Výkon nových Intel procesorů zatím na AMD nestačí
Technologie Článek Výkon nových Intel procesorů zatím na AMD nestačí

Výkon nových Intel procesorů zatím na AMD nestačí

David Jiránek

David Jiránek

4. 1. 2021 14:27

Nová generace Intel procesorů může jenom překvapit.

Reklama

Nová 11. generace procesorů od Intelu se oficiálně představí nejspíše v rámci veletrhu CES 2021. Již pár dní se u některých šťastlivců vyskytují testovací kusy (engineering samples). Jejich výkon a zejména frekvence byly omezeny a testovala se tak především lehce vylepšená architektura a další prvky.

Poslední objevený testovací kus s označením Intel Core i9 11900K už ale nabízí celkem dobré frekvence a dá se srovnávat s konkurencí. Jak tedy Intel dopadl?

Výkon nových Intel procesorů zatím na AMD nestačí

Výše zmíněný graf si zaslouží kontext. Jednak jde stále o testovací kus, hlavně pak frekvence procesorů byly omezeny na 4 Ghz u všech testovaných čipů. Intel zatím ztrácí. Nejvýkonnější model Intelu pro běžné uživatele nestačí na 3. nejvýkonnější Ryzen od AMD. Rozdíl u jednovláknového výkonu nepředstavuje až takový problém. Produkční kusy nových Rocket Lake-S čipů nejspíše nabídnou vyšší frekvence na jedno jádro a dorovnají tak AMD.

Vícejádrový výkon představuje mnohem horší zprávu pro modrý tým. Intel zaostává o velký kus, navíc Ryzeny 9 nabídnou 12 a 16 jader. Intel maximálně 8, tedy o dvě méně než u minulé generace. Dalo by se říct, že Intel víceméně vzdává souboj ve vícevláknovém měření sil, což není dobrá zpráva ani pro příznivce AMD. Konkurence je vždy dobrá pro zákazníka.

Příští týden CES ukáže, zda Intel vyrovná náskok AMD. Core čipy stále mají šanci zaujmout nejen frekvencemi a výkonem na jedno jádro, ale i cenou.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama