Recenze SteelSeries Apex 150: Návrat ke klasice obohacený RGB podsvícením
Technologie Článek Recenze SteelSeries Apex 150: Návrat ke klasice obohacený RGB podsvícením

Recenze SteelSeries Apex 150: Návrat ke klasice obohacený RGB podsvícením

Josef Cón

Josef Cón

29. 12. 2018 13:28

Název jsem zvolil záměrně delší. Tak by se totiž velmi daly stručně shrnout první dojmy z klávesnice

Reklama

Název jsem zvolil záměrně delší. Tak by se totiž velmi daly stručně shrnout první dojmy z klávesnice SteelSeries Apex 150, která zaujme zejména kompaktností.

Starší z nás si jistě vzpomenou na úplné počátky počítačů resp. na všudypřítomné typické bílé (leckdy spíše zažloutlé) klávesnice. A mnozí nás také na tuto legendu nedají dopustit. Pokud patříte k této skupině lidí, kteří vzpomínají na svůj první prstoklad na legendárním klavíru, potěším vás touto recenzí.

Recenze SteelSeries Apex 150: Návrat ke klasice obohacený RGB podsvícením

Tentokrát nechme balení balením a vrhněme se rovnou na samotnou klávesnici. Proč mi připomněla svoji starší kolegyni?

Kompaktní, praktická a těžká

Klasický obdélníkový tvar o rozměrech 46 x 15 cm bez přehnaných mezer a zbytečností okolo předpovídá jasný důraz na kompaktnost. Na klávesnici najdete skutečně jen to, co je obvyklé, žádná makro tlačítka, extra multi-mediální klávesy ani zbytečná prázdná místa. Všechny klávesy pěkně u sebe, ale ne tak moc, aby rozložení působilo nepřirozeně. „Navíc“ je užitečný numerický blok, bez kterého si osobně nedovedu klávesku představit. Rád bych také poukázal na velmi užitečně umístěnou funkční klávesu na pravou stranu od mezerníku a k ní propojené funkce na F12 až F4, které jsou tak snadněji dostupné jednou rukou naproti klasickému umisťování u levého ctrl.

{control gallery}

Při používání a psaní všemi deseti klávesnice obstála, zvyknout si na ni nebyl žádný problém a to i přesto, že jsem byl zvyklý na nízký zdvih notebookové klávesnice. Ano, zde najdeme tlačítka s vysokým profilem. Některé z vás čtenářů by možná mohl odradit US layout, tedy označení tlačítek bez našich znaků např. diakritiky. Rád bych upozornil na dostupnost českých přelepek (např. těchto) a konstatoval: „Snad vás při koupi této kvalitní klávesnice neodradí položka za 30 Kč“. Některým výrobcům se zkrátka nevyplatí některé modely lokalizovat pro naši malou zemičku:)

První kontakt s ní, mě mile překvapil. Není to žádný střízlík ani plastová maketa. 1 kg živé váhy mluví za vše. Díky tomu a pogumovaným nožkám klávesnice pevně drží na stole a z míry ji nevyvede ani nutný emoční projev během hraní.

Speciální spínače Quick Tension

Ne, že bych si pocity z ovládání té legendární bílé klávesky pamatoval až dodnes, ale vzpomínám na snadné a přesto velmi jisté mačkání. Podobnou odezvu čekejte i zde. Jedná se o vlastní membránové spínače. Využiju zde ilustraci přímo od SteelSeries. Na pevné železné bázi (3) je taktéž vlastní přesně vyladěná gumová membrána (2) kterou uzavírá lůžko a samotná klávesa vyrobená ze speciálního plastu (1), který má za cíl minimalizovat tření, maximalizovat stabilitu a životnost.

Recenze SteelSeries Apex 150: Návrat ke klasice obohacený RGB podsvícením

Co je na tom pravdy? Můžeme věřit, můžeme spekulovat. Za sebe dodám subjektivní pocit, který jsem avizoval na začátku tohoto odstavce. Průběh kliknutí, pomalé i rychlé psaní, odezva resp. zpětná vazba mě oslovila. Na to, že se jedná o membránovou klávesnici, jsou dle mého velmi dobře znát vlastně vyhotovené spínače a forma uložení/vedení samotných tlačítek. Hluk se pak odvíjí od intenzity vašeho klikání. Lze dosáhnou typického cvaknutí jako u mechanických klávesnic, ale lze také takřka nic neslyšet. V tuto chvíli vám musí stačit pouze moje subjektivní hodnocení „nijak neruší, když do ní neřežete hlava nehlava“.

Voděodolnost a anti-ghosting

Příjemným benefitem (nezkoušel jsem a ani se k tomu nechystám :) a tak využiju materiály výrobce) je odolnost vůči polití. Dle specifikací klávesnice obsahuje vnitřní membránu, která chrání vnitřní elektroniku, a dvě drenážní dutiny ve spodní části pak odvádí kapalinu mimo klávesnici. Zmínit musím také technologii anti-ghosting a 24-key rollover. Zkrátka nezáleží jak rychle a kolik tlačítek naráz stisknete, klávesnice je všechny eviduje a provede.

Recenze SteelSeries Apex 150: Návrat ke klasice obohacený RGB podsvícením

 

RGB podsvícení a programovatelné klávesy

Produkt se stává stoprocentním až po nainstalování softwaru SteelSeries Engine. O tom jsem se přesvědčil jak u sluchátek Arctis 5, tak vlastně u každého jiného produktu této značky. O to víc mě těší, že je přehledný a snadný na pochopení.

I přes svou příznivou cenu přináší do této cenové kategorie RGB podsvícení a to hned v pěti zónách a několika efektech. Od vypnutého podsvícení si tak nastavíte dle svých preferencí jednobarevné nebo duhové zabarvení a zvolíte statické, dýchavé či různé rotující efekty. Myslím, že si každý najde to své.

Recenze SteelSeries Apex 150: Návrat ke klasice obohacený RGB podsvícením

Pokud již vlastníte některý SteelSeries produkt a chcete sjednotit váš koutek do stejných barev, využijete aplikaci PrismSync dostupnou zdarma v softwaru. Příznivce moderního kecálka „Discord“ potěší speciální aplikace reagující na akce, jako jsou příchozí zprávy, váš status mute/unmute apod. K dispozici je také GameSense aplikace notifikující dle in-game momentů. V softwaru lze také naprogramovat jednotlivé klávesy na vámi požadované akce.

Hodnocení

Vraťme se na začátek a položme si otázku: „Proč mi připomíná onu legendární bílou klávesnici?“. Je jasné, že se jedná o subjektivní pohled na věc, ale klávesnice mi dává přesně to, co chci, stejně jako tenkrát a navíc s moderními technologiemi a funkcemi. Kompaktní rozměry, pohodlné rozložení, příjemný povrh a jistý stisk kláves, navíc RGB podsvícení a jednoduché nastavení. To vše na CZC.cz za rozumnou cenu 1 799 Kč (aktuálně 1 599 Kč).

Klávesnice mě přesvědčila a vzhledem k přednostem výše, celkovému kvalitnímu zpracování a cenové kategorii jsem se rozhodl ji udělit ocenění výhodný nákup a doporučit ji vám čtenářům.

Recenze SteelSeries Apex 150: Návrat ke klasice obohacený RGB podsvícením

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama