Valorant vs. CS:GO a další hry, rozjede váš počítač nejnovější střílečku od Riotu?
Gaming Valorant Článek Valorant vs. CS:GO a další hry, rozjede váš počítač nejnovější střílečku od Riotu?

Valorant vs. CS:GO a další hry, rozjede váš počítač nejnovější střílečku od Riotu?

David Jiránek

David Jiránek

30. 3. 2020 12:48

Mají se populární esportové střílečky čeho bát?

Reklama

Herní studio Riot Games v druhé polovině minulého roku oznámilo probíhající práce na nové FPS střílečce. Pod původním názvem Project A dnes vývojáři představili hru Valorant. Jak si titul vede oproti ostatním zaběhlým značkám v žánru? A má Riot vůbec šanci konkurovat?

Pro srovnání jsme si vybrali Counter-Strike: Global Offensive. Jedná se o ustálenou esportovou střílečku z první osoby. Samotný Riot rád Valorant k csku přirovnává. Dalším v pořadí je Overwatch od studia Blizzard. Tento titul sdílí též kompetitivní zaměření a schopnosti postav. Posledním zástupcem je Playersunknown's Battlegrounds. Jedná se o nejnovější vydanou hru z našeho výběru, která též prorazila do esportu. Ačkoliv PUBG spadá žánrem pod battle royale hry, stále jde o populární FPS titul, jako u ostatních.

Nízké nároky

Nejdříve se podíváme, jaký výkonný počítač musíte vlastnit, abyste každou hru rozjeli dle doporučených požadavků.

Doporučené požadavky Valorant CS:GO Overwatch PUBG
Procesor Intel Core i3-4150 Intel Pentium Dual-Core E5700 Intel Core i5 Intel Core i5-6600K
Grafická karta Nvidia Geforce GT 730 Nvidia Geforce GT 630 Nvidia GTX 660 Nvidia GTX 1060 3GB
RAM 4 GB 2 GB 6 GB 16 GB
Systém Windows 7/8/10 Windows 7/8/10 Windows 7/8/10 Windows 10

Z pohledu nároků na hardware je na tom Valorant někde mezi CS:GO a Overwatch. Přitom se jedná o nejnovější hru. Je pravda, že Riot nemá za cíl oslnit grafickým podáním. Valorant má být kompetitivní střílečka z první osoby, zaměřenou na precizní míření a taktiku. Popis hry se tak nejvíce přibližuje csku.

Valorant vs. CS:GO a další hry, rozjede váš počítač nejnovější střílečku od Riotu?

Nemusíte smutnit, ani když máte notebook, který není určený na hry. Zahrajete si i s integrovanou grafickou kartou od intelu, konkrétně modelem HD 3000 a procesorem i3-370M. Počítejte ale jen s 30 snímky za sekundu.

Lepší servery

Valorant má implementovat 128 tickové herní servery po celém světě. Pro srovnání, takto si vedou konkurenční FPS střílečky.

  Valorant CS:GO Overwatch PUBG
Tick rate 128 64 MM / 128 64 / 144 v OWL 60

Vyšší tick rate ve zkratce znamená rychlejší odezvu serveru. Pro obyčejné hráče na tom má být Valorant nejlépe. Již při oznámení hry Riot ujišťoval hráče, že se na servery a netcode zaměří. Výsledných 128 ticků na globálních serverech má být nejvíce v porovnání s ostatními hrami. Konkurenční Counter-Strike disponuje v klasickém matchmakingu jen 64tickovými servery. Stejně tak Overwatch. Blizzard dopřává to nejlepší jen profesionálům v oficiální lize. PUBG je z porovnávaných her nejnáročnějším titulem a dostat se vůbec na 60 ticků zabralo vývojářům dost času.

Konkurenci hrají statisíce lidí denně

Dvě hry z našeho výběru jsou k dispozici přes Steam. Jedná se samozřejmě o PUBG a CS:GO. PUBG má už nejlepší dny za sebou. V jednu dobu mělo populární battle royale hru zapnutých přes 3 miliony lidí na Steamu. K tomu se žádný jiný titul na Steamu zatím nepřiblížil. Aktuálně má PUBG v průměru okolo 260 000 hráčů, kteří mají zapnutou hru v jeden moment. Csko je na tom o poznání lépe a za letošní rok se ve stejné metrice pohybuje kolem 540 000 lidí.

Valorant vs. CS:GO a další hry, rozjede váš počítač nejnovější střílečku od Riotu?

Blizzard bohužel nedává přesná čísla k dispozici. Mluví se o 50 milionech prodaných kopiích Overwatche, avšak počet aktivních hráčů je neznámý.

Aby Riot mohl slavit úspěch, bylo by vhodné se dlouhodobě vyrovnat jasnému etalonu v žánru, Counter-Striku. Počáteční hype okolo hry nejspíše způsobí velký příliv hráčů. Až to, kolik jich zůstane, určí, zda se jednalo o úspěch na poli kompetitivních FPS her.

Riot útočí free-to-play modelem

Posledním objektivní porovnání představuje cena za hru. Nejdražším titulem je PUBG, za které dáte okolo 760 Kč na Steamu. O něco lépe je na tom Overwatch, který v oficiální distribuci seženete za 500 Kč. Blizzard občas potěší a nabídne i 50% slevu. Counter-Strike je od od prosince 2018 k dispozici zdarma.

Tím se dostáváme k Valorantu. Riot Games vydávají hry zdarma a zisk generují především skrz mikrotransakce. Ani zde tomu nebude jinak. Valorant se na veřejnost dostane letos v létě.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama