Co je to deepfake? Příkladem budiž falešný Babiš nebo prezident Pavel
i Zdroj: Grunex.com za použití AI Microsoft Copilot
Zajímavosti Článek Co je to deepfake? Příkladem budiž falešný Babiš nebo prezident Pavel

Co je to deepfake? Příkladem budiž falešný Babiš nebo prezident Pavel

Michal Komprda

Michal Komprda

16. 4. 2024 06:00

Deepfake, technologie pro realistické padělání videa a zvuku, se stává čím dál běžnějším nástrojem. Zatímco dříve sloužila především pro zábavu, dnes se stále častěji zneužívá k šíření dezinformací a manipulování s veřejným míněním.

Reklama

Deepfakes: Digitální iluze s temnou stránkou

Deepfakes jsou technologie, která umožňuje vytvářet falešná videa a audio nahrávky, které se tváří jako skutečné. Představte si film, kde herci dělají a říkají věci, akorát s tím rozdílem, že tihle herci takové věci nikdy neřekli ani neudělali. Tato technologie funguje pomocí složitých algoritmů, které se navzájem "učí". Dělí se na generátor a diskriminátor. Generátor vytváří falešný obsah, ať už video, fotku nebo zvuk, a diskriminátor ho analyzuje a hodnotí, jak moc se podobá originálu. Tato smyčka se opakuje a výsledkem je stále dokonalejší iluze.

Znáte Quishing? Světem se šíří nový druh podvodu, zneužívá QR kódy
i Zdroj: Fotobanka Freepik.com (s licencí)

Znáte Quishing? Světem se šíří nový druh podvodu, zneužívá QR kódy

QR kódy se staly běžnou součástí našeho života. Najdeme je téměř všude, což ale zároveň může být velmi lákavé pro Quishing…

22. 2. 2024 07:00

Proč jsou deepfakes problematické? Primárně kvůli šíření dezinformací. Deepfakes se dají snadno zneužít k šíření falešných zpráv a k manipulaci s veřejným míněním. Falešné video s politikem, který říká něco kontroverzního, může ovlivnit výsledky voleb. Dále také kvůli možnému narušení soukromí. Deepfakes se dají použít k vytváření falešných či kompromitujících materiálů, které můžou zničit něčí reputaci. Hrozbu představují také pro kybernetickou bezpečnost, dají se totiž snadno zneužít k phishingovým útokům, krádeži identity a dalším kybernetickým zločinům.

Jak odhalit deepfake?

  • Kritické myšlení: Nevěřte hned všemu, co vidíte nebo slyšíte na internetu. Ověřujte si informace z více zdrojů.
  • Pozornost k detailům: Deepfakes nejsou dokonalé. Všímejte si drobných nesrovnalostí v obraze, zvuku nebo chování.
  • Technické nástroje: Existují nástroje, které dokáží deepfakes detekovat s určitou mírou přesnosti. Jedním z nich je například thesentinel.ai.

Společně s rozvojem deepfaků se bude i nadále vyvíjet technologie pro jejich rozpoznávání a boj proti nim. Je důležité, abychom byli ostražití a chránili se před zneužitím této technologie.

Falešný prezident Petr Pavel nebo Andrej Babiš

Na internetu  jste možná zaznamenali videa, kdy tyto známe osobnosti vybízí k investování peněz na investiční platformě s příslibem vysokého zhodnocení peněz. Bystřejší z Vás jste tento klam zřejmě prokoukli hned v prvních vteřinách, zaprvé díky jeho nedokonalému zpracování a zadruhé uvědoměním, že by tyto osobnosti nevybízeli k ničemu podobnému. Nicméně otázkou je reakce například starší generace, která v internetovém světě nemusí mít vybudováno toto kritické myšlení a o internetových kouzlech nemá ponětí. Přece jen slova od jejich oblíbenců, v které vkládají důvěru, že chtějí pro lid to nejlepší a kteří by je zajisté nikdy nepodvedli zní lákavě, obzvlášť když slibují vydělávání peněz kdykoli, odkudkoli a dokonce i ve spánku.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama