Spajkk: PUBG je jedna z nejvíce komplexních her na světě
Esport Článek Spajkk: PUBG je jedna z nejvíce komplexních her na světě

Spajkk: PUBG je jedna z nejvíce komplexních her na světě

Natálie Bednářová

Natálie Bednářová

1. 12. 2017 22:28

Přečtěte si rozhovor s profesionálním hráčem PUBG Spajkkem.

Reklama

Martin "spajKK" Beneš - kapitán české reprezentace v PUBG Auzom Nations Cupu, který se bude odehrávat 2. a 3. 12. - nám poskytl exkluzivní rozhovor. Rozpovídal se o tom, jaké má další cíle a plány do budoucna.

Ahoj Martine, za necelý měsíc to bude rok, co působíš jako streamer na Twitchi. Sledovali jsme tvůj stream a poslední dobou se ti daří, za posledních čtrnáct dní pokořuješ velká čísla ve sledovanosti a dostal ses na přední příčky mezi velké streamery.  Poslední půlrok pro tebe přinesl určitě hodně změn. Od velkého úspěchu z GamesComu, který jsme sledovali letos v srpnu, přes tvůj vstup do mezinárodního týmu Dignitas jako profesionální hráč hry Playerunknown's Battlegrounds (PUBG), až po rozhodnutí vydat se cestou full-time streamera. Vím, že jsi na to určitě odpovídal nespočetkrát, ale mohl by si našim čtenářům nějak v kostce přiblížit svůj příběh až do chvíle, kdy budeš reprezentovat o víkendu Českou republiku v mezinárodním turnaji, tedy v PUBG AUZOM Nations Cupu?
Děkuji za krásná slova, která jsi mi takto na začátek věnovala, i když si jako velký streamer rozhodně nepřipadám. Moje “streamerská” kariéra začala 21.12.2016, kdy jsem poprvé pustil stream na mém kanále. Stát se streamerem a bavit lidi byl vždy můj tajný sen, ale nikdy jsem pro to neměl vhodné podmínky a dostatek prostředků. Tohoto dne nám do vesnice připojili optický internet a já si řekl, že bych to chtěl zkusit. Jsem typ člověka, který si stanoví cíle a jde si za nimi. Nyní nastal ten okamžik, kdy jsem si řekl, že mám konečně kvalitní internetové připojení, které zvládne nároky streamu. Ze začátku kvalita obrazu i streamu vzhledem k špatnému hardwaru byla řekněme zlá, rozhodl jsem se zainvestovat do nového PC. Bylo to období, kdy jsem přestal hrát aktivně CS:GO, kde jsem v té době měl nahráno cca 4000 hodin a streamoval jsem pouze hry, které mě bavily a nevyžadovaly velký tryhard. Celou tu dobu až do března jsem čekal na hru, která vyjde, a kterou budu moci opět tryhardit. V březnu letošního roku právě vyšla hra PUBG a já věděl, že tato hra si zaslouží moji pozornost. Za devět měsíců, co je hra venku, jsem v ní odehrál 1500 hodin. Tehdy jsem začal hitovat prvních 100 diváků na streamu a já v této hře začal hledat sám sebe. Vzhledem k tomu, že jsem pochytil aim z CS:GO a já nikdy nebyl ten hráč, který pouze běhal a rozdával hlavy, ale spíše ten, co u té hry přemýšlel a snažil se přelstít soupeře, tak jsem tyto proporce mohl využít právě v PUBG. Věnoval jsem tomu veškerý volný čas každý jeden stream a snažil se dokázat to, co jsem si stanovil. Až došel den 1.8.2017, kdy mě Nikolai “Mazarini” Lazarev oslovil s tím, jestli bych s ním nezajel na GamesCom Cologne 2017 zahrát DUO FPP/TPP.
Troufnu si říct, že moje cesta na Gamescom a následný úspěch by mohla sloužit jako námět pro celovečerní film (v tom smyslu, že toho bylo řekněme nabité). ESL zveřejnilo cca měsíc zpět podmínky k zapojení se do PUBG Invitational i pro lidi, kteří nebyli společností ESL pozvání - Liquid, TSM, LG aj. Vzhledem k tomu, že jsem spíše solo PUBG hráč a veškerý herní čas jsem věnoval právě sólu, tak pro mě informace, že na turnaj jsou otevřené kvalifikace pouze na DUO, nikoliv na solo či squad, byla velmi překvapující. Jenže Mazarini mě tři týdny před turnajem oslovil, jestli bych nebyl ochotný s ním do Kolína nad Rýnem zajet a odehrát zde dvě kvalifikace na DUO v první osobě a ve třetí osobě. Jak jsem zmínil výše, tak jsem hrozně cílevědomý a právě v tuto chvílí jsem si řekl, že toto je věc, kterou chci uskutečnit.
S Mazim jsme si tedy stanovili nějaké herní časy, kdy budeme trénovat a hlavně kdy se dostanem na 2000+ rating, který byl hraniční pro přijetí do turnaje. V pátek 18.08. ESL uzavíralo kvalifikaci a my v té době měli 2130 - 2150 rating. Oba naprosto spokojení s pocitem, že postup do kvalifikace máme jasný. Objednali jsme si hotel, letenky a byli připraveni na pozvání od ESL. V sobotu večer jsme se dozvěděli, že ESL ze 400 teamů, kteří do kvalifikace přihlásili, vybrali pouze 20. My tedy s pocitem, že veškeré peníze týkající se bookingu jsou pryč a s tím, že s námi ESL tak trošku vydrbala, zrušili pondělní letenky a zbytek nechali zatím tak, protože ta naděje, že by něco mohlo přijít tam byla. Po celou tu dobu jsem chodil do práce a právě v pondělí ve tři hodiny ráno našeho času Mazimu došel e-mail, že jsme přijati do kvalifikace na Gamescom.
Vzhledem k tomu, že to bylo natolik rychlé, nestihl jsem si v práci zařídit dovolenou. Po noční směně, kdy jsem pracoval od 19:00 do 7:00, jsem nasedl na autobus, protože letenky v té době už nebylo možné sehnat, a čtyřicet hodin bez spánku jsem absolvoval dvanáctihodinovou cestu autobusem do Kolína. Mazi mě okolo třetí hodiny ranní přivítal na hotelu (jel o den dříve, protože zde měl ještě pracovní povinnosti). Po čtyřhodinovém spánku jsem vstal a šel na kvalifikaci, která začínala v 9:00, hned druhou hru jsme vyhráli a tím si zařídili postup do čtvrtečního finále v DUO TFP. Další den nás čekala další kvalifikace a to do DUA FPP, kdy jsme také vyhráli druhou hru ze čtyř a tím si zasloužili účast v pátečním finále, ve kterém jsme skončili 4. ze všech 40 pozvaných teamů.
Ihned po GamesComu mě kapitán týmu Dignitas Suntouch oslovil s nabídkou hrát s ním v teamu. Já neváhal a ihned jsem tuto nabídku akceptoval. V začátcích se náš team skládal z hráčů Suntouch, Liquidz a Jokkizz, ale Jokkizz byl později nahrazen hráčem ZiphoN. S první dvojicí tak hraji už přes 2 měsíce a se ZiphoNem necelé 2 měsíce. 
Díky dobrým výsledkům s Dignitas v celosvětových Tier 1 soutěžích a výsledkům z mého streamu si mě Auzom, která pořádá zmiňovaný Nations Cup, vybrali jako kapitána pro Českou republiku.

Když s odstupem podíváš na příležitost reprezentovat mezinárodní tým Dignitas (se zázemím v USA), jako profesionální hráč PUBG, jaký z toho máš pocit?
Nikdy bych nečekal, že budu hrát za tak obrovský, populární a v česku velmi oblíbený tým jako je Team Dignitas. Spousta Čechů tomuto týmu fandí díky bývalé CoD 4 sekci. Vzhledem k tomu, že moje kompetitivní cesta v PUBG začala právě na GamesComu 2017, kde jsem hrál DUO s legendou COD 4 Mazarini, o to vetší překvapeni pro mě bylo, že takový velikán jako Dignitas si vybrali právě mě.
Pro českého diváka a fanouška her, streamu a kompetitivního hraní je asi těžko představitelná myšlenka toho, že někdo zanechá práci a rozhodne se takzvaně „plnit svůj sen“. Zajímá nás, jestli je to něco, co tě dokáže uživit tak, aby si byl soběstačný?
Člověk se nesmí bát trochu riskovat, jít si za úspěchem a něco třeba i obětovat. Myslím tím jistý komfort toho, že když máte práci jako státní zaměstnanec, kdy víte, že budete po nějaký čas dostávat pravidelně peníze, tak je to mnohem pohodlnější. I když smlouva s Dignitas přináší jakési „jistoty“ vždycky je to risk, ale co není, když jdete za svým snem. Rozdíl je hlavně v tom, že můžu dělat na plno to, co mě baví. A vím, že kariéra full-time streamera a profesionálního hráče ve hře, která je nováčkem na trhu, je otázkou toho, jak se bude tenhle „trh“ vyvíjet, jak se mi bude dařit na úrovni hráče i na úrovni streamera, což bude vyžadovat být neustále v progresu, aby to bavilo diváky. Momentálně jsem ohledně financí víc než soběstačný, ale zároveň cítím pokoru, protože je to relativní.
PUBG Team Dignitas - ZiphoN, Liquidz, Suntouch a spajKK
Předtím, než přišla kariéra profesionálního hráče PUBG, hrál jsi nějaké jiné kompetitivní hry, ve kterých jsi byl úspěšný, nebo jsi měl touhu vydat se dráhou profesionálního hraní?
Jako většina z PUBG hráčů i já jsem se věnoval právě hře CS:GO. Jsem typ hráče, který když si stanoví cíl, tak si za ním jde. Každou PC hru, každou věc v životě, co jsem kdy začal dělat, tak jsem ji začal dělat naplno. Veškerý volný čas a úsilí jsem právě věnoval tomu, co mě v konkrétní době naplňovalo a dělalo šťastným. V CS:GO jsem začal jako matchmaking hráč a postupně se dostával výš a zjišťoval možnosti, které mi CS:GO scéna přináší. Avšak po 6 000 hodinách a pokusu dostat se do FPL-C (faceit) - druhá nejvyšší soutěž na tomto portále - mě hra přestala bavit a naplňovat. Měl jsem období půl roku, kdy jsem začínal streamovat a čekal na hru, která mě opět zaujme.
Co tě přilákalo k tomu začít takzvaně „tryhardit“ PUBG? 
Myslím si, že PUBG je jedna z nejvíce komplexních her na světě. Míření, správný pohyb (jako ve většině her) z vás neudělá skvělého hráče. Tato hra je o dost o přemýšlení, přeurčování, co hráč proti vám udělá. Právě zde přišel okamžik, kdy jsem si stanovil cíl být nejlepším hráčem české republiky a ve hře něco dokázat.
 Který herní mód hraješ nejraději: solo, duo nebo squads a pohled z první nebo třetí osoby?
Když to vezmu z hlediska zábavy a streamu, což jde ruku v ruce, tak si rád vychutnávám agresivní hru, protože mě "neomezují” mantinely týmového ducha a zodpovědnost, kterou v rámci kompetitivního hraní vůči svým spoluhráčům mám. Tím myslím, že lovím všechny protihráče, je mi jedno, že umřu, cílem je nastřílet co nejvíc “fragů” za daný zápas. Z tohohle hlediska preferuji SOLO/DUO FPP.
V kompetitivním a týmovém hraní je velký rozdíl. Někdy je důležitá agresivita, někdy opatrnost, ale vždy je důležitá reakce, důslednost při tréningu a dobrá týmová taktika.
Vzhledem k tomu, že jsem hráč, který svůj styl má postavený na míření a na tzv. “close combatech”, tak právě FPP je pro mě značka ideal.
Pojďme se vrátit k tvému týmu, jakou roli v týmu konkrétně ty zastáváš ve vztahu k tvým spoluhráčům v zápase i mimo něj a jaké role mají tvoji spoluhráči?
Suntouch je velmi zkušený hráč, většina komunity ho zná právě z hry Smite, kdy patřil mezi špičku světa. Je to hráč, který má obrovský přehled ve hře, spoustu zkušenosti s kompetitivních zápasů, takže jako správný kapitán ví kdy, jak a co má v určitých situacích říct, aby dokázal tým udržet při sobě. Liquidz je jeden z hráčů, které neuslyšíte moc mluvit. Je to tichý hráč, který vždy zakročí ve správný okamžik. Hráč, kterého každý tým potřebuje, protože ne vždy je dobré, když každý mluví, snaží se vytvářet hru a není zde někdo jako Liquidz, který mlčí a vraždí. ZiphoNa hodntím jako univerzálního hráče. Má neskutečný aim, skvělý pohyb, přehled ve hře a zároveň nás dokáže jako caller vést jako team.
PUBG na e-sport scénu přistálo velmi úspěšně a rychle. Můžeme dokonce říci předčasně, kdy jako jedna z mála her, která se v době, kdy není oficiálně vydaná, mohla pyšnit účastí na největších e-sport eventech na světě. O letošního GamesComu počínaje, přes IEM Oakland 2017 a určitě se můžeme těšit na jaro 2018 na IEM Katowice s reprezentací největších herních spolků, které mají vlastní profesionální PUBG týmy. Jaký vidíš ty potenciál PUBG na kompetitivní profesionální e-Sport scéně? 
Hra má obrovský potenciál stát se klidně ještě větší profesionální e-sport hrou, než je Dota 2, CS:GO a jim podobné. Záleží pouze na vývoji hry a cestě, kam se hra bude orientovat. Na to, že hra je pouze necelý rok na trhu, tak už nyní má své profesionální týmy a hráče, kteří jsou za hraní a reprezentování jejich týmu placeni. Nejtěžší věc pro vývojáře této hry bude vytvořit hru zábavnou pro oko diváka a vytvořit hráčské idoly, pro public hráče. Srovnejme tuto hru například s CS:GO, kdy je hra jednoduchá pro oko, mapa je malá, divák se dokáže sám a rychle orientovat. Oproti tomu v PUBG je mapa obrovská a spousta diváků, kteří tu hru nehrají dennodenně a tolik se nevyznají, se v těchto kompetitivných zápasech ztrácí. Nedokáži říct, přes co by to mělo být, co by mělo být do hry přídáno, odebráno, nahrazeno, ale tato hra musí být zábavná pro oko diváka. Pokud se tomu tak stane, věřím, že se nám zrodila největší kompetitivní hra svých dob. Myslím si, že je velmi důležité, aby hra měla své idoly, hráče, kteří budou obdivováni lidmi, co hru hrají pouze ze zábavy a chtěji být jako oni. Je to něco, co ve spoustě členů komunity vzbudí chuť hru tryhardit a dostat se stejně daleko jako oni. Nyní tato hra je postavena na týmu jako celku a jedinec se sám o sobě málokdy dostane daleko. 

Spajkk: PUBG je jedna z nejvíce komplexních her na světě

Spajkk a Mazarini v rozhovoru pro ESL po úspěchu na GamesComu.

Jsme rádi, že i malá země, jako je Česká republika, byla vybrána mezi e-sport velikány do PUBG Auzom Nations Cupu. Myslíš, že nebýt vašeho úspěchu s Mazim letos na GamesComu a faktu, že jsi v Dignitas a vůbec všemu, co děláte pro komunitu (od Maziho turnajů počínaje a tvým profesionálním působením konče), by Česká scéna dostala takovou příležitost?
Jsem si naprosto jistý, že nedostala. Pokud se podíváme na celou škálu týmů, které do tohoto cupu pozvány nebyly, jsem skutečně pyšný, že naše krajina hájí své barvy mezi světovými elitami v této hře.
Na základě kterých kritérií jsi sestavil „národní“ tým, který nás bude v tomto mezinárodním turnaji reprezentovat?
Do týmu jsem si vybral CoD 4 legendu Mazariniho. Myslím si, že tohoto hráče vám vůbec nemusím přestavovat a mnozí z vás pochopíte, proč se tento člověk vrací zpět do národního teamu, jen v jiné hře a to PUBG. Poté zde máme bývalého semi-profesionála Jiřího "oKKo" Trojana, kterého mnozí znáte z barev eSuby nebo Extatus. Je to velmi zkušený hráč z mnoha kompetitivních zápasů a svůj aim z CS:GO si přinesl právě do PUBG. Do týmu byl vybrán na požadavek posledního hráče - Tomáše "swalkerzje" Marka, kterého považuji za momentálně jednoho z nejzkušenejších PUBG hráčů na tuzemské scéně. Vybral jsem ho hlavně kvůli jeho zkušenostem na vyšší úrovní PUBG ve světě. Má odehráno spoustu turnajů a lig jak se zahraničními i českými klany. Vybral jsem ho hlavně kvůli jeho zkušenostem ze světových turnajů, lig, kde se setkal s lepšími hráči PUBG ve světě.
Spajkk: PUBG je jedna z nejvíce komplexních her na světě
Jak se vám - myslím “národnímu týmu” - daří momentálně při tréninku s ostatními profesionálními týmy a jakou šanci na úspěch podle tebe máte?
Proti ostatním týmům z tohoto turnaje jsme měli šanci zahrát si pouze jednou. Hráli jsme tzv. scrimy, kdy jsme se všech dvacet týmů v určitý čas sešlo na discordu a zahrálo čtyři tréningové zápasy proti sobě. Na to, že jsme toho společně jako tým v té době neměli moc nahráno, skončili jsme z celkově dvaceti teamů šestí. Třetí tréningový zápas jsme dokonce vyhráli. Pokud bude klapat vše, jak má, v týmu bude vládnout dobrá atmosféra a hlavně komunikace, myslím si, že máme velkou šanci zazářit. Aimově na to připravení jsme!
Teď trochu obecně k profesionální PUBG scéně, který profesionální tým podle tebe patří ke světové špičce, popřípadě jaký hráč a proč?
Co se týká TIER 1 teamů, tak každý jeden tým je jedinečný a neskutečně kvalitní, je tězké určit někoho jako nejlepší. Týmu aAa se podařilo vyhrát IEM Oakland 2017, ale to z nich nedělá nejlepší tým světa. Momentálně se mi nejvíce líbí hráč Scoom z týmu Liquid - to je univerzální hráč, který má neskutečný positioning, troufnu si říct jeden z nejlepších na světe, a samozřejmě také aim a cit pro situaci. Ne nadarmo tento hráč bývá z 90% poslední přeživší z týmu.
Prozraď nám i čtenářům co tě v nejbližší době čeká jak v osobním tak v profesiním životě?
Nyní jsem ukončil své působení u PČR, což pro mě byla velká zkušenost v mnoha směrech. Teď se vydávám cestou fulltime streamera a hlavně cestou profesionálního hráče PUBG bez omezení. Momentálně mě čeká hodně změn, například stěhování do nového bytu a budu si muset nastavit nějaký “self management” všeho, co se k téhle kariéře pojí, ať je to hospodaření s financemi nebo časem.
Z té profesní roviny jde má koncentrace nejvíce na PUBG Auzom Nations Cup, kde bych hrozně moc chtěl pro československou scénu dosáhnout na výhru. Mým největším snem je to, aby se nám jako týmu Dignitas povedlo dostat na IEM Katowice a reprezentovat nejen tým ale i naší scénu na téhle prestižní soutěži.
Co bys na závěr rád vzkázal všem fanouškům a divákům, kteří tě sledují?
Dělejte v životě to, co vás baví a v daný okamžik dělá šťastným! Ignorujte lidi, co vám to nepřejí nebo vám říkají, že to nedokážete a píší vám, že si pouze myslíte, jak jste nejlepší. Jděte si za svým snem a věřte tomu, že ten člověk ještě jednou za vámi dojde a řekne vám: Wow, dobrá práce. Mám spoustu podpory ze strany fanoušků, za což jim mnohokrát děkuji a bez nich bych se ani do Kolína nedostal, ale také spoustu haters, kteří byli právě ti, co mě motivovali k tomu něco dokázat. Většinu volného času věnuji svému streamu, kde mám svoji úžasnou Groot family, které ještě jednou děkuji! spajkkLove
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama