[Valorant] Které severoamerické a jihoamerické týmy svou výhrou v LCQ turnajích postupují do Champions?
Esport Valorant Článek [Valorant] Které severoamerické a jihoamerické týmy svou výhrou v LCQ turnajích postupují do Champions?

[Valorant] Které severoamerické a jihoamerické týmy svou výhrou v LCQ turnajích postupují do Champions?

Nga Thi Nguyen

Nga Thi Nguyen

17. 8. 2022 00:48

Jak dopadly severoamerické a jihoamerické týmy v Last Chance Qualifiers?

Reklama

Valorant Champions, poslední velký turnaj tohoto roku, se tentokrát bude konat v Istanbulu, a to od 2. do 19. září. Stejně jako Masters v Kodani by i tento turnaj měl být odehrán před živým publikem. Před fanoušky se tak postaví 16 týmů, které mezi sebou budou bojovat o titul šampionů ve Valorantu.

O kvalifikaci prvních deseti týmů rozhodl jejich počet circuit points, které nasbírali v průběhu sezóny v turnajích. Konkrétně si v Champions ze Severní Ameriky zahrají týmy OpTic Gaming a XSET a z Jižní Ameriky LOUD (z brazilského regionu) a Leviatán (z latinskoamerického regionu). Severoamerický LCQ měl umožnit postup do Champions jednomu vítězi, v Jižní Americe dostali tuto šanci vítězové dva. Pojďme se tedy podívat, jak to dopadlo.

Severní Amerika

LCQ v Severní Americe začal 4. srpna s 8 týmy, které všechny začaly ve vyšším bracketu. Turnaj probíhal tak, že každý tým, který prohrál hru ve vyšším bracketu, spadl do bracketu nižšího. Prohra v nižším bracketu pro tým znamenala úplné vyřazení z turnaje. Nakonec tým, který ve vyšším bracketu vyhrál finále, šel do grandfinále proti týmu, který vyhrál finále v nižším bracketu.

A jak si tedy jednotlivé týmy vedly? Silný start předvedl tým The Guard, který hned v prvním zápase porazil Sentinels 2:1 a v druhém Cloud9 2:0, čímž si vysloužil místo ve finále vyššího bracketu. Proti němu se postavil tým FaZe Clan, ten byl ale překvapivě týmem The Guard drtivě poražen, a to opět 2:0. The Guard se velmi dařilo ze začátku tohoto roku, kdy dokonce hráli na Masters v Reykjavíku. Tam sice zaznamenali prohry v prvních dvou hrách, čímž byli z turnaje eliminováni; svůj boj však nevzdali a právě v tomto turnaji ukázali skvělý výkon. The Guard tak měli místo v grandfinále jasné, jejich protivníci do něj však měli cestu o trochu delší.

100 Thieves také začali výhrou, a to proti NRG, druhý zápas se jim ale moc nedařilo a byli poraženi FaZe Clanem 2:1. Turnaj ale ještě nevzdali a nižší bracket vzali útokem – proti Sentinels vyhráli 2:1 a ve čtvrté hře proti Cloud9 dokonce 2:0. Tak se dostali do finále nižšího bracketu, kde se opět postavili proti FaZe Clanu. 100T a FaZe Clan proti sobě hráli již nesčetněkrát, vždy s těsnými výhrami z obou stran, a proto bylo tentokrát ještě překvapivější, když 100T FaZe v tomto BO5 finále porazili, a to 3:0, kdy poslední mapa dokonce skončila velmi jednostranným skóre 13:3.

V grandfinále se tedy setkali s The Guard. Grandfinále taky bylo postavené na formátu BO5 a 100 Thieves nás nejspíše nechtěli na výsledek turnaje čekat moc dlouho, protože si opět zopakovali 3 čisté výhry, čímž se kvalifikovali do Champions. Konkrétně vyhráli 13:7 na Iceboxu, 13:6 na Fracture a 13:9 na Havenu.

100T zezačátku tohoto LCQ turnaje nebyl týmem, který spousta fanoušků považovala za jeden z nejlepších v regionu, a proto jejich výkon všechny příjemně překvapil. Tajemstvím k jejich výhře je nejspíš práce jejich kouče Seana Garese, bývalého profesionálního hráče CS:GO a esportového komentátora. Diváci si ale také všimli špičkového výkonu Derreka, který zaujímá roli initiatora a který všechny šokoval svým vysokým procentem vyhraných clutchů. Během celého LCQ konkrétně vyhrál 69 % (18 z 26) 1v1 duelů, 32 % (7 z 22) 1v2 a jednou vyhrál také 1v3.

[Valorant] Které severoamerické a jihoamerické týmy svou výhrou v LCQ turnajích postupují do Champions?

A zde se můžete podívat na velmi těsný clutch Derreka v granfinálovém zápase:

Je třeba ale také zmínit tým Sentinels, který před tímto turnajem učinil značné změny ve složení týmu. Již pro turnaj Challengers došlo k výměně stálých členů, konkrétně zombs byl z týmu odebrán a sick sám později odstoupil ze zdravotních důvodů. Místo nich dočasně nastoupili Kanpeki, bývalý hráč týmu Akrew, a Rawkus, kouč Sentinels.

Před LCQ ale došlo k naprosto nečekanému zvratu v podobě návratu shrouda, legendy CS:GO, do esportu, a to právě skrze Sentinels. Jeho návrat přilákal pozornost spousty fanoušků – mnoho z nich začalo věřit, že právě shroud je klíčem k vítězství Sentinels. Shroud si v týmu vzal na starost roli controllera, týmu ale pořád chyběl poslední hráč, a proto se rozhodli přibrat Zellsise, bývalého hráče za Version1, který hrál převážně Neon a KAY/O. Ačkoli jejich první zápas proti The Guard skončil prohrou a posunul je tak do nižšího bracketu, další zápas proti týmu Shopify Rebellion (dříve vystupujícímu pod jménem Luminosity) vyhráli 2:0. V dalším zápase se ale bohužel setkali s 100 Thieves, což v tomto turnaji ukončilo jejich sérii zápasů.

Jižní Amerika

Formát jihoamerického LCQ byl o trochu jednodušší vzhledem k tomu, že vítězové byli 2, a proto nebylo třeba hrát i grandfinále. Turnaj tady dopadl více méně podle očekávání, vyššímu bracketu naprosto zavládl chilský tým KRÜ Esports, který se pravidelně účastní Masters a který také hrál minulý v Champions. Ve svém druhém zápase porazili Keyd Stars, také účastníky minulého Champions turnaje, 2:0, a ve finále vyššího bracketu pak porazili tým FURIA 3:0.

FURIA se tak dostali do nižšího finále, kde potvrdili svůj postup výhrou 3:0 nad týmem TBK Esports. FURIA taktéž hráli na Champions v minulém roce, byli však eliminováni po prvních dvou hrách v group stagi.  

[Valorant] Které severoamerické a jihoamerické týmy svou výhrou v LCQ turnajích postupují do Champions?

Zde se můžete podívat na highlight finálového zápasu:

 

Jak si povedou reprezentanti Severní a Jižní Ameriky v Champions, se dozvíme až v září v Istanbulu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama