Průzkum: Američané pod 35 mají rádi esport ve stejné míře jako tradiční sporty
Zajímavosti Článek Průzkum: Američané pod 35 mají rádi esport ve stejné míře jako tradiční sporty

Průzkum: Američané pod 35 mají rádi esport ve stejné míře jako tradiční sporty

Jakub Osička

Jakub Osička

5. 6. 2017 12:00

Výsledky průzkumu trendů ukazují, že u obliba esportu je u mladých téměř totožná s běžnými sporty.

Reklama

Průzkum: Američané pod 35 mají rádi esport ve stejné míře jako tradiční sporty

Společnost Kleiner Perkins zaměřená na investice do čerstvých inovativních projektů má mnohé vazby na gamingový průmysl a zabývá se také aktuálními internetovými trendy v USA. Její roční report z této oblasti nabídne celou řadu zajímavých ukazatelů, ale my se konkrétně zaměříme na oblibu esportu u aktuální mladé generace.

Součástí je totiž také anketa L.E.K. Sports survey, která sesbírala a interpretovala názory přibližně 1 000 respondentů ohledně preferencí mezi běžnými tradičními sporty a stále rostoucím odvětvím esportu. Konkrétně rozlišuje názory do kategorií se silnou preferencí esportu, mírnou preferencí esportu, silnou preferencí tradičních sportů, mírnou preferencí tradičních sportů a neutrální vztah.

Esport dorovnává

Zároveň účastníky rozlišuje podle věku a srovnává celkové výsledky s dílčími hodnotami věkové kategorie 18 - 34. A výsledek? Už i v případě celkového výstupu získal esport maximální podporu u 21 % účastníků, což rozhodně není zanedbatelné číslo. Nepochybně zde ale stále vedou tradiční sporty, které dosahují jasné silné preference  v 34 % případů.

Průzkum: Američané pod 35 mají rádi esport ve stejné míře jako tradiční sporty

Výsledky kategorie milleniálů jsou ovšem mnohem méně jednoznačné. Silná preference tradičních sportů a silná preference esportu zde stojí na stejné úrovni se zcela totožným výsledkem 27 %.

Osobně beru podobná srovnávání esportu a běžných sportovních aktivit s velkou rezervou, protože si myslím, že reálně představují úplně rozdílné světy a jejich poměřování vychází zejména z pasivního zájmu (sledování zápasů). Na druhou stranu je ale potřeba si přiznat, že scéna profesionálního hraní se s nástupem mladších generací dostává stále více do popředí a podobné výsledky průzkumů značí, že se může těšit další podpoře do budoucna.

S tím samozřejmě souvisí i nárůst marketingových aktivit sponzorů a možnosti stále většího rozvoje pořádání turnajů a kvality produkce. Esport je na vzestupu a dnes už vůbec není abstraktní scénář postavený na představě, že by v budoucnu mohl být pro diváky atraktivnější než tradiční sporty. To ale vůbec nemusí souviset s tím, že by se mělo obecně reálně sportovat míň.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama