoustu hlasité podpory přítomných fanoušků; k postupu do finále nižšího bracketu jim ale ani to bohužel nepomohlo. Na Iceboxu po převaze 11:8 ze strany FunPlus Phoenix DRX hru klasicky obrátili a dokázali vyhrát 5 kol za sebou, čímž si na konto připsali svou první výhru. Haven skončil po první polovině ještě dramatičtěji, a to 9:3 pro FPX. A zde se stalo znovu nečekané – DRX si zopakovali comeback, kterým ve skupinových zápasech vyhráli hru proti týmu FURIA, a stejně jako tehdy z 3 vyhraných kol v první půlce, se dokázali jedno kolo za druhým vybojovat k výhře. Konkrétně tedy opravdu vyhráli 10 kol za sebou a s velkou převahou poslali FunPlus Phoenix domů.

DRX se tak stali protivníkem OpTic Gaming v nižším finále, tentokrát ve formátu best of 5. První dvě mapy – Bind a Breeze – byly pod absolutní převahou OpTic Gaming, nejprve se skóre 13:10, a poté s 13:5. Ačkoli to už začínalo vypadat jako absolutní konec pro jihokorejské hráče DRX, další mapa Fracture byla jejich, a to se skóre 13:8. Aby nám hru udělali ještě zajímavější, zvládli vyhrát i na Ascentu, kde zápas skončil 13:6, a poslední mapa Haven tak měla být rozhodující. Ačkoli byla hra velmi těsná, jako silnější tým se nakonec ukázali OpTic Gaming, kteří hru nakonec vyhráli 13:10. Finále nižšího bracketu tak ukončili se skóre 3:2 a postoupili do grandfinále, kde již na ně znovu čekal tým LOUD.

Tuto dvojici soupeřů v tomto turnaji vidíme už potřetí, a proto byla situace opravdu vypjatá, jelikož v prvním skupinovém zápase vyhrál tým OpTic a v druhém play-offovém zase LOUD. První grandfinálovou mapou, kterou si vybral tým LOUD, byl Ascent, na kterém v první polovině velmi rychle vzali OpTic vedení. Po timeoutu ze strany LOUD se ale brazilský tým vzchopil a ze skóre 6:2 pro OpTic zmenšili rozdíl na 7:5 po první půlce zápasu. Druhá polovina se nesla ve znamení plížení se po mapě, využití zbraně odin a návratu LOUD zpět na výsluní; skóre 12:8 pro OpTic je nezastavilo a hru dotáhli až do prodloužení, kde nakonec dokázali ve velmi těsných kolech vyhrát 15:13. Bind začal pro OpTic naprosto skvěle – první polovina pro ně skončila 10:2 a zápas pro LOUD v této chvíli vypadal poněkud beznadějně. Ačkoli si v druhé polovině jakožto attackeři vedli o trochu lépe a vyhráli 4 kola za sebou, OpTic Gaming nakonec získali potřebná 3 kola k vítězství a hra tak skončila 13:6. S vyrovnaným skóre 1:1 začala třetí mapa dle výběru LOUD Breeze, kde si velmi rychle získal náskok OpTic, který vyhrál hned prvních pět kol za sebou. LOUD ale v 6. kole hru převrátili, a nakonec první půlka skončila se skóre 6:6. Oba týmy zde hojně využívaly operatora, se kterými hráči mnohdy získávali i několik killů za kolo. Hra pokračovala střídavými výhrami z obou stran; padlo také několik thrifty kol a atmosféra byla tak opravdu napjatá. Není proto divu, že hra pokračovala do prodloužení, kde se nakonec vítězi stali LOUD se skóre 16:14. Čtvrtou a zároveň poslední mapou byl Haven, a ačkoli se v první půlce podařilo týmu OpTic Gaming vyhrát 5 kol, v druhé půlce již žádné kolo nevyhráli, a výhra tak padla na stranu brazilského týmu LOUD. LOUD se tak stal letošním šampionem ve Valorantu a spolu s tímto titulem si odnesl také peněžní cenu v hodnotě 300 000 dolarů (přibližně 7,3 milionů Kč). OpTic Gaming si odnesli polovinu této ceny, DRX 110 000 dolarů (přibližně 2,7 milionů Kč), FunPlus Phoenix 80 000 dolarů (přibližně 2 miliony Kč), týmy na 5. a 6. místě 60 000 dolarů a týmy na 7. a 8. místě 40 000 dolarů. Tím skončil další major, za dobu esportového Valorantu 6., který má opět nového vítěze.

Zde se můžete podívat na ace hráče Less z úplně poslední mapy:

A zde se můžete podívat na reakce šampionů po své výhře:

I přes některé slabší technické momenty byl turnaj letos velice úspěšný, zvláště za přítomnosti živého publika, ale také spousty dříve eliminovaných hráčů, kteří poskytli pro vysílání interview, nebo také za přítomnosti streamerů, kteří vysílali živě přímo z arény. Streamerem s nejsledovanější watch party byl rozhodně tarik, bývalý profesionál v CS:GO tureckého původu, který se také zůčastnil akce naživo a vysílal více než 100 tisícům diváků. Na stream přizval známé tváře ať už ze scény esportového Valorantu, tak i toho streamerského. Exkluzivně se tam objevil například shroud (SEN), stax a BuZz (DRX), Boaster (Fnatic), AverageJonas, ethos, QuarterJade a další.

Tarik po skončení turnaje na Twitteru ohodnotil akci na výbornou a poděkoval Riot Games a všem, kteří mu pomohli vést stream.

Valorant Champions je za námi, kdo je šampiónem pro rok 2022?

Shroud na Twitteru také nezapomněl poděkovat Riot Games a spolu s fotkami z akce také prohlásil, že si to velmi užil.

Valorant Champions je za námi, kdo je šampiónem pro rok 2022?

A to je vše za tuto sezónu Valorantu! Tento rok byl rozhodně nadupaný akcemi, ale to není nic v porovnání s tím, co nás čeká ten příští. Další turnaj VCT začne už v únoru, a uvidíme tam dokonce týmy z celého světa. Do té doby vás ale určitě ještě budeme informovat, jaké týmy získaly s Riot Games partnerství – to se totiž dozvíme již zanedlouho.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama