Recenze: SSD disky WD Blue M.2/SATA - tmavomodrý svět
Technologie Článek Recenze: SSD disky WD Blue M.2/SATA - tmavomodrý svět

Recenze: SSD disky WD Blue M.2/SATA - tmavomodrý svět

Jakub Osička

Jakub Osička

17. 3. 2018 00:37

Tentokrát si posvítíme na modrého rychloběžce od Western Digital s kapacitou 500 GB.

Reklama

Recenze: SSD disky WD Blue M.2/SATA - tmavomodrý svět

Dnes jsme si pro vás připravili recenzi, která sice není zaměřena na čistě herní periferie, nicméně nepochybuji o tom, že se bez námitek shodneme na důležitosti kvalitního úložiště, kterým nejen počítačové sestavy zkrátka musí disponovat. Do redakce jsme obdrželi k testování SSD disk od výrobce Western Digital s dnes stále poměrně nadstandardní kapacitou 500 GB (bavíme-li se pouze o SSD discích), který je zahalen do hávu zavedené a oblíbené řady Blue. Co od tohoto sportovce očekávat a jak si v testu vedl? Pojďme si jej představit pěkně zblízka.

Tmavomodrý svět

Řada disků WD SSD Blue je na trhu již delší dobu a skrývá se za ní portfolio jak obyčejných plotnových disků, tak i SSD, a to v provedení klasických 2,5" SATA a také ve formátu s rozhraním M.2. K testování jsme obdrželi vzorky obou těchto formátů - tentokrát se podíváme na dvou-a-půl-palcovou klasiku, M.2 variantu představíme v příštím díle. Zakoupit si tyto SSD disky můžete ve variantách s kapacitou 250 GB, 500 GB, 1 TB nebo dokonce 2 TB. Jednotlivé řady s různou kapacitou se drobně liší i udávanými specifikacemi včetně rychlosti čtení a zápisu.

Recenze: SSD disky WD Blue M.2/SATA - tmavomodrý svět

Parametry

Testované modely WD SSD Blue 3D NAND s 500 GB kapacitou mají od výrobce udávánu totožnou rychlost čtení 560 MB/s i rychlost zápisu 530 MB/s. Paměťové buňky disku jsou tzv. triple level cells - tedy TLC s technologií 3D NAND, která je dnes výrobci hojně využívána vzhledem k výborné úložné hustotě a celkovému dopadu na cenu. Samozřejmě platí, že TLC buňky vedou obecně ke slabší výkonnosti a hlavně výdrži v porovnání s SLC a MLC, nicméně výroba už od prvotního rozvoje SSD disků pokročila a samotný Western Digital udává, že by disky měly vydržet během svého života zápis až 200 terabajtů (platí pro 500 GB kapacitu - pro ostatní modely se liší). Poskytována je také tříletá záruka.

Recenze: SSD disky WD Blue M.2/SATA - tmavomodrý svět

SATA verze má klasické rozměry 6,98 cm x 10,02 cm x 7 mm. Konstrukce je převážně plastová a s instalací byste díky tenkému profilu neměli mít problémy v podstatě u žádného počítače. Chybí snad jen ráměček naopak právě pro zvýšení profilu, který by se v některých případech například ke starším notebookům mohl hodit. Otvory na přišroubování najdete klasicky na spodní i boční straně. Model s rozhraním M.2 je samozřejmě ještě menší, na délku má 8 cm, šířku 2,2 cm a tloušťku pohých 2,38 mm.

Rychlost

Rychlost disků jsme otestovali v programu CrystalDiskMark a následně AS SSD Benchmark. Zajímat nás budou především hodnoty sekvenčního čtení velkých souborů. V tomto případě si dle měřítka CrystalDiskMark vedla SATA verze velice dobře a dostála svým udávaným hodnotám. Zaměříme-li se na náhodné sekvence 4K drobných souborů, rychlost samozřejmě vzhledem k charakteru této činnosti klesá, nicméně výsledek můžeme hodnotit jako velmi slušný. AS SSD vykázal celkově nižší hodnoty. Malinko oproti jiným konkurentům pokulhává doba odezvy. Pokud budeme chtít porovnat obě provedení mezi sebou, narazíme pouze na drobné rozdíly a celkově můžeme konstatovat, že s naprosto nepatrným náskokem zvítězila verze formátu M.2.

Recenze: SSD disky WD Blue M.2/SATA - tmavomodrý svět

Recenze: SSD disky WD Blue M.2/SATA - tmavomodrý svět

 

Shrnutí

WD Blue SSD disky jsou svým poměrem ceny a výkonu nepochybně zajímavou volbou. Nabídnou velmi slušné přenosové rychlosti při pokročilém použití TLC buněk za příznivou cenu. Zakoupit si námi testované modely můžete v době psaní recenze za 3 379 Kč. Vzhledem k rozměrům a ušetření kabeláže ve skříni se především M.2 formát jeví jako atraktivní řešení slušného a rychlého úložiště, které zcela dostatečně pokryje potřeby běžných uživatelů i hráčů.

  • Slušné rychlosti
  • Poměr ceny a výkonu
  • Tříletá záruka
  • Provedení SATA/M.2
  • Pouze TLC

Recenze: SSD disky WD Blue M.2/SATA - tmavomodrý svět

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama