Esport na Olympiádě? Na Asijských hrách už v roce 2022
Esport Článek Esport na Olympiádě? Na Asijských hrách už v roce 2022

Esport na Olympiádě? Na Asijských hrách už v roce 2022

Little Panda

Little Panda

21. 4. 2017 18:18

Další krok k esportu na Olympiádě je tady. Na Asijských hrách je potvrzen.

Reklama

Esport na Olympiádě? Na Asijských hrách už v roce 2022

Asijský olympijský výbor "OCA" se rozhodl zařadit esport do Asijských her (Asian Games) 2018 v Jakartě (Indonésie) a 2022 v Hangzhou (Čína) a to hlavně díky partnerství s čínskou společností Alibaba. Navíc také dojde k debutu esportu na "Asian Indoor and Martial Arts Games" v Ašchabatu (Ashgabat) v Turkmenistánu.

Mezi prvními zařazenými hrami pro rok 2018 by měla být FIFA a League of Legends.

Jak řekl sám prezident OCA Ahmad Farad Al-Sabah: "OCA se vždy snažili co nejvíce přispět k rozvoji sportu v Asii. I nadále se snažíme dívat na nové nápady a koncepty na zlepšení od společnosti Alisports, kteří nám nyní pomáhají pochopit potenciál esportu a začlenit nás do celé situace.

Divácká účast

 
IEM Katowice (2017) 173 000
Inaugurace papeže Františka, Vatikán (2013) 150 000
Super Bowl 50, USA (2016) 71 088

Alisports již odvedli obrovský kus práce v oblasti esportu. Minulý rok zorganizovali ve spolupráci s Mezinárodní esportovou federací "IeSF" událost World Electronic Sports Games (nástupce World Cyber Games). Navíc Alisports do esportu invesovali přes 150 milionů dolarů.

Zařazení esportu do Asijských her je velkým krokem kupředu Olympijským hrám. Přeci jen Asijské hry jsou největší sportovní událostí na světě hned za Olympijskými hrami, ačkoli sou zaměřené hlavně na asijské diváky. Přestože se tedy jedná o velice dobrý postup, jak se dostat do podvědomí, stále zbývá dlouhá cesta až na Olympiádu.

Online sledovanost

Svatba prince Williama a Kate Middletonovou (2011) asi 2 mld.
Mistrovství světa ve fotbale (2014) asi 1 mld.
Superbowl (2017) 113,7 mil.
IEM Katowice 2017 46 mil.

IeSF se snaží prosadit zařazení esportu do programu Olympijských her již od roku 2008, ale potýkají se s velkou kritikou.

Esport na Olympiádě? Na Asijských hrách už v roce 2022

IeSF navíc není jediným uskupením bojujícím za tuto věc. Mezinárodní výbor elektronických her (The International eGames Committee), podporovaný britskou vládou, zorganizoval v roce 2016 v Rio de Janeiru událost eGames. Tento turnaj měl opět dostat esport více do podvědomí lidí, ale i olympijského výboru.

V rozhovoru pro Českou televizi se k tomuto tématu také vyjádřili Ladislav Dyntar, manažer Esuby, a Ondřej Zeman, poloprofesionální hráč WoT.

Oba tito čeští zástupci esportu si myslí, že účast espotu na Olympiádě je zcela jistě možný a esport by měl být zařazen do jejich programu. A to i vzhledem ke statistikám, ze kterých je jasně vidět nárůst popularity v posledních letech a také je znát, že se esport dokáže ve sledovanosti vyrovnat i jiným velkým událostem.

Navzdory tomu, že například ve WoT proti sobě bojují tanky, které nejsou příliš tématické k Olympiádě, Ladislav Dyntar zmínil, že se o medaile bojuje i v boxu, střílí se z pistolí, luků atd. Proto tedy v tomto ohledu nevidí žádný problém.

Mnoho lidí také oponuje tím, že se nejedná o fyzický sport a proo by neměl být zařazen, avšak sám sportovní ředitel českého olympijského výboru Martin Doktor řekl, že v tomto ohledu esport uznává, že zde je zapotřebí i fyzické zdatnosti a jemné motoriky. Ale navzdory svému tvrzení nepodporuje esport, jelikož český olympijský výbor se v této době snaží síše lidi tlačit k fyzickému sportu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama