[CS:GO] Fake kanály pro-hráčů na Twitchi
Esport CS:GO Článek [CS:GO] Fake kanály pro-hráčů na Twitchi

[CS:GO] Fake kanály pro-hráčů na Twitchi

Jakub Osička

Jakub Osička

12. 2. 2017 19:05

Chat pro subscribery, pochybná kvalita a zvláštní nabídky - dejte si pozor, jaké streamery sledujete.

Reklama

Nejedná se sice o žádnou novinku, ale na oblíbené streamovací platformě Twitch se v posledních dnech množí parazitování na kanálech profesionálních hráčů a známějších streamerů. Čím dál častěji se objevují nově vytvořené profily, které svým názvem připomínají oficiální kanál, ale běží na nich pouze záznam některého ze starších streamů.

Tyto pokusy ale přesahují snahu o pouhé vytvoření sledovanosti. Často je jejich hlavním cílem poškození a okradení diváků. Vše si můžeme rozebrat na konkrétním příkladu a ukážeme si symptomy falešných kanálů, při jejichž výskytu byste měli zbystřit.

Konkrétní případ

Hráč Adil "ScreaM" Benrlitom, který byl jedním z účastníků nedávných rozsáhlých migrací na vrcholové scéně, je velmi oblíbený hráč CS:GO a stojí za ním poměrně veliká fanouškovská základna. Jeho oficiální Twitch účet najdeme na doméně Twitch.tv/ScreaM (snadno dohledatelné například pomocí ověřeného Twitter profilu).

[CS:GO] Fake kanály pro-hráčů na Twitchi

Během jednoho dne se ale na Twitchi postupně objevily kanály NV_Scream a poté scream_nv, které vysílaly pouze dřívě pořízenou nahrávku ScreaMova streamu. Co však bylo horší - vysílání bylo označeno jako narozeninové s příslibem "podpisů zbraní zdarma" a vyzývalo hráče k posílání skinů "na podpis" do obchodních nabídek falešného ScreaMova steam účtu. Zároveň byl chat nastaven pouze pro subscribery, takže se diváci nemohli před podvodem vzájemně varovat. Triviální, ale bohužel v některých případech účinné klamání.

Nejedná se o ojedinělý případ

S podobnými praktikami se opravdu můžeme setkávat velmi často. Úsměvná situace například vznikla, když Oleksandr "s1mple" Kostyliev vysílal na svém oficiálním kanálu Twitch.tv/s1mpleof pro přibližně 3 000 diváků a zároveň byl v provozu i falešný kanál NAVIS1mple s vice než dvojnásobnou sledovaností. 

Dávejte si proto pozor a ověřujte si, zda se skutečně díváte na oficiální kanál osoby, kterou chcete sledovat. Zvlášť tehdy, budete-li chtít autora podpořit či s ním vstupovat do podobných interakci. Twitch samozřejmě tyto podvodné kanály banuje. Mezi odhalením, potvrzením a zabanováním ale může vznikat delší prodleva - proto buďte opatrní.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama