Jak funguje protiletadlová obrana ve World of Warplanes 2.0
Gaming World of Warplanes Článek Jak funguje protiletadlová obrana ve World of Warplanes 2.0

Jak funguje protiletadlová obrana ve World of Warplanes 2.0

Thundarr

Thundarr

21. 11. 2017 11:13

Mnoho hráčů zaznamenalo, že aktualizace 2.0 přinesla významné změny chování protiletadlových zbraní.

Reklama

Mnoho hráčů zaznamenalo, že aktualizace 2.0 přinesla významné změny chování protiletadlových zbraní. Staly se agresivnějšími, nebezpečnějšími a nyní představují skutečnou hrozbu pro všechny třídy letadel. Nyní na obranu základen připraveny kanóny s možností střelby do vysoké nadmořské výšky, které chrání důležité cíle před bombardováním a těžkými stíhacími útoky. Podívejme se na podrobnosti o těchto nových mechanikách a porovnejte je se starým systémem, který jsme měli ve World of Warplanes 1.x.

Jak funguje protiletadlová obrana ve World of Warplanes 2.0

Za prvé, zbraně typu AA nevytvářejí pseudo-výbuch na místě cíle, jako tomu bylo v případě WoWP 1.x. Místo toho opravdu střílí na cíle, které si vyhlédnou, což znamená, že projektily určitou dobu letí a lze se jim zcela vyhnout manévrováním.

Za druhé, nyní máme samostatné lehké a těžké nadmořské výšky. Jakmile se letadlo hráče dostane pod palbu, může snadno zjistit, kolik škody utrpí, zda je jejich třída letadla vhodná pro útočení na dané území a létání v určité nadmořské výšce. Lehké AA zbraně napadají především letadla s nízkou a střední nadmořskou výškou a jsou vyladěny tak, aby byly proti nim nejúčinnější. Těžké AA kanóny chrání území proti bombardérům a těžkým stíhačům, které létají v daleko vyšší nadmořské výšce.

Mějte na paměti, že pokrytí AA přímo neodpovídá umístění objektů na zemi nebo kruhových obrysů vyznačených na mini mapě. Chcete-li vidět cílové zóny všech protiletadlových zbraní, je třeba přepnout do alternativního režimu HUD stisknutím klávesy Alt.

Lehké protiletadlové zbraně pokrývají polokruhovitou kupoli kolem sebe. Průměr této kopule je definován bojovým tierem. Jedná se o umísťování kulometných zbraní s příslušnými střeleckými efekty. Jejich poškození lze snadno předejít tím, že změníte nadmořskou výšku (zpravidla je vždy lepší stoupat).

Jak funguje protiletadlová obrana ve World of Warplanes 2.0

Efektivní rádius lehkých protiletadlových zbraní

Tier I: 540 metrů Tier II: 675 metrů Tier III: 788 metrů Tier IV: 1,035 metrů Tier V: 1,125 metrů Tier VI: 1,170 metrů Tier VII: 1,215 metrů Tier VIII: 1,260 metrů Tier IX: 1,305 metrů Tier X: 1,350 metrů

Těžké protiletadlové zbraně na vysoké nadmořské výšce pokrývají válcovou plochu nad nimi. Mají minimální dostřel, který může být použit jako bezpečná obrana proti nízko letícím cílům, pro obranu stačí, abyste létali aktivněji (často měnili směr a rychlost). Případně se můžete vyhnout zásahům těžké protiletadlové obrany tím, že vyvinete vysokou rychlost.

Jak funguje protiletadlová obrana ve World of Warplanes 2.0

Efektivita těžkých AA zbraní, rádius/minimální/maximální výška dostřelu.

  • Tier I: 810/293/1,913 metrů
  • Tier II: 945/315/2,250 metrů
  • Tier III: 1,058/338/2,565 metrů
  • Tier IV: 1,170/383/2,925 metrů
  • Tier V: 1,283/473/3,263 metrů
  • Tier VI: 1,404/495/3,600 metrů
  • Tier VII: 1,530/518/3,757 metrů
  • Tier VIII: 1,643/563/4,050 metrů
  • Tier IX: 1,755/630/4,500 metrů
  • Tier X: 1868/653/4725 metrů

Jak funguje protiletadlová obrana ve World of Warplanes 2.0

Všechny AA zbraně začnou střílet s krátkým zpožděním. Jakmile zbraně detekují nepřítele, začnou se na něj zaměřovat. Současně hráč vidí na obrazovce varování. O pár vteřin později zbraň začne střílet a korigovat svou střelbu, postupně zvyšuje přesnost a poškození. Snadno zjistíte, jestli protiletadlová obrana začala střílet po vašem letadle flak střely nebo jste cílem kulometů. Pokud vás obrana zacílí a dovrší maximální efektivity, je rozumné ztratit se z dostřelu, jinak vaše letadlo půjde k zemi.

Pokud je v dosahu protiletadlové obrany více cílů, systém je rozdělí mezi různé zbraně. Pokud je k dispozici pouze jeden cíl, několik zbraní bude mířit na daný cíl (obvykle dva nebo tři), ale jejich poškození se zmenší a efektivita je spíše plošná než přímá střelba na cíl.

Oba kulomety a těžké kanóny vyšlou salvu (jedna střela za druhou) a pak trvá několik sekund, než se znovu nabijí. Během této doby systém zkontroluje, zda existují cíle s vyšší prioritou pro každou zbraň a mohou se na ně přesměrovat. Předchozí verze obranného protiletadlového systému by pokračovala ve střelbě na původní cíl, který si zvolil, dokud nebude buď zničen, nebo neopustí dostřel.

Doba a rychlost střelby jsou určeny bojovým tierem, čím je vyšší, tím déle a rychleji střílejí zbraně a tím rychleji se nabíjejí. Pro lehké protiletadlové zbraně je toto měřítko poměrně významné, například u tieru X je salva téměř třikrát delší než u tieru I. Těžké AA kanony na vysokých bojových tierech střílí pouze 1,5 krát rychleji a déle, ale jejich nebezpečnost pro letadla stále roste proporcionálně díky zvýšenému poloměru výbuchu a poškození na jeden výstřel.

Jak funguje protiletadlová obrana ve World of Warplanes 2.0

Zatímco lehké AA zbraně zamíří docela rychle své cíle a střílí poměrně přesně, těžkým dělovým kanónům se dá snadno vyhnout manévrovatelnými bojovými letouny. U méně náročných tříd, jako jsou těžké stíhačky a bombardéry, to sice způsobuje menší životaschopnost, ale stále mohou zmírnit poškození otáčením nebo změnou rychlosti, protože výbuchy fragů mají menší poloměr, který pojednává o nominálním poškození a dalším poloměru, kde se jeho poškození snižuje.

Priority cílení obranných AA systémů jsou naladěny ve vztahu k třídám letadel, které jsou určeny k jejich ochraně. Lehké protiletadlové zbraně typu budou upřednostňovat letadla, která představují přímou hrozbu pro pozemní cíle a letecké obránce (útočné letouny, víceúčelové bojovníky a stíhačky). Těžké protiletadlové kanóny se zaměřují na třídy, které jsou schopny poškodit území bez přímého kontaktu s ním (bombardéry, těžké a víceleté bojovníky). AA zbraně normálně vyhledávají pouze prioritní cíle, pokud jim již nejsou přiděleny žádné jiné vhodné obrany.

Obecně platí, že obranný systém na území je složen takovým způsobem, že hráč na určitém letadle může docela rychle posoudit, zda je pro ně příliš nebezpečné napadnout toto konkrétní území a jak účinný bude jeho útok. Zejména zbraně AA by u některých tříd letadel zcela jasně ukázaly, že dělají něco kritického špatného. Například bombardéry nebo těžké stíhačky, které padnou příliš nízko a spadají pod oheň z lehkých AA zbraní, by se těžko poškodily, kdyby se staly terčem. Stejně tak by útočné letadlo, které z nějakého důvodu vyšplhalo příliš vysoko a dostalo se do dosahu těžkého umístění, mělo velmi špatný čas. Proto se rozhodnete riskovat a vstoupit do obranné zóny AA, měli byste se zaměřit na co nejrychlejší zničení zbraní nebo se ujistit, že jsou zaneprázdněni jinými cíli.

Jak funguje protiletadlová obrana ve World of Warplanes 2.0

Aktualizovaný obranný systém AA je nyní užitečnější a důležitější herní mechanika. Každá třída letadel, která se specializuje na pozemní útoky, by měla zničit primárně protiletadlové zbraně a teprve po tom by se měla soustředit na jiné cíle. To dělá hratelnost mnohem pestřejší a stává se motivací koordinovat útoky v týmu a kombinovat různé třídy letadel pro úspěšný útok. Základní mechaniky hry jsou užitečnější jako nástroj k dosažení vítězství v různých situacích.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama