Dojmy: Lydia - ztracená ve světě alkoholiků a lidské mizérie
Gaming Článek Dojmy: Lydia - ztracená ve světě alkoholiků a lidské mizérie

Dojmy: Lydia - ztracená ve světě alkoholiků a lidské mizérie

Jakub Osička

Jakub Osička

6. 6. 2017 12:56

Minimalistická krátká hra odhaluje stvůry světa dospělých očima malé holčičky.

Reklama

Dojmy: Lydia - ztracená ve světě alkoholiků a lidské mizérie

Když jsem poprvé narazil na trailer minimalistického projektu Lydia finského studia Platonic Partnership, neočekával jsem od jejich čerstvého počinu příliš mnoho. Vývojáři mají na svých stránkách v portfoliu uvedenu kromě tohoto titulu pouze jednu další point & click adventuru, jejíž datum vydání zatím nebylo konkrétně naplánováno. Přesto jsem si ale řekl, že si studio zaslouží šanci a že by se o jeho příběhovém počinu mohl svět dozvědět trošku víc. A dobře jsem udělal.

Kdo je Lydia?

Lydia je ústřední postava celé hry - malá holčička, která žije v malém ponurém domě se svými rodiči. Kromě nich má kolem sebe také dva kamarády a svého oblíbeného plyšového medvídka. Po seznámení s postavami vypadá vše zpočátku docela normálně. Tatínek Lydii vypráví před spaním příběh o příšerách, ale ujišťuje ji, že vše dobře dopadne a že se nemá čeho bát. Jeho povídku přeruší maminka, která nutí hlavní hrdinku jít spát, protože už je přece pozdě.

Dojmy: Lydia - ztracená ve světě alkoholiků a lidské mizérie

Ty nejhorší stvůry nepocházejí z pohádek.

Postupem času se ale ukáže, že spánek je v této domácnosti mezi dospělými přeceňovaný. Rodičové nejsou zrovna ukázkovým případem a po večerech se raději dcery pokaždé zbaví a pořádají alkoholové dýchanky s přáteli. Co potom zbývá Lydii? Vydává se do své říše fantazie, ve které jí dělá průvodce obživlý medvídek, a snaží se najít monstra z příběhu, který jí nestihl dovyprávět tatínek.

Tíživá a silná atmosféra

Celý příběh je opravdu velmi krátký a dynamický a dá se zvládnout bez problémů za hodinu čistého herního času. Na druhou stranu ale nemá mnoho hluchých míst a nese s sebou opravdu hmatatelnou atmosféru. Jeho síla netkví ve velmi propracované zápletce. Spíše je klíčem určité uvědomění ústředního tématu. Zřídka narazíte i na nějakou lehkou hádanku či problém, který musíte vyřešit.

Nechci tedy prozrazovat další postup ve hře, ale můžu směle říct, že mě nadchlo propojení snového světa a potíží, které ve svém okolí Lydia vnímá, a používání symbolismu. Úsměvné momenty přecházejí v depresivní chvíle a celý koncept tak trochu nastavuje zrcadlo problémům dnešní společnosti. Malinko mi to celé připomnělo animované povídky ze seriálu Monkey Dust.

Dojmy: Lydia - ztracená ve světě alkoholiků a lidské mizérie

Hra nezůstává jen u Lydiina dětství, ale postupně se posouváme po ose jejího života dál - ať už ve světě skutečném či v říši fantazie. A s tím samozřejmě souvisí vnímání nových problémů a přirozený vývoj těch starých. Opravdu ve hře příliš pozitivních zápletek nehledejte. Dílo čerpá svou sílu právě z ponurého prostředí a mizérie lidského života. Ty nejhorší stvůry totiž nepocházejí z pohádek.

Vývojáři sami konstatují, že chtějí upozornit na to, jak problémy související s alkoholismem mohou ovlivňovat děti v nepříznivé rodinné situaci. Někomu to možná může znít jako klišé, ale v tomto provedení to prostě funguje výborně - stačí se do dějové linky ponořit.

Výborný zvuk a povedený vizuál

Přestože tým Platonic Partnership tvoří pouze čtyři nadšenci, najdete mezi nimi velmi talentované umělce. O temný hudební podklad se postaral nadějný skladatel Juhana Lehtiniemi, který se podílel i na produkci několika filmových děl. Příjemným zpestřením je skutečnost, že i v takto malé hře došlo na zvukové efekty konverzací postav, byť jen v podobě nekonkrétního mumlání.

Dojmy: Lydia - ztracená ve světě alkoholiků a lidské mizérie

O černobílé grafické zpracování s probarvenými detaily se postaral autor grafických novel Henri Tervapuro, jehož díla si získala oblibu i za finskými hranicemi. Prostředí mi svým nádechem připomnělo třeba svět hry Limbo, ale výsledná forma vypadá odlišně. Vše působí jednoduše, ale lokace jsou velmi propracovaně s citem pro detail a perspektivu.

Shrnutí

Musím říct, že jsem nadšený. Lydia ve vás zanechá různorodé emoce a vede k zamyšlení. Přestože věřím, že existuje mnoho propracovanějších her, které staví na temném a smutném příběhu, Lydia má své kouzlo minimalismu a opravdu přináší (ne)příjemný zážitek. Zakoupit ji můžete aktuálně s 10% slevou na Steamu za 5,39 €.

  • Hezké grafické zpracování
  • Tížívá atmosféra
  • Hudební podklad
  • Příběh upozorňující na konkrétní téma
  • Propojení snového a reálného světa, symbolismus
  • Velmi krátké dílo
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama