Rozhovory s youtubery #1 - Sterakdary
Zajímavosti Článek Rozhovory s youtubery #1 - Sterakdary

Rozhovory s youtubery #1 - Sterakdary

Kuře Kuřecí

Kuře Kuřecí

5. 4. 2017 19:44

Známý youtuber Sterak nám odpověděl na několik otázek.

Reklama

Připravili jsme si pro vás interview s youtuberem, letsplayerem a streamerem, který je známý pod jménem Sterakdary. Se svými zhruba 1 160 videi se na YouTube úspěšně blíží k 300 000 odběratelům. Můžete ho také najít na Twitchi, Facebooku či Twitteru, nebo rovnou jako moderátora herního pořadu RePlay. Děkujeme Sterakovi, že si našel čas a odpověděl nám na naše zvídavé otázky.

Rozhovory s youtubery #1 - Sterakdary

Jak a kdy jsi se dostal k tvorbě na youtube? Kolik ti v tu dobu bylo let, co na to říkali kamarádi?
Poprvé to bylo okolo roku 2011. Byly to skromné začátky jak mé, tak také České Youtube scény. Tehdy mi bylo okolo sedmnácti. I přes to, že je na některé Youtubery v dnešní době koukáno skrze prsty, tak tehdy to bylo ještě horší. Nikdo nevěděl, proč něco takového vlastně dělám, a pro většinu to byla ostuda. Nikdo z mých kamarádů o tom tedy nevěděl až do doby, kdy se to k nim samo dostalo. Ta mediální viditelnost nejde úplně skrýt.
Rozhovory s youtubery #1 - Sterakdary
Byly pro tebe začátky hodně těžké, nebo to šlo zlehka?
BOŽE, ZA CO JSI MĚ TEHDÁ TRESTAL? Bylo to v pohodě. Ne, zas tak v pohodě to nebylo. Youtube jako komunitní portál začínal a tehdy vytvořit video bylo o dost složitější, než je nyní. Už jenom třeba výběr nahrávacího programu byl tak omezený. Nemluvě o nastavení renderování videa. V podstatě existovala spousta hodnot, které člověk musel pochopit, aby byl výstup videa koukatelný. Dnes jsou stovky a tisíce návodů, tehdy byly tak tři a z toho dva polsky. Co se týče samotného startu, tak nás paradoxně spousta lidí podporovala. Byli jsme amatéři, moc nám to nešlo, ale zkrátka jsme nějak zaujali. 
Se kterou hrou jsi začínal? Vydržela u tebe dosud?
Hned druhé video, které jsem vytvořil, bylo na hru Terraria. Tu jsem před pár měsíci s kamarády znovu hrál. Nyní už tam jdou chytat i motýlci. Neskutečné... 
Jaká byla tvá nejoblíbenější? A na jakou vycházející hru se momentálně těšíš nejvíc?
Jsem milovník soundtracků, takže pro mě je tahle stránka nesmírně důležitá. Určitě bych zmínil Ori and the Blind Forest nebo sérii Trine. Pokud neznáte, poslechnout.  Z nadcházejících her se teď těším na Destiny 2. Konečně i na počítače.
Doneslo se k nám, že teď budeš dabovat postavu v nějaké hře. Je to pravda?
Dabovat postavu ve hře? To by byl sen! Ale ne. Bohužel tyhle zprávy nejsou pravda. Kdyby ale někdo chtěl, tak můj mail je tenst.. [rozhovor přerušen redakcí] 
Jak jsi na tom s eSportem? Sleduješ eSport? Zúčastnil jsi se někdy nějakého herního turnaje?
Esport samozřejme sleduju. Ale vážně takovým vzdáleným pohledem. Na herních turnajích jsem byl už několikrát, pár jich bylo od Grunexu, některé byly menší, jiné zase velké jako IEM v Katowicích. Tam jsem byl už několikrát a pokaždé to je super zážitek. 
LoLkaři tě mohou znát podle předmětu, který si ve hře lze koupit, pojmenovaný jako Sterakova Zástava (Sterak's Gage). Co na něj říkáš? Zeptal se tě Riot na tvou představu toho, jak by měl předmět vypadat?
Sterak’s Gage je fantastický úspěch. Po dosažení 1 000 referalů jsem začal spamovat Riot, že jsem to opravdu dokázal a oni mě ignorovali. Tak jsem udělal to, co by udělal rozumný dospělý člověk, a začal jsem je spamovat ještě více. Nakonec se ozvali, že to schvalují a že můj item ve hře bude. Někdy. Prý až pět let. Jenom po mně chtěli varianty mého jména. Sterak, Sterakdary atd. No a po nějakém roce mi začali diváci psát, že mám ve hře item. A vážně to tak je. Bohužel na vývoji jsem se vůbec nepodílel, ale to je fuk. Denně si mě kupují tisícovky hráčů. Počkat, to zní divně. Úspěšně se prodávám. Sakra. Hodně za mě platí… Radši toho nechám. 
Vídáme tě čím dál častěji v herním pořadu RePlay, kde doplňuješ moderátorskou dvojici Alžběta Trojanová a Mikoláš "Tukan" Tuček. Co vše máš u každého dílu na starost?
Začal jsem jako skromný člen, který nosil kafe. Teď každé pondělí píšu novinkovou sekci a dělám voiceover. Občas si napíšu nějakou recenzi a sem tam letím do zahraničí na nějakou prezentaci, nebo na E3 do ameriky. Je to nádhera.
Čekal bys, že to někdy dotáhneš takhle daleko? Jsi s tím, jak to máš teď, spokojen, nebo sis dal vyšší cíl?
V tomhle jsem vážně magor. Dotáhneš vážně daleko… Jsem hráč a mám takové štěstí, že jsem zaujal pár tisíc lidí po celé republice. Problém je v tom, že kdykoliv dosáhnu nějakého milníku, tak mě začne nahlodávat myšlenka: “A to je jako vše?” Pořád se musím posouvat a pokud necítím postup, tak mě to vážně ničí. Proto dělám spoustu věcí najednou. Učím se jazyky, vymýšlím projekty. Teď třeba zkoušíme vyvíjet hru s malým týmem. Jop, je to celkem ambiciózní a třeba to nevýjde, ale jsou to skvělé zkušenosti. Nejde mi o peníze, nejde mi o slávu. Potřebuju něco dělat a cítit, že jsem se za poslední rok dostal dál.
Rozhovory s youtubery #1 - Sterakdary
A nakonec, chtěl bys něco vzkázat svým fanouškům? Mohou tě teď v nejbližší době potkat na nějaké offline akci?
Jezte ovoce, čistěte si zuby a poslouchejte rodiče. A klikejte na reklamy ¯\_(ツ)_/¯ Zanedlouho mě mohou diváci zastihnout na Utuberingu. Tam mám tolik programu, že nevím, jak to budu stíhat. A pár jich do toho taky zapojím. Jo, bude to sranda. :)
Děkujeme za rozhovor a přejeme spoustu úspěchů do budoucna.
Díky za rozhovor.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama