Blog: Kvadrokoptéra za pár stovek je větší zábava, než jsem čekal
Technologie Článek Blog: Kvadrokoptéra za pár stovek je větší zábava, než jsem čekal

Blog: Kvadrokoptéra za pár stovek je větší zábava, než jsem čekal

Filip Němeček

Filip Němeček

14. 8. 2017 19:56

Hromada zábavy za minimum peněz.

Reklama

Blog: Kvadrokoptéra za pár stovek je větší zábava, než jsem čekal

Kvadrokoptéry a dění okolo nich sleduji už nějaký ten rok a vždy jsem si říkal, že by bylo fajn mít nějakou vlastní. Od nákupu těch známých, jako DJI Phantom, mě ale vždy odrazovalo a odrazuje cena a také možnost jejich snadného zničení. V neposlední řadě jsem nechtěl kupovat něco za desetitisíce, pro co nebude využití.

O levných modelech z Číny jsem samozřejmě věděl, ale byl jsem přesvědčen, že nemůže jít o kvalitní létání. To se po krátkém nastudování ukázalo pravdivé, zároveň jsem ale zjistil, že existují dobré a velmi levné modely. Konkrétně jsem jako první narazil na doporučení Eachine E010. Kouknul jsem do čínského eshopu BangGood.com (nevím, kde přišli na jméno) a zhodnotil, že zhruba tři stovky mohu pro experiment obětovat. Objednání je prosté, stačí mít PayPal účet s vyplněnou adresou. Poštovné je zdarma či stojí asi dvacku.

Existují dobré a velmi levné modely

Zhruba za dva týdny jsem měl doma první kvadrokoptéru. Hned po nadšeném rozbalení mě překvapilo zpracování – zvlášť s přihlédnutím k ceně. Ovladač je sice titěrný, ale zpracování samotného stroje by se mohlo klidně vydávat za mnohem dražší model. Kouknul jsem letmo do manuálu a hurá létat.

Blog: Kvadrokoptéra za pár stovek je větší zábava, než jsem čekal

Hned při prvním posunutím páčky pro stoupání mě překvapilo, že létání zase není taková sranda. Prvních několik nabití baterie (létáte asi 5 minut) jsem využil k osahání si stoupání a někdy tvrdších přistání.

Létání zase není taková sranda

Ovládání se ze začátku ukázalo mnohem těžší, než jsem očekával. Postupně jsem si zvykl a také se naučil, co je ve vzduchu bezpečné provádět a co znamená téměř jistý pád. Naštěstí konstrukce je dost odolná a pád od stropu zatím kvadrokoptéra vždy přežila. V balení navíc dostanete náhradní vrtule, samostatně jde potom objednat plastové tělo a také další části. Já si nakonec koupil ještě pět náhradních baterek, abych nečekal zhruba necelou hodinu na další létání. Baterku během sekund vyměníte a hurá zpět do vzduchu.

První lety skutečně nebyly zábavné, ale jakmile se mi ovládání dostalo do ruky, tak začala pořádná sranda. Stroj je to poměrně svižný, navíc díky malým rozměrům a váze asi 25 gramů není určený pro létání venku. Doma si tak snadno můžete vytvořit překážkovou dráhu a začít trénovat letecký um. Ono takové obyčejné přistání v místě, kde přesně chcete není zrovna jednoduchá záležitost ani po několika hodinách.

Blog: Kvadrokoptéra za pár stovek je větší zábava, než jsem čekal

Co dál?

Přiznám se, že už jsem stihl objednat další kvadrokoptéru od Eachine. Model H8C je zhruba 2x dražší a je určený pro venkovní létání. Dokonce obsahuje miniaturní kameru pro pořizování záběrů. Mimochodem model E010 lze upravit na FPV. To znamená, že koupíte speciální kameru, brýle jako pro virtuální realitu a najednou jste přímo v kokpitu. Osobně jsem zatím nezkoušel, ale dle zkušeností ostatních či záběrů na internetech to vypadá skutečně na nový level. Fakt se těším, až se k tomu dostanu.

Už jsem stihl objednat další kvadrokoptéru

Pokud vás zajímá, jak vypadá profi závodění, můžete mrknout na pár videí od DRL (Drone Racing League). Závodí se na sportovních stadionech, z pilotů se pomalu stávají celebrity a speciální kvadrokoptéry zvládnou rychlost asi 130 km/h. Rychlosti navíc dosáhnou za sekundu. Záběry ze závodů vypadají skutečně působivě.

Kvadrokoptéra x Dron

Poslední odstavec bych chtěl udělat trošku vzdělávací, ať můžete vypadat, že víte o čem mluvíte. Jako dron se označuje stroj, který zvládne fungovat autonomně, což prostě znamená, že ho nemusí nikdo ovládat. Označení dron se také neomezuje pouze na vzdušný prostor, dron může být pozemní vozidlo či třeba loď. Ve světě kvadrokoptér se jako drony označují pokročilé modely, které můžete přepnout na „automat“ a následně vás třeba samy sledují a nahrávají video.

Blog: Kvadrokoptéra za pár stovek je větší zábava, než jsem čekal

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama