Dojmy: Conan Exiles a jejich expanze na sever
Gaming Článek Dojmy: Conan Exiles a jejich expanze na sever

Dojmy: Conan Exiles a jejich expanze na sever

Jakub Osička

Jakub Osička

17. 9. 2017 12:01

Ač se nejedná o horkou novinku, pozornost si Conan Exiles stále rozhodně zaslouží.

Reklama

Dojmy: Conan Exiles a jejich expanze na sever

Conan Exiles spatřilo světlo herního světa už koncem ledna. Za cíl si tento titul stanovil zazářit nad všemi ostatními survivaly v otevřených světech, se kterými se v posledních letech roztrhl pytel. Přestože tedy nejde o žádnou horkou novinku, rozhodl jsem se, že si i tato hra zaslouží trošku zvýšené pozornosti, neboť v jádru opravdu je zajímavá a v některých ohledech předčí své oponenty. Navíc nedávno získala (zdarma) rozšíření The Frozen North Expansion, které vás vezme do zamrzlých oblastí dalekého severu.

Buďte jako Barbar Conan

Survival je zasazený skutečně do universa vyprávějícího o Barbaru Conanovi. Vaše postava je vyhoštěna ze své země kvůli zločinům do nehostinné nebezpečné krajiny, ve které přežijí jen ti nejsilnější. Svou postavu si můžete do detailů přizpůsobit dle vlastních preferencí - mimochodem včetně toho, zda využijete cenzury intimních partií, či nikoliv. S tím také koneckonců souvisí předchozí zmínka o detailním přizpůsobení opravdu všech částí těla postavy, resp. jejich velikosti, což už na začátku strhlo ke hře spoustu kontroverzní pozornosti. Krom vzhledu si ale volíte třeba i náboženskou příslušnost.

Dojmy: Conan Exiles a jejich expanze na sever

Pojďme už ale přímo do hry. Když jsem si osahal veškeré herní mechaniky, připadal jsem si, jako kdybych navštívil mýtický svět zasazený do survivalu RUST s příjemnou a pestrou grafikou. Nechme ale toho připodobňování. Conan Exiles je velmi specifickou hrou a svým zasazením do zajímavého fantasy světa vás rozhodně zabaví.

Obyčejný survival v neobyčejném světě

Jistě - mechaniky jsou zde velmi podobné jiným alternativám v tomto žánru. Objevíte se ve vyhnanství, nemáte u sebe vlastně nic a je jen na vás, abyste se o postavu dokázali postarat. Sbíráte předměty, lovíte potravu, stavíte a bojujete. Vše funguje velmi intuitivně a své schopnosti dále budujete levelováním různých kategorií od síly až po výdrž. No prostě klasika.

V čem je ale Conan Exiles jiný? Hlavními klady budou asi rozmanité a velmi graficky propracované prostředí i modelů objektů a postav. Stále mám za to, že jde o jeden z nejlepších grafických vizuálů, který můžeme aktuálně v podobných survivalech najít. Navíc se ve světě prolínají různorodé krajiny různorodých charakterů a prostředí prostě nenudí. Pozadu nezůstává ani zvuk, který atmosféru mýtického exilu umocňuje. 

Dojmy: Conan Exiles a jejich expanze na sever

Neméně důležitá je potom opravdu široká škála různých nepřátelských bytostí a živočichů, které na své cestě potkáte. Perfektní. No a na závěr se musím zastavit u stavění. Většinou je to část hry, která mě baví nejméně, ale musím uznat, že v Conan Exiles vše funguje jednoduše a hlavně lze tvořit opravdová veledíla. Výsledek potěší oko leckterého náhodného kolemjdoucího.

Ledové království

Jak už jsem zmínil na začátku, hra se nedávno rozšířila o velký update, který zpřístupnil oblast ledového severu. Připravit se tak konečně musíte i na nesnesitelný chlad a nehostinnou zimní přírodu. Nový biom přinesl mnoho zajímavých vylepšení. Kromě počasí se rozšířily i řady druhů zvířat, které tu můžete potkat, nebo nových severských frakcí. Strach vám ale nebudou nahánět jen bílí vlci. Potkáte i ledové obry, nemrtvé vojáky a došlo i na vyslyšení touhy hráčů, kteří volali po možnosti vyvolání severského boha Ymira - obrovského ledového obyvatele Vallhaly. Přidáno bylo údajně více než 300 nových předmětů. Zkrátka je skoro nemožné všechna vylepšení shrnout v jednom článku a nejlépe uděláte, když si na všechno ve hře vyhradíte sami čas.

Dojmy: Conan Exiles a jejich expanze na sever

Shrnutí

Celkově mě Conan Exiles velmi příjemně překvapilo. Jediným neduhem jsou bugy, které se tu a tam ve hře objevují, a bohužel od posledního updatu jich vyniklo poměrně větší množství, což se aktuálně odráží i na hodnocení v recenzích na Steamu. Problémy mnoho hráčů registruje i s připojením k serverům. Vlastně přemýšlím, zda si hra aktuálně zaslouží doporučení ke koupi. Pokud ale zásadním způsobem nesejde z cesty, kterou si na začátku zvolila, má potenciál být opravdu zajímavým kusem na poli simulátorů přežití, které snad jednou opustí předběžný přístup na Steamu. Toho bychom se měli dočkat v prvním čtvrtletí roku 2018.

  • Výborný vizuál
  • Zajímavý herní svět
  • Poutavé souboje
  • Široká škála předmětů, úprav postavy a prvků pro stavění
  • Občasné bugy
  • Problémy se servery
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama