První produkt Nokie nebyl mobilní telefon. Tyto produkty si s firmou nespojíte
i Zdroj: Wikipedia, CC BY-SA 4.0, Catlemur
Zajímavosti Článek První produkt Nokie nebyl mobilní telefon. Tyto produkty si s firmou nespojíte

První produkt Nokie nebyl mobilní telefon. Tyto produkty si s firmou nespojíte

Michal Komprda

Michal Komprda

3. 5. 2024 12:00

Nokia je jméno, které je synonymem pro mobilní telefony. Věděli jste, že cesta Nokie k vrcholu technologického světa začala mnohem skromněji?

Reklama

První produkt Nokie a její začátky

Málokdo ví, že Nokia, dnes ikonický výrobce mobilních telefonů, začínala v roce 1865 jako papírenská společnost. Založil ji Fredrik Idestam, finský důlní inženýr, a pojmenoval ji podle finského města Nokia, kde se nacházela jeho druhá papírna. První produkt Nokie tedy nebyl mobilní telefon, ale produkty jako je toaletní papír.

Během let se Nokia Ab rozrostla a zapojila do výroby elektřiny. V roce 1922 ji koupila kabelová společnost a v roce 1967 se spojila s výrobcem gumy a vytvořila Nokia Corporation. Společnost v té době vyráběla širokou škálu produktů, od toaletního papíru a pneumatik až po jízdní kola a počítače.

Teprve v roce 1979 se Nokia s dceřinou společností Mobira Oy pustila do výroby mobilních telefonů. Spolupráce s finským výrobcem televizorů Solora vedla k vynálezu prvního autotelefonu, který ale kvůli své váze přes 10 kg nezaznamenal velký úspěch. V roce 1984 Nokia koupila Solora a uvedla na trh revoluční model Mobira Cityman 900 – první mobilní telefon na světě! Od 90. let se Nokia soustředila výhradně na mobilní telefony a stala se lídrem v tomto odvětví.

Mobira Cityman 900 je na obrázku třetí z levé strany vepředu
i Zdroj: Wikipedia, CC BY-SA 4.0, Catlemur
Mobira Cityman 900 je na obrázku třetí z levé strany vepředu

Nokia a Motorola, to byli titáni, kteří v 80. a 90. letech minulého století stáli u zrodu mobilního světa. Nokia se v roce 1998 vyšplhala na vrchol a stala se jedničkou na trhu mobilních telefonů. Na trůnu ale neseděla věčně. V roce 2012 ji sesadil Samsung. Cesta Nokie z papírenské továrny k průkopníkovi v oblasti mobilních technologií je fascinujícím příběhem o inovacích, expanzi a adaptabilitě.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama