Blog: Jak Gambit vyhráli major a Virtus.Pro celý Krakov
Esport CS:GO Článek Blog: Jak Gambit vyhráli major a Virtus.Pro celý Krakov

Blog: Jak Gambit vyhráli major a Virtus.Pro celý Krakov

Jakub Osička

Jakub Osička

25. 7. 2017 19:18

Major byl nakonec turnajem podceňovaných týmů, největší potlesk ale patřil polským stálicím. Turnajový blog očima návštěvníka.

Reklama

Blog: Jak Gambit vyhráli major a Virtus.Pro celý Krakov

Modlu každého profesionálního hráče Counter-Strike: Global Offensive, nejprestižnější turnaj a divácky nejzajímavější událost - to vše by měl reprezentovat major. Když bylo oznámeno, že v letošním roce proběhne pod taktovkou PGL v polském Krakově, neváhal jsem a ihned žádal o novinářskou akreditaci.

Naposledy jsme totiž v Polsku mohli turnaj s tímto prestižním označením navštívit v roce 2015 v Katovicích. Jistě - ESL každoročně v tomto městě pořádá Intel Extreme Masters Katowice, ale major je major. A ten byl konečně zase jednou na dosah.

Nejeden problém

Všechno to vypadalo krásně. PGL nás ve svých trailerech chtělo ohromit Counter-Strikem, který jsme prý takhle ještě neviděli. Což o to, fullHD streamy v 60 FPS, krásná průvodní videa, solidní ceny lístků, obrovská stage uprostřed oválné Tauron arény - to všechno bylo perfektní. Bohužel měl ale major k dokonalosti daleko kvůli několika technickým problémům, které ale měly znatelný dopad na celkový dojem a image turnaje.

Blog: Jak Gambit vyhráli major a Virtus.Pro celý Krakov

Šlo hlavně o přípravu technického zázemí, neboť se opravdu stalo i to, že hráči hráli na počítači bez nainstalovaných ovladačů grafické karty potažmo s katastrofickým grafickým výkonem. Pokračovat můžeme k problémům s internetovým připojením, které paralyzovalo i stream na takovou dobu, že se zápas musel dohrát bez vysílání, a hlavně k nehoráznosti v podobě pátečního vyhození návštěvníků kvůli nutnosti ukončit akci kvůli nočnímu klidu, neboť byla špatně nahlášena patřičným orgánům.

Jistě - technické problémy se objevují a chybujeme všichni, ale věci podobného rázu by si organizátoři měli lépe podchytit. Těžko tak soudit, jak se k těmto negativům bude stavět Valve a zda bude ochotno major společnosti PGL svěřit i příště. Hoďme ale negativa za hlavu a pojďme se podívat, jak to v aréně vřelo.

Vítězové a poražení

Abychom tu měli kompletní informace - do grand finále se podařilo postoupit týmům Gambit a Immortals. Málokdo by na začátku turnaje vsadil zrovna na ně, ale je zbytečné tvrdit, že si postup nezasloužily. Major je jen další turnaj a rozhodně dogmaticky nedefinuje nejlepší týmy na světové scéně. Oba musely projít dlouhou cestou, na které se střetly se špičkou žebříčku.

Blog: Jak Gambit vyhráli major a Virtus.Pro celý Krakov

Atmosféra v hale byla poslední den zvláštní. Nejdříve to vypadalo, že nikdo neví, komu vlastně fandit, a odezva diváků nebyla přesvědčivá. Ostatně moc tomu nepomohla ani první mapa, na které Immortals válcovali Gambit. Ukázalo se totiž, že právě oni jsou miláčky většiny publika a v pozdější fázi jsme se konečně dočkali bujarého skandování a fanouškovského úřadování.

Gambit dokázali uhrát druhou i třetí mapu na vítězství a připsali si tak své dosud nejvýznamnější vítězství, za což jim náleží velká gratulace. 

Absolutní vítězství Virtus.Pro

PGL Major byl však vítězným pro úplně jiný tým a ze zcela jiného důvodu. Vraťme se kousek zpátky v čase a podívejme se na čtvrtfinále a semifinále. Domácí Virtus.Pro se konečně po dlouhé době dokázali dostat před polské diváky a přátelé, to opravdu stálo za to! Během soboty se polské stálice v Tauronu postavily dvěma soupeřům a odezva návštěvníků byla neskutečná.

V prvním zápase, kdy Poláci za burácejícího pokřiku fanoušků válcovali tým North, mi bylo jasné, že před sebou sleduji asi to nejoddanější a nejaktivnější publikum, kterého vůbec v e-sportu můžete být součástí. Netuším, jak moc to bylo znát na streamu, ale hádám, že všechny přítomné mikrofony nemohly divácké decibely nezachytit. Těžko se takový zážitek popisuje - mnohem výstižnější asi bude twitterové video, které na sociální síť nahrál sám CEO PGL, Silviu Stroie.

Blog: Jak Gambit vyhráli major a Virtus.Pro celý Krakov

Atmosféra se udržela i v druhém souboji, ze kterého vyšli Virtus.Pro jako poražení. I tak jim ale fanoušci dopřáli obrovské ovace a asi největší potlesk, který aréna během konání akce zažila.

Tak zase za rok?

Major možná nedopadl podle původních očekávání, ale i tak přinesl především naživo nezapomenutelný zážitek. Z velké části jej vytvořilo úžasné a oddané publikum, ale i po produkční stránce bylo vše výborné, pomineme-li několik zmíněných fatalních chyb. Už teď se šušká o tom, že by turnaj v Krakově mohl probíhat pravidělně (bez ohledu na to, zda bude, či nebude majorem. 

Pokud vás akce láká a zaváhali jste, zkuste podobným turnajům dát šanci příště. Zážitek je to opravdu zajímavý a velkolepý i pro toho, kdo Counter-Strike hraje jen pro zábavu a nesleduje aktivně světovou scénu. Alespoň jednou se sluší major v plné kráse zažít.

Blog: Jak Gambit vyhráli major a Virtus.Pro celý Krakov

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama