Velký přehled všeho, co zatím víme o F1 23. Půjde o revoluční díl herní série?
Gaming Článek Velký přehled všeho, co zatím víme o F1 23. Půjde o revoluční díl herní série?

Velký přehled všeho, co zatím víme o F1 23. Půjde o revoluční díl herní série?

Peter Šupák

Peter Šupák

30. 5. 2023 20:15

Co nás čeká v žhavé novince F1 23?

Reklama

EA Sports a Codemasters pomalu odhalují nejnovější ročník digitální verze královny motorsportu, hru F1 23. Titul ve srovnání s předchozím ročníkem prošel mnoha změnami a také nabídne mnoho novinek, které si rozebereme níže.

Braking Point 2

Jednou z nejvýraznějších novinek bude druhá část populárního příběhového módu, Braking Point. Příběhový mód se bude odehrávat v sezónách 2022 a 2023, takže s tímto trendem můžeme předpokládat třetí část módu ve hře F1 25. Velkou novinkou bude nový fiktivní tým - Konnersport Racing, za který budou jezdit dva již známí rivalové Aiden Jackson (protagonista z BP1) a Devon Butler (antagonista z BP1). Jejich pozice v tomto týmu je však ohrožená, protože čerstvá šampionka F2 - Callie Mayer je připravena dokázat, že je jedna z nejlepších na světě. Callie, o které se říká, že by měla jezdit právě za tým Konnersport, pomáhala vytvořit trojnásobná šampionka F1 W Series, Jamie Chadwick. Vývojáři zdůrazňují, že příběhový mód se dočkal významných vylepšení animací a grafiky. Hráči budou moci sbírat body ve dvou hlavních kategoriích - výkon a reputace. Množství získaných bodů bude záviset na rozhodnutích, která hráč učiní při vývoji monopostu a při otázkách novinářů. Také bylo naznačeno, že právě tato rozhodnutí mohou mít vliv na to, jak se příběh bude odehrávat, ale osobně si nemyslím, že rozhodnutí budou mít vliv na konec módu, nechme se však překvapit. Pokud si hru předobjednáte, získáte některé postavy z Braking Point 2 pro mód My Team.

Velký přehled všeho, co zatím víme o F1 23. Půjde o revoluční díl herní série?

F1 World

Ne, tohle není pokračování velmi průměrného F1 Life, a to jsme asi vývojáře pochválili, ale velmi slibný a svěží nápad. Představte si Fifa Ultimate Team - ne, neklikejte na křížek, mód bude bez mikrotransakcí. Hráči budou mít možnost zvyšovat tzv. "Tech Level" prostřednictvím hraní širokého spektra připravených událostí různých obtížností. Od multiplayerových závodů po samostatné časové zkoušky, ve kterých hráči budou chtít dosáhnout co nejlepšího času, protože od toho bude záviset, kolik resource bodů získate. Čím vyšší tech level, tím více vylepšení vašeho monopostu budete mít k dispozici (v této situaci si představte váš monopost jako hráče ve FUT) - a tedy čím lepší monopost, tím náročnější úkoly můžete splnit. Budete moci vylepšovat i členy svého týmu, tedy týmového ředitele, stratéga nebo vedoucího vývoje. Sponzoři, stejně jako všechna vylepšení, budou také rozděleni do rarit - tedy Common, Uncommon, Rare a Unique.

Velký přehled všeho, co zatím víme o F1 23. Půjde o revoluční díl herní série?

Ke sponzorům se mohou také vázat úkoly, které poté budete moci splnit na trati. V tomto módu se vrátí i běžné závodní vozy, které můžete znát z F1 Life, doufáme, že jejich využití bude tentokrát o něco lepší. Další novinkou bude album, kde budete moci získávat fotografie z reálného dění F1. Tyto fotografie si můžete vyrobit z resource bodů jako Setup Data, Track Data, Tire Wear Data a samozřejmě peněz, které budete sbírat hraním. Za resource body si budete moci vyrábět také blueprinty na vylepšení svého týmu. Za mně je to super nápad, který bude motivovat hráče investovat do hry více hodin.

Velký přehled všeho, co zatím víme o F1 23. Půjde o revoluční díl herní série?

Do F1 World vývojáři přesouvají obnovený Ranked mód, který nyní bude fungovat na základě divizí. Z hráčů v divizích se vytvoří žebříček a prvních X hráčů postupuje do vyšší divize. Čím vyšší divize, tím větší XP boost hráči dostávají. To zní jako fajn motivace pro hráče si ranked zahrát. Kvalifikace do oficiální F1 Esport ligy budou také součástí.

Velký přehled všeho, co zatím víme o F1 23. Půjde o revoluční díl herní série?

Červená vlajka

Jedna z nejžádanějších změn od komunity se stane realitou ve F1 23. Červená vlajka bude fungovat podobně jako Safety Car. Hra podle podmínek na trati určí, zda do hry pošle VSC, SC nebo červenou vlajku. V nastavení si budete moci přepnout, jak často chcete, aby se červená vlajka objevovala. Stejně jako v realitě, hráči si budou moci vyměnit pneumatiky, upravit strategii nebo opravit poškození.

Velký přehled všeho, co zatím víme o F1 23. Půjde o revoluční díl herní série?

Jízdní model

Z prvních videí od F1 influencerů je cítit výraznou změnu jízdního modelu, konkrétně v trakci a celkové reaktivitě auta v určitých situacích. Ale nejlepší zprávou je fakt, že jsou to změny k lepšímu. Vývojáři spolupracovali s jezdci, aby hru přiblížili více k realitě. A tedy na rozdíl od F1 22 by dotyk s obrubníkem už neměl mít tak fatální následky. Na své si přijdou i uživatelé gamepadů, kteří dostanou mnohem větší spektrum nastavení - uvidíme esportové hráče na gamepadu? Možné to je, každopádně pokud chceš jezdit jako profesionál, mrkni na volanty, které nabízí náš partner na CZC.cz.

35% závod

Krok vpřed učinili i v případě délky závodů, 35% z celkové délky se využívalo v F1 Esports, což si hráči chválili jak ze strany strategie, tak z hlediska celkové atraktivity závodu.

Nové tratě

Jedna z nejočekávanějších velkých cen - Las Vegas, bude ve hře dostupná od vydání, hráči si trať mohou v hře projet jako první na světě. Vývojáři trať sestavovali z více než 1000 fotek a výsledek vypadá docela dobře, přesvědčte se sami. Součástí hry bude také trať v Kataru a další oblíbené okruhy, jako například Čína, Portugalsko nebo Francie.

Velký přehled všeho, co zatím víme o F1 23. Půjde o revoluční díl herní série?

Shrnutí

Hra si ponechá všechny důležité funkce a módy, jako je například Cross Play, My Team nebo Kariéra, a zároveň posune hru na vyšší úroveň přidáním nových herních módů, jako je Braking Point 2 nebo F1 World. Pokud mám být upřímný, hra vypadá skvěle, a to včetně vizuální stránky - i díky použití technologie Ray Tracing.

Kdy vyjde F1 23?

F1 23 vyjde 16. června na PS5, Xbox Series X|S, PS4, Xbox One a PC na platformách Steam, Epic Games Store a EA App. Pro majitele Champions Edition hra vyjde 13. června na stejných platformách.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama