Subjektivně: Zahrajte si staré hry, abyste ocenili ty nové
Gaming Článek Subjektivně: Zahrajte si staré hry, abyste ocenili ty nové

Subjektivně: Zahrajte si staré hry, abyste ocenili ty nové

Filip Němeček

Filip Němeček

25. 7. 2017 15:11

V porovnání s pár lety zpět žijeme v herním luxusu.

Reklama

Subjektivně: Zahrajte si staré hry, abyste ocenili ty nové


Subjektivně v titulku znamená, že jde o subjektivní pohled autora, který může mít k objektivitě hodně daleko. Text tak berte jako zamyšlení a názor než sbírku faktů. Cílem je nabídnout specifický pohled na svět a případně rozpoutat (slušnou) diskuzi.


Pamatujete legendární hry minulého desetiletí? A pamatujete si je správně? Možné totiž je, že staré legendy ve vašich vzpomínkách jsou hezčí a zábavnější než jejich moderní nástupci. Hádám, že jste v poslední době starou hru nehráli. Nemyslím tím něco z roku 2013, kdy doháníte resty, ale třeba kousek, který vyšel v letech 2002 až 2008. Nemusíte tak vůbec jít do herního pravěku, do časů hry Prehistorik či Space Invaders.

Já si nedávno zkusil zopakovat Medal of Honor: Pacific Assault (stále zdarma skrze Origin). Čekal jsem, že prostě ta hra bude vypadat staře, ale výsledek byl ještě horší a sotva jsem se dostal do první skutečné mise. Hra vyšla v roce 2004 a v té době šlo samozřejmě o jednu z nejpropracovanějších her. Když jsem ji ale znova hrál v roce 2017, přišlo mi, že má blíž ke hrám vydaným x let před rokem 2000 než třeba k legendě Call of Duty 4: Modern Warfare z roku 2007. Zamířil jsem tak do Steam knihovny a dal hru stahovat. Necelých 7 giga na disku, tehdy se zdálo jako strašně moc. Dnes jsou hry klidně 10x větší.

Subjektivně: Zahrajte si staré hry, abyste ocenili ty nové

Modern Warfare vypadá o poznání hůř, než jsem si hru pamatoval. Není divu, tehdy nebylo možné srovnávat s mnohem pokročilejšími a novějšími hrami. Každopádně grafický posun v porovnání s Pacific Assault je za ty tři roky vidět velmi výrazný. Pořád je ale na míle daleko od toho, co dokáží vykouzlit dnešní hry. Pokrok lze vidět také u filmů (především efekty a CGI obecně) ale když si pustíte film z roku 2004, tak oproti těm aktuálním ani zdaleka neuvidíte takový posun.

Subjektivně: Zahrajte si staré hry, abyste ocenili ty nové

Samozřejmě zážitek ze hry netvoří pouze textury a jejich rozlišení. Jsou to také animace. Nejvíce jsem si rozdílu všiml, když jsem asi měsíc zpět hrál Uncharted: Nathan Drake Collection, což je remaster prvních tří dílů trilogie. Grafika byla o poznání hezčí, starší hry ale, především u prvního dílu, okamžitě prozradily animace. Nepřátelé padají k zemi stále stejně a celkem nepřirozeně.

Jak postupně rostly herní rozpočty a počet lidí, kteří jsou potřeba pro jejich tvorbu, tak se samozřejmě zlepšovaly animace. Dnes není problém profesionální tým herců, jejichž pohyby se pomocí motion capture nasnímají a převedou do hry. Prakticky se tak v tomto směru neliší od filmů.

Zvyšování výkonu zanechalo stopy napříč hrami

Zvyšování výkonu zanechalo stopy napříč hrami. Díky větší paměti můžete mít kromě detailnějších textur také více variant. Takže pořád dokola nestřílíte tři identické nepřátele. Stejně tak více výkonu umožní, aby tvůrci naprogramovali chytřejší umělou inteligenci a hry se tak opět více přiblížily realitě.

Subjektivně: Zahrajte si staré hry, abyste ocenili ty nové

Samozřejmě technická stránka pořád není všechno, ale mnohem více vás vtáhne hra, která nabízí realistické animace, obří svět a detailní grafiku než ta, které tohle všechno chybí. Stejně tak tento pokrok umožňuje zážitky, které by v minulosti asi moc dobře nefungovaly. Mám na mysli hlavně oddechové hry, které zážitek staví na vyprávění příběhu a prostředí. Třeba takové ABZU, Firewatch a jim podobné.

Vyšel Battlefield 1 a vyrazil mi dech hlavně počasím

Když jsem asi rok zpět pravidelně hrával Battlefield 4, tak jsem si říkal, že už se další díl asi o moc neposune. Pak ale vyšel Battlefield 1 a vyrazil mi dech hlavně počasím. To je zpracované prostě luxusně, pokud jste ho ještě neviděli, tak alespoň mrkněte na YouTube. Když jsem se pak vrátil k BF4, začal jsem si všímat grafických nedostatků. Ostatně stejně jako u dalších výprav do minulosti.

Cílem zamyšlení určitě není prohlásit dnešní hry za dokonalé a naznačit, že by si hráči měli přestat na cokoliv okolo her stěžovat a být rádi za to, co dneska mají. Spíše jsem chtěl ukázat, jak rychle se odvětví vyvíjí a jaké super zážitky si dnes můžeme zahrát. A co teprve za 3 roky? Nebo za 5?

A poslední myšlenka na závěr. Když si uvědomíte, že velké hry mají na svědomí stovky lidí, podílí se na nich špičkoví herci, skladatelé a další umělci, tak najednou ceny začínají vypadat velmi přívětivě.

{control gallery}

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama