[Blog] Jsou slevy na Steamu o ničem?
Zajímavosti Článek [Blog] Jsou slevy na Steamu o ničem?

[Blog] Jsou slevy na Steamu o ničem?

Jakub Osička

Jakub Osička

25. 6. 2017 08:43

Summer Sale 2017 je v plném proudu, ale najít výhodnou nabídku nemusí být snadné. V čem tkví nespokojenost s nabídkou?

Reklama

[Blog] Jsou slevy na Steamu o ničem?

Konečně jsme se dočkali. Peněženky pláčou a hráči si brousí zuby na rozšíření svých knihoven. Steam Summer Sale 2017 žije a slev je opravdu hodně. Našli jste svou vysněnou pecku za nižší cenu, nebo se na vás štěstí neusmálo a vlastně nic solidního nemůžete vybrat? Každoročně se všude dočtete od ostřílených kupců, že slevy nejsou nic moc. Proč? To je zajímavá otázka, kterou si kladu při psaní tohoto článku.

Poprvé je to vždy nejlepší

Letní výprodej na Steamu je tak trochu jako rande s protějškem z Tinderu. Všichni se na něj těší, ale v důsledku jsou pak často zklamaní. V našem případě to nemusí nutně být kvůli tomu, že jste si zrovna chtěli pořídit Playerunknown’s Battlegrounds a sleva se nedostavila. Výskyt tohoto zklamání je obvykle přímo úměrný tomu, jak obsáhlá je vaše knihovna (minimálně tedy ta herní na Steamu).

Jistě – stále vychází mnoho nových titulů, kterým v tomto období klesá cena pod obvyklou hranici, nicméně pravou mánii zažijete asi jen při vašem prvním slevovém dobrodružství vůbec. Tehdy totiž objevíte spoustu dosud nehraných legendárních titulů, které pořídíte opravdu za pár korun a do toho samozřejmě najdete ve slevách i aktuální áčkové hry. Nostalgie? Nepochybně.

[Blog] Jsou slevy na Steamu o ničem?

Jenže v dalších letech se tohle kouzlo už vytrácí, protože vám postupně začnou zbývat jen novinky a slevy u starších her postupují jen pomalu. Takže už je buď vlastníte, nebo prostě nemáte zájem. Často se tak ocitnete v pozici, kde je vlastně hrozně složité objevit nový poklad za výhodnou cenu. Nejspíš právě v tom tkví negativní ohlasy komunity a věčné stížnosti na to, že „už to není jako dřív“. Kdepak, je to pořád stejné a naopak se výběr zvětšuje (až na výjimky – např. nižší slevy u CS:GO nebo Terrarie oproti minulosti).

Od kreativy k velké nudě

Chtěl bych se ale zmínit o určitých vedlejších faktorech, které Summer a Winter sales v minulosti provázely a které mi trochu chybí. Steam totiž svého času v souvislosti se slevami (nejen letními) spouštěl také doprovodné aktivity. Za všechny budu jmenovat třeba obrovskou klikací minihru, která nakonec sjednotila tisíce uživatelů internetových sítí jako Reddit nebo 4Chan v honu za pokořením levelu 100 000 000, nebo třeba krátká ARG (alternate reality game), ve které se hráči snažili rozluštit šifry, které Valve zanechalo k rozluštění.

[Blog] Jsou slevy na Steamu o ničem?

Byly to tvůrčí a kreativní drobnosti, které ale spojovaly hráče a dodávaly období slev hlubší rozměr. Dnes je vrcholem události to, že dostanete virtuální památník, pár nálepek a odznak, pokud si vyklikáte každý den dvě kartičky. Důležité je jen to, že utratíte peníze. Bohužel/bohudík je Valve schopno generovat obrovské příjmy a funguje to i bez podobných příjemných zpestření.

Abych ale předal i něco konkrétnějšího než zamyšlení nad jednotvárností této akce, chci předeslat, že pro vás chystáme seznam zajímavých titulů, které opravdu stojí za vyzkoušení, a rozhodně neprohloupíte, pokud je zakoupíte. Nechceme se zaměřit na velké hry, které vycházely nedávno. Vybereme opravdu to, co je nadčasové a za výbornou cenu.

Zbytečné stěžování, slabá invence ze strany Valve

Jsou tedy slevy na Steamu o ničem? Samy o sobě určitě ne - obecně máte možnost vybrat z gigantického portfolia levnějších titulů. Problém začíná v momentě, kdy zjistíte, že většinu těch solidních už vlastníte. Velká škoda ale je, že se Valve nesnaží přijít s něčím, co by komunitu uživatelů přimělo k životu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama