Drama - PUBG vs. Fortnite, Bluehole vs. Epic Games
Gaming PUBG Článek Drama - PUBG vs. Fortnite, Bluehole vs. Epic Games

Drama - PUBG vs. Fortnite, Bluehole vs. Epic Games

Jakub Osička

Jakub Osička

24. 9. 2017 13:26

Vývojáři Playerunknown's Battlegrounds zvažují podniknutí kroků vůči Epic Games s konkurenčním battle royale módem.

Reklama

Drama - PUBG vs. Fortnite, Bluehole vs. Epic Games

V průběhu posledních dnů se rozjela zvláštní kauza, ve které na jedné straně stojí vývojáři aktuálního fenoménu Playerunknown's Battlegrounds a na druhé Epic Games se svým battle royale módem, který nově bude k dispozici v jejich hře Fornite. Předesílám, že v článku budu vycházet z objektivních informací, ale zároveň se nad situací zkusím zamyslet a popsat ji ze svého pohledu. Půjde tedy do jisté míry o můj subjektivní názor.

Studio Bluehole a konkrétně producent Changhan Kim oznámili, že zvažují podniknutí určitých kroků vůči Epic Games. Důvodem měl být styl, jakým Epic Games promují svou battle royale novinku ve spojitosti s Playerunknown's Battlegrounds. Situace byla ale poměrně nejasná a magazín PC Gamer nakonec přinesl rozhovor s producentem osobně.

Drama - PUBG vs. Fortnite, Bluehole vs. Epic Games

"Nechceme si přivlastnit battle royale žánr"

V prvé řadě vyvrátil domněnku, že se Bluehole snaží o přivlastnění celého battle-royale žánru. To samozřejmě není překvapivé, neboť samotné PUBG spatřilo světlo herního světa až po některých předchůdcích, na kterých už předtím více či méně participoval Brendan Greene. Na druhé straně ale stálo původní tiskové vyjádření, kde jasně stojí výtka, že Fortnite používá velmi podobné rozhraní UI a dalších elementů. Samo o sobě by to mohlo vypadat rovněž zvláštně. Je jasné, že battle royale hry prostě budou fungovat velmi stereotypně a stejná podobnost by se dala hledat třeba i mezi H1Z1 a PUBG nebo jinými last-man-standing tituly.

Problém ale tkví někde úplně jinde a po kostrbaté úvodní části rozhovoru se k ní producent konečně dostává. Epic Games totiž stojí za vývojem Unreal Engine, na kterém aktuálně běží i PUBG. Pro menší herní studia (kterým donedávna Bluehole bylo) je samozřejme outsourcing enginu jednodušší variantou, než vývoj vlastního. Podle vyjádření měli lidé z Epic Games pomáhat vyvíjet určité technické prvky ve hře, což by nyní mohlo potenciálně vést k tomu, že se nově vytvořené mechanismy objeví ve Fortnite dříve než v PUBG, protože může dojít k úniku informací díky tomuto propojení. To je samozřejmě asi trochu opodstatněná obava a je jasné, proč vznikl konflikt zrovna u Fortnite a ne u jiných titulů, které se battle royale po úspěchu PUBG pokusily replikovat.

Zvláštní výhrady vůči PR a propagačním materiálům Fortnite

Dále rozhovor ale pokračuje i s PR manažerkou Sammie Kang. Zmínka o PUBG a také její jméno bylo totiž použito v propagačních materiálech k Fortnite. Podle Bluehole tak došlo k mystifikaci hráčů, kteří si pak začali hru spojovat s produkčním týmem Playerunknown's Battlegrounds a objevovaly se ohlasy jako "Super, teď můžeme hrát PUBG ve Fortnite".

Tento argument mi už ale připadá naprosto zcestný. Každému je snad jasné, že PUBG je samostatnou hrou a z výše uvedené (a v rozhovoru zmíněné) reakce je snad jednoznačně vidět přenesený význam. Epic Games navíc Bluehole nehanili - naopak v materiálech zmínili, že jsou velkými fanoušky Playerunknown's Battlegrounds. Maximálně šlo o pozitivní propagaci aktuálního fenoménu.

Závěr si tedy po vyhodnocení dělám takový, že vývojáři PUBG sice možná mají do jisté míry oprávněný strach ze zneužití přístupu k jádru hry díky technické spolupráce, ale na druhou stranu je jejich mediální vyjádření dost pochybné a některé jejich argumenty opravdu nepoužitelné. Vlastně se divím, že druhý aspekt vůbec zmínili, protože se svým aktuálním rozpoložením se hra příliš konkurence obávat nemusí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama