Subjektivně: Nejlepší herní soundtracky
Gaming Článek Subjektivně: Nejlepší herní soundtracky

Subjektivně: Nejlepší herní soundtracky

Vojtěch Hájek

Vojtěch Hájek

21. 5. 2017 14:31

Velkou část zážitku ze hry tvoří také hudba.

Reklama

Subjektivně: Nejlepší herní soundtracky

Na úspěchu hry má vždy mamutí podíl také doprovodná hudba. Ať už ji vnímáte a užíváte si ji přímo, nebo vám jen v podvědomí dokresluje herní zážitek, pro většinu her je velmi důležitá.

Objektivní výběr nejlepší hudby je téměř nemožný, jelikož každému hráči "chutná do ucha" něco jiného. Hudbu navíc máme spojenou s herním zážitkem, a tak se může stát, že nebudeme vzpomínat ani na sebelepší soundtrack, pokud ho provází prachbídná hra.

Dovolím si nabídnout vám svých pět nejoblíbenějších herních soundtracků. Pokud s mým výběrem nebudete souhlasit, je to naprosto v pořádku - zde je každá možnost správná. Naopak bych rád slyšel vaše oblíbené herní motivy, tak se s nimi nezapomeňte pochlibit do komentářů.

5. místo - Bastion

Nenápadná hra o malém dítěti, které prochází oku lahodícím světem plným různých příšer a nepřátel. Autoři zde nevsadili na klasickou orchestrální hudbu a myslím, že udělali dobře. Americký hudebník Darren Korb ke hře vytvořil parádní soundtrack, který zdokonaluje zážitek ze hry.

4. místo - Lineage 2

Staré MMORPG s dílny NCSoftu bylo a nadále zůstává v Čechách i na Slovensku velmi oblíbené. Většina hráčů si hned při prvním vstupu do hry vypla hudbu, ale to byla chyba. Jsem si jistý, že všechny, kdo Lineage 2 hráli, nyní zaplaví vlna nostalgie.

3. místo The Elder Scrolls

Kultovní serie od Bethesdy samozřejmě nesmí chybět. Zvlášť u posledního dílu s názvem Skyrim hrála hudba velmi důležitou roli a byl na ni kladen důraz. Jelikož všichni určitě znáte téma o drakozeném hrdinovi, které bylo použito i v traileru na hru, rozhodl jsem se pro jinou ukázku. Tentokrát vybírám téma, které hru doprovází, když se dostanete do "Skyrimského nebe" - Sovngardu.

2. místo - Zaklínač

Chcete-li se vyhnout klasické "holywoodské" hudbě a okusit něco více slovanského, Zaklínačská trilogie se jeví jako správná volba. A dokonce je i jedno, který díl si zvolíte. Všechny tři díly se mohou pyšnit skvělou doprovodnou hudbou, sám ale preferuji první a třetí díl nad druhým. Za soundtrackem této hry stojí několik skladatelů. Téma zaklínačské pevnosti Kaer Morhen původně složil Polák Adam Skorupa, já ale jako ukázku přidávám variaci tohoto motivu ze třetího dílu zaklínačské trilogie, jehož úpravu má na starosti další polský hudebník Marcin Przybyłowicz.

1. místo Ori and the Blind Forrest

Hrajete-li hru, která ždíme vaše emoce jako Ubisoft serii Assasin's Creed, stává se hudba o to důležitější. První místo si u mě drží soundtrack doprovázející příběh malé svítící bytosti jménem Ori. Britský skladatel Gareth Coker odvedl naprosto fenomenální práci a přispěl tak k oceněním, které tato hra získala. Ukázka se mi hledá těžko, jelikož celý soundtrack je napěchovaný skvělými motivy. Nakonec vybírám téma, které doprovází Oriho při útěku před divokou vodou.


Čestná místa

Na některé soundtracky se nedostalo, i když svou kvalitou rozhodně sahají na vrchol kvality. Možná se těsně nevešly, nebo za zmínku stojí jen některá část.

Battlefield

Motiv připomínající vojenský pochod z oblíbené střílečky Battlefield je opravdu povedený a navíc ho s každým dalším dílem dostaneme upravený a ve zbrusu nové verzi. Ať už ho hraje symfonický orchestr nebo vyjde celý z počítačových programů, vždy se k němu rád vracím. Autorem tohoto motivu je švédský skladatel Joel Eriksson. Jako ukázku přidávám hlavní téma z DLC pro Battlefield 2 s názvem Armored Fury:

Sid Maier's Civilization

Americký skladatel Christopher Tin mě zaujal už svým prvním počinem k Civilizaci s názvem Baba Yetu, který se objevil ve čtvrtém díle. Když poté k nejnovějšímu šestému dílu této serie složil novou skladbu Sogno di Volare, jásal jsem. A Cristopher nezklamal:

DOOM

Chcete-li něco tvrdšího, doporučuji nejnovější DOOM. K zuřivému zabíjení potvor prostě jemné zvuky smyčců nepatří. Za tímto soundtrackem stojí Mick Gordon.

Heroes of Might and Magic

U této herní serie znovu platí, že nezáleží, na jaký díl sáhnete. Ve všech je dostatek kvalitních kousků. A i když nejnovější díly nemusí být tolik oblíbené, hudba na kvalitě nijak neztrácí. Ukázka je ze čtvrtého dílu:

Owlboy

Plošinová skákačka z minulého roku se může pyšnit parádní hudbou. Příběh o malém sovím klukovi vyhrál několik ocenění a bylo to také díky skvělému soundtracku od Američana Jonathana Geera.

Na kterou hudbu nejraději vzpomínáte vy? Dejte nám vědět do komentářů!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama