[WoT] Rozhovor se Slavou Makarovem
Gaming WoT Článek [WoT] Rozhovor se Slavou Makarovem

[WoT] Rozhovor se Slavou Makarovem

Thundarr

Thundarr

9. 1. 2020 15:56

Po delší době zde máme opět krátký rozhovor s jedním z vývojářů, kteří stojí za hrou World of Tanks.

Reklama

World of Tanks je vlajkovou lodí Wargamingu, jedná se o jakési tažné zařízení pro další projekty. Wargaming v minulém roce přebral několik dalších her. Díky hře World of Tanks je možnost tyto projekty rozjet, udržet, nebo podporovat. Další hlavní projekty zdaleka nedosahují úspěchu World of Tanks. 

"Tanky hraje mnohem více lidí než World of Warships a World of Warplanes," říká Vyacheslav Makarov.

Podle něj mají lodě své vlastní velmi specifické publikum , hlavně ve World of Warships se lidé vcelku drží. Pokud jde o hru World of Warplanes, vyjádřil se Slava takto:

Stalo se to, že v letadlových hrách jsou velcí konkurenti a ti byli úspěšnější než my. Konkurenti „Odvedli“ letecké fanoušky, kteří se ale ukázali být v herním světě menšího počtu než fanoušci lodí a tanků. Bohužel tomu tak je. Zároveň jsme ztratili příležitost vstoupit na trh jako první. První dojem je vždy nejsilnější.

Překážky při tvorbě

[WoT] Rozhovor se Slavou Makarovem

Jedním z nejtěžších úkolů pro vývojáře hry World of Tanks byla rekonstrukce historických podob tanků. Největší počet problémů se týkal získávání informací o čínských tancích. Anglická společnost Vickers se také zdráhala nechat nakouknout vývojáře do svých archivů.

Skutečnost, že se nám podařilo získat data o tancích z Číny, je jednoduše výsledkem štěstí a skutečnosti, že v Číně jsou "důležití" lidé, kteří hrají World of Tanks. Výdaje historické skupiny zde byly nejvyšší.

Kolik má hra uživatelů?

Podle statistik ve World of Tanks pravidelně hraje asi 10 milionů hráčů. Pokud jde o tržby společnosti, největší podíl (pokud vezmeme Rusko), není dán Moskvou, Petrohradem a dalšími velkými a „bohatými“ městy, ale severními městy.

Naším největším konkurentem je láhev vodky a teplý letní večer. Hry Wargamingu jsou populární tam, kde je oblíbená domácí zábava a kde neexistují žádné další činnosti, které by mohly oživit volný čas.

Máme různé fanoušky. Například Jordánský král taky aktivně hraje tanky. Pozval mě, abych navštívil tamní tankové muzeum, šel jsem.

Čím širší je rozsah aktivního publika, tím nižší je průměrná platba na hráče. O Rusku nebudu vůbec mluvit, protože nechci říkat, kolik zde vyděláváme. Průměrná platba na hráče se počítá pomocí různých metod, rozdíl mezi regiony může být až několikanásobný.

O vrcholu vývoje

[WoT] Rozhovor se Slavou Makarovem

Vrchol vývoje projektu World of Tanks je již dlouho za námi. Projekt dosáhl svého maxima v roce 2015, kdy na serverech mohlo být současně asi 1 milion lidí.

Makarov vysvětlil určitý pokles popularity:

Všechny tanky už jsou venku, už žádné další tanky nejsou. Nyní společnost zkouší nové projekty, jako je například Caliber, a zakoupili práva na hru Master of Orion.

Odhlášení z esportových turnajů

[WoT] Rozhovor se Slavou Makarovem

Od začátku roku 2019 odmítl Wargaming formát esportových turnajů, je obtížné a nákladné udržet týmy esportu o velikosti 15 hráčů:

Utratili jsme miliony dolarů za pořádání kybernetických turnajů, ale ty peníze se nevrátily. Online herní průmysl, v této oblasti považuji za nebezpečný, trh se rychle mění. 

Cílový portrét hráče

Je to asi takto: Muž ve věku 30 a více let hraje večer po práci World of Tanks. Mladíci nehrají naše hry. Tanky nerostou takovým tempem, jak by trh potřeboval. Hra není pro mladé lidi dostatečně atraktivní.

Překvapení

[WoT] Rozhovor se Slavou Makarovem

Podle Makarova jsou dnes náklady na propagaci Workd of Tanks nižší, než náklady na výrobu.

Náš hráč musí být neustále překvapen. Stejné věci fungují několik let a je potřeba je udržet funkční a spolehlivé. Wargaming se stále snaží hráče překvapovat, ale hlavně nebrat jim to co mají rádi, aby je příliš neznechutil.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama