Jak rozeznat USB 2 a USB 3. Jaký je mezi nimi rozdíl?
i Zdroj: Grunex.com za použití AI Microsoft Copilot
Technologie Článek Jak rozeznat USB 2 a USB 3. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Jak rozeznat USB 2 a USB 3. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Michal Komprda

Michal Komprda

1. 2. 2024 05:30

USB je nejrozšířenější rozhraní pro připojení různých zařízení k počítači, jako jsou klávesnice, myši, flash disky, externí disky a další. Podívejme se, jak rozeznat USB2 a USB3.

Reklama

Pokud se ptáte, jak rozeznat USB2 a USB3, máme pro vás odpovědi, které hledáte. Co je to vlastně to USB? USB umožňuje snadné připojení a odpojení zařízení za chodu počítače, bez nutnosti restartovat nebo instalovat ovladače.

USB standard se vyvíjí od roku 1996, kdy byla uvedena první verze USB 1.0. Od té doby byly vydány další verze, které zvyšovaly přenosovou rychlost, zlepšovaly kompatibilitu a přidávaly nové funkce. V současnosti jsou nejčastěji používané verze USB 2.0 a USB 3.0, které se liší v několika aspektech. V tomto článku si je podrobně porovnáme a ukážeme, jak je rozeznat a jak je správně používat.

Přenosová rychlost

Jedním z hlavních rozdílů mezi USB 2.0 a USB 3.0 je přenosová rychlost, tedy jak rychle dokáží přenášet data mezi počítačem a připojeným zařízením. USB 2.0 má maximální teoretickou rychlost 480 Mb/s, což je asi 60 MB/s. V praxi se ale dosahuje nižších hodnot, obvykle kolem 35–40 MB/s. USB 3.0 je desetkrát rychlejší než USB 2.0, s maximální teoretickou rychlostí 5 Gb/s, což je asi 625 MB/s. V praxi se běžně dosahuje více než 120 MB/s, což je značný nárůst oproti USB 2.0.

Vyšší přenosová rychlost USB 3.0 je výhodná zejména pro zařízení, která pracují s velkým objemem dat, jako jsou externí disky, flash disky, paměťové karty, externí grafické karty nebo dokovací stanice. Například při kopírování 10 GB dat z externího disku na počítač by USB 2.0 trvalo asi 4 minuty, zatímco USB 3.0 by to zvládlo za méně než minutu. Při práci s menšími soubory nebo s nízkorychlostními zařízeními, jako jsou klávesnice, myši, webkamery nebo tiskárny, není rozdíl mezi USB 2.0 a USB 3.0 tak výrazný.

Konektory a kabely

Dalším rozdílem mezi USB 2.0 a USB 3.0 jsou konektory a kabely, které slouží k propojení zařízení s počítačem. USB 2.0 používá čtyři vodiče, zatímco USB 3.0 používá devět vodičů, což umožňuje vyšší rychlost a lepší komunikaci mezi zařízeními. Konektory a kabely USB 3.0 jsou také odolnější a mají lepší stínění proti rušení.

Konektory USB 2.0 a USB 3.0 se liší podle typu a podle barvy. Typ A je obdélníkový konektor, který se používá na straně počítače nebo hubu. Typ B je čtvercový nebo šikmý konektor, který se používá na straně zařízení, jako jsou tiskárny nebo externí disky. Typ C je nový reverzibilní konektor, který se používá na obou stranách kabelu a je kompatibilní s USB 3.1 a USB 3.2. Barva konektoru USB 2.0 je černá, zatímco barva konektoru USB 3.0 je modrá (nebo zelená u některých výrobců). Konektory USB 3.0 bývají také označeny značkou SS (Super Speed).

Konektory USB 2.0 a USB 3.0 jsou zpětně kompatibilní, což znamená, že je možné připojit USB 3.0 zařízení do USB 2.0 portu a naopak. V takovém případě ale dojde ke snížení rychlosti na úroveň staršího standardu. Proto je doporučeno používat USB 3.0 porty a kabely pro USB 3.0 zařízení, aby se využila plná rychlost a výkon. Některá zařízení USB 3.0 mohou také vyžadovat více energie, než dokáže poskytnout USB 2.0 port, což může vést k nestabilitě nebo nefunkčnosti.

Funkce a vlastnosti

USB 2.0 a USB 3.0 se také liší v některých funkcích a vlastnostech, které ovlivňují jejich využití a výkon. Mezi ně patří:

  • Režimy přenosu: USB 2.0 podporuje dva režimy přenosu, half-duplex a full-duplex. Half-duplex znamená, že data mohou proudit pouze jedním směrem v daném okamžiku, například z počítače do zařízení nebo naopak. Full-duplex znamená, že data mohou proudit oběma směry současně, například při videohovoru nebo při streamování hudby. USB 3.0 podporuje pouze full-duplex režim, což zvyšuje efektivitu a rychlost přenosu.
  • Protokoly přenosu: USB 2.0 používá dva protokoly přenosu, bulk a isochronous. Bulk protokol je vhodný pro přenos velkých objemů dat, které nevyžadují konstantní rychlost nebo časování, jako jsou soubory nebo dokumenty. Isochronous protokol je vhodný pro přenos dat, které vyžadují konstantní rychlost a časování, jako jsou audio nebo video. USB 3.0 používá nový protokol přenosu, stream, který je optimalizovaný pro přenos velkých objemů dat s vysokou rychlostí a nízkou latencí, jako jsou externí disky nebo grafické karty.
  • Napájení: USB 2.0 poskytuje maximální výkon 2,5 W (5 V, 0,5 A) pro připojená zařízení, což je dostatečné pro většinu nízkorychlostních zařízení, jako jsou klávesnice, myši, webkamery nebo tiskárny.

Shrnutí, jak rozeznat USB2 a USB3

  • Barva portu: USB 3.0 porty mají uvnitř modrý plast (nebo zelený u některých výrobců), zatímco USB 2.0 porty mají černý plast.
  • Značka portu: USB 3.0 porty bývají často označeny značkou SS (Super Speed), zatímco USB 2.0 porty nemají žádnou značku nebo mají jen klasické USB logo.
  • Počet pinů: USB 3.0 porty mají devět pinů, zatímco USB 2.0 porty mají čtyři piny. Pokud se podíváte dovnitř portu, uvidíte, že USB 3.0 porty mají pět pinů umístěných zcela vzadu, zatímco USB 2.0 porty mají jen čtyři piny vepředu.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama