Recenze: Plantronics RIG 600 - headset klidně i na cesty
Technologie Článek Recenze: Plantronics RIG 600 - headset klidně i na cesty

Recenze: Plantronics RIG 600 - headset klidně i na cesty

Jakub Osička

Jakub Osička

30. 3. 2018 15:11

Pokračování seriálu věnovaného herním headsetům dnes zastavuje ve stáji Plantronics.

Reklama

V našem seriálu věnovaném výběru a recenzování headsetů pokračujeme i dnes s dalším přírůstkem mezi testované modely. Řeč je o headsetu Plantronics RIG 600, který je na trhu sice už nějaký ten pátek, nicméně zaujmout na první pohled stále může svým střídmým, ale funkčním designem. Jak si vedl při testování? Pojďme si jeho funkce postupně rozebrat detailněji.

Provedení

Plastová konstrukce působí pevným dojmem, nikde nic nevrže, náušníky můžete bez problémů protočit o devadesát stupňů a hlavový most je potažen koženkovým materiálem na horní straně a jakýmsi textilním obalem dolní vypolstrované části. Musím ale říct, že tady mám vůči šestistovce řady RIG první výhradu. Most na hlavu poměrně tlačí a i přes pěnovou vycpávku není úplně pohodlný. Snadno v něm navíc nahmatáte pevné části, které se rozjíždějí podle toho, jakou velikost headsetu si nastavíte. Není to nic hrozného, ale po hodině používání jsem už měl z používání spíše nepříjemný pocit. Pohodlné naštěstí jsou náušníky, které kryje stejný děrovaný koženkový materiál, jako horní část hlavového mostu.

Recenze: Plantronics RIG 600 - headset klidně i na cesty

Byť sluchátka rozhodně nejsou největší, uši ukryjí hravě a částečně utlumí i okolní zvuky. I v tomto případě můžete k headsetu mikrofon připojit či odpojit dle libosti. Tentokrát je jeho konstrukce možná malinko zvláštní, protože je součástí samostaného kabelu, který pak použijete k zapojení do 3,5" jacku výstupu. Pokud mikrofon nepotřebujete, použijete kabel bez něj, což ale znamená trošku nepříjemné pravidelné přepojování, pokud se takto budete rozhodovat častěji.

Zvuk

Pojďme k hodnocení samotného zvukového podání. Basové linky mě příjemně překvapily kulatým a čistým projevem. Trošku hůře už na tom jsou výšky, které trochu zanikají za poměrně výraznými středovými frekvencemi. Místy se tyto dvě kategorie opravdu mísí dohromady, což považuji za nežádoucí. Tato sluchátka pro mě vlastně byla pravděpodobně dosud nejtěžší na posouzení ve vztahu k charakteristice jejich zvuku, nicméně nakonec asi můžu konstatovat, že zvuková reprodukce převážně při poslechu hudby zkrátka neurazí, ale zároveň ani nezaujme. Je to trošku škoda, protože částečně by tento neduh mohlo vyřešit třeba alespoň nějaké softwarové doplňkové nastavení zvuku, které však Plantronics nedodává. Celkový frekvenční rozsah činí klasických 20 Hz - 20 kHz.

Recenze: Plantronics RIG 600 - headset klidně i na cesty

V případě hraní her a zaměření na vykreslení prostorového zvuku jsem se dočkal slušného adekvátního podání, nicméně 7.1 simulaci v tomto případě u sluchátek nehledejte. Určení směrů se sluchátky není obtížné, k účelu běžného hraní určitě poslouží dobře. Otázkou potom je celkový kontext - pokud to s hraním myslíte opravdu vážně, myslím si, že se najdou modely, které i v tomto ohledu poslouží možná malinko lépe, nicméně i tady platí, že Plantronics RIG 600 vyloženě nezklamal a v kombinaci se svými dalšími vlastnostmi může mít tento headset smysl.

Mikrofon

To, že je mikrofon součástí samostatného kabelu, jsem už zmiňoval úvodem této recenze. Je pravda, že použití dvou různých kabelů pro různá využití sluchátek může být naopak i pozitivem, vezmeme-li v potaz, že stačí dojít k počítači a do sluchátek prostě zasunout jiný kabel, pokud naopak ten bez mikrofonu budete chtít využít třeba jen při přehrávání hudby z telefonu (protože Plantronics RIG 600 si díky konzervativnímu vzhledu nemusíte bát vzít i na vycházku). Na druhou stranu je zde přítomné ale minimálně jedno zcela jednoznačné úskalí.

Recenze: Plantronics RIG 600 - headset klidně i na cesty

Mikrofon se zapojuje zasunutím do female 3,5" jacku na těle sluchátek a jeho pevná plastová konstrukce neumožňuje jakékoliv pozicování, natočení nebo ohýbání. Bohužel si tak nemůžete nastavit, jak daleko od úst mikrofon budete mít a tato základní a jediná pozice bohužel není nastavena úplně šťastně. Headset jsem zkoušel na dvou počítačích a v jednom případě byl s velmi základní integrovanou notebookovou zvukovou kartou signál vstupu mikrofonu opravdu slabý - no a přiblížit si jej více bohužel nemůžete. Jinak byla ale kvalita opět dostatečná na běžnou online komunikaci - žádný zázrak, ale žádné zklamání pro splnění účelu herního headsetu.

Shrnutí

Plantronics RIG 600 zaujmou hezkým střídmým designem a slušným podáním hlubších tónů zvukového spektra. Na druhou stranu má ale určité rezervy v podání středových frekvencí a výšek. Posloužit může jako poměrně všestranný nástroj, který se nebudete stydět vzít i na poslech s telefonem do vlaku, nicméně při objektivním posouzení od něj nemůžeme očekávat zázraky. Kupovat můžete na CZC.cz.

  • Lehká konstrukce
  • Střídmý design
  • Basové frekvence
  • Prolínání středů a výšek
  • Polohovatelnost mikrofonu
  • Neurazí, nenadchne
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama