Dojmy po dohraní predbežného prístupu Vivat Slovakia: Neurazí, nenadchne
i Zdroj: Team Vivat
Gaming Vivat Slovakia Článek Dojmy po dohraní predbežného prístupu Vivat Slovakia: Neurazí, nenadchne

Dojmy po dohraní predbežného prístupu Vivat Slovakia: Neurazí, nenadchne

Peter Šupák

Peter Šupák

19. 4. 2024 10:30

Vivat Slovakia, známa aj ako slovenské GTA, je príbehová open-world hra z divokých 90. rokov. Hra bola vydaná na platforme Steam a momentálne je k dispozícii za uvítaciu cenu 25,19€.

Reklama

Prvá strana kazety, označená ako Early Access, je iba začiatkom rozsiahlej hry, ktorá by mala byť dokončená tento rok. To že je hra v štádiu predbežného prístupu je evidentné od prvých minút gameplayu, stretnete sa s plnou škálou nedokonalostí ktoré vám v ojedinelých prípadoch znemožnia hrať, prípadne výrazne skomplikujú priechod hrou. Napriek tomu, že prvé hodiny hrania prinášajú určitý pôžitok, nedostatok optimalizácie a technické chyby môžu ovplyvniť celkový dojem. Nedalo mi si nevšimnúť product placement firiem, kde vývojári sľubovali, že budú zakomponované neinvazívne, ale nie som si istý, či mi niektoré prvky do hry sedia. Môže sa stať že vo svete narazíte na banner s logom Azetu, prípadne jeden s cheat kódov je "drmax". To je ale iba môj subjektívny pohľad a neberiem to ako vyslovené negatívum.

Bleskový pohled na hru Vivat Slovakia, vyplatí se koupit slovenské GTA?
i Zdroj: Vivat Slovakia (se svolením)

Bleskový pohled na hru Vivat Slovakia, vyplatí se koupit slovenské GTA?

Slovenské vývojářské studio Team Vivat zpřístupnilo 18. dubna první polovinu hry Vivat Slovakia, které se s nadsázkou…

19. 4. 2024 10:00

Poďme ale poporiadku, vývojári v rozhovoroch povedali, že hra nebude RPG, ale naopak Open-World hra ktorá sa sústredí na príbeh. Prvá časť príbehu je ale priemerná, niektoré misie pripomínajú misie z originálnej Mafie 1 a celkovo sa nič príliš podstatného neudeje. Často sa stretnete s prenášaním krabíc, prípadne sledovania auta a všeobecne jazdením. Príbeh trochu začína naberať na obrátkach, keď sa stretnete so šéfom miestnej mafie, ktorého dabuje slovenský rapper Ego. Veľmi zvláštne pôsobia hlavne cutscény, ktoré sú pripravené štýlom Hitmana II, a teda statickými scénami, do ktorých sú dabované dialógy. Musím sa priznať, že toto bola vec, ktorej som sa pred vydaním najviac bál, a právom. Inak ako povedať, že to pôsobí veľmi zvláštne, asi nezvládnem. 

Hotel Saloon podľa skutočného hotelu Holiday Inn
i Zdroj: Team Vivat
Hotel Saloon podľa skutočného hotelu Holiday Inn

Optimalizácia v aktuálnej verzii výrazne zaostáva - s kartou GeForce RTX 4060 a výkonným procesorom som neprekočil hranicu 100 FPS a boli situácie, kedy sa na počítadle snímkov za sekundu objavilo číslo pod 30. Inak sa snímky v priemere držali od 40 do 70 FPS, čo na hru takéhoto formátu je jednoducho príliš málo. Samému sa mi v hre udiala pestrá škála bugov, jeden z nich mi postupne vypínal hru. Od straty zvukov auta, po stratu zvukov ako takých a následne postupného sekania, až po bod, v ktorom som bol nútený hru reštartovať. Verím, že v priebežných aktualizáciách sa technický stav hry zlepší, pretože aktuálne sa o ňom nedá povedať nič moc pozitívne.

Výhľad z vyhliadkovej veže UFO
i Zdroj: Team Vivat
Výhľad z vyhliadkovej veže UFO

Hra vypadala obtiažnosťou celkom jednoducho, až dokým som neprišiel k poslednej misii predbežného prístupu. Ak ste príležitostný hráč, držím vám palce. Kombinácia zlej optimalizácie a prepadajúcich sa NPC na nižšie podlažia vám zaručí niekoľkonásobné opakovanie - ak si nepomáhate cheatami využitím vývojarskej konzoly. Ale všeobecne som mal pocit, že hra toho moc neodpúšťa, brokovnica vás vie doslova zničiť do pár sekúnd a teda pár minutých výstrelov je výrazný problém. Ak by som hral Slovenskú verziu Dark Souls, tak by som to sem asi nepísal, avšak na hru, ktorá sa sústredí na príbeh, mi to moc nesedelo.

Čo hra zvláda celkom fajn, je určite pocit toho, že v Bratislave nie ste sami. Všade sú chodci, autá alebo električky - a to je dobre. Veľmi pekne zvládnutý je aj systém polície, aj keď nerozumiem, prečo sa zapne len vtedy, keď strelíte alebo zrazíte policajta. Keď som to isté robil bežným civilistom, polícii sa moc nechcelo. Dovolím si ale povedať, že aj keď to nie je úplne najvyladenejší systém, je to stále lepšie ako prvá verzia policajtov v Cyberpunku.

Vývojári odviedli skvelý kus práce pri spätnom dohľadávaní historických faktov, a je to vidno. Pomocou krátkych úryvkov vysvetlia, prečo sme sa ocitli tam, kde sme sa v príbehu ocitli, a v rozhovore dokonca prezradili, že ich zdroje boli aj osoby, ktoré nechcú byť menované. Za toto tímu Vivat posielam obrovský palec hore. Keď sme sa spýtali divákov, ktorí v 90. rokoch bývali v Bratislave, či sa vývojárom podarilo replikovať mesto dôveryhodne, dostali sa nám pozitívne ohlasy.

Vyjadrenia zo skutočných udalostí v hre Vivat Slovakia
i Zdroj: Team Vivat
Vyjadrenia zo skutočných udalostí v hre Vivat Slovakia

Aj keď množstvo vecí v hre chýba, verím, že tímu Vivat sa tento rok podarí hru dostať do stavu, v akom si ju vždy predstavovali. Ak ste ale náročnejší hráč a prekáža vám zlý technický stav, prípadne nie ste fanúšikom hier v predbežnom prístupe, najlepším riešením bude počkať. Ako Slovák ale každému hru doporučujem a je to niečo, čo by si každý slovenský hráč mal aspoň raz vyskúšať.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama