Jak zvýšit rychlost telefonu? 5 tipů, které můžete vyzkoušet
i Zdroj: Fotobanka Freepik.com (s licencí)
Návody Článek Jak zvýšit rychlost telefonu? 5 tipů, které můžete vyzkoušet

Jak zvýšit rychlost telefonu? 5 tipů, které můžete vyzkoušet

Michal Komprda

Michal Komprda

28. 1. 2024 05:00

Chcete-li zvýšit rychlost telefonu, můžete provést několik jednoduchých kroků, které zlepší jeho výkon a plynulost. V tomto článku se podíváme na několik tipů.

Reklama

S vylepšením výkonu vašeho mobilního telefonu vám může pomoci hned několik metod od aktualizace software přes vyčištění mezipaměti a zbytečných souborů až po vývojářské nástroje.

Aktualizujte software

Jedním z nejlepších způsobů, jak zvýšit rychlost telefonu, je udržovat jeho software aktuální. Výrobci často vydávají aktualizace, které opravují chyby, zvyšují bezpečnost a přidávají nové funkce. Aktualizace také optimalizují výkon a kompatibilitu telefonu s novými aplikacemi a službami.

Chcete-li zkontrolovat, zda je váš telefon aktuální, přejděte do Nastavení > Systém > Aktualizace systému a vyhledejte dostupné aktualizace. Pokud je nějaká k dispozici, můžete si ji stáhnout a nainstalovat ji. Pokud je váš telefon zastaralý, může být potřeba provést několik aktualizací postupně.

Vyčistěte mezipaměť

Dalším krokem, jak zvýšit rychlost telefonu, je vyčistit jeho mezipaměť. Mezipaměť je dočasné úložiště dat, které telefon používá pro rychlejší načítání aplikací a souborů. Časem se však mezipaměť může zaplnit zbytečnými daty, které zpomalují telefon a zabírají místo.

Chcete-li vyčistit mezipaměť, přejděte do Nastavení > Úložiště > a najděte možnost pro vymazání dat z mezipaměti, nebo použijte čistič mezipaměti. Tím se odstraní všechna data v mezipaměti a uvolní se místo. Můžete také vyčistit mezipaměť jednotlivých aplikací, pokud si všimnete, že některá z nich je zvlášť pomalá. Přejděte do Nastavení > Aplikace, vyberte požadovanou aplikaci a poté vyberte možnost pro vymazání mezipaměti.

Odstraňte nepoužívané aplikace a soubory

Třetím krokem je odstranění nepoužívaných aplikací a souborů. Tyto položky nejen zabírají místo, ale také mohou běžet na pozadí a spotřebovávat systémové prostředky. Odstraněním těchto položek uvolníte místo a zvýšíte rychlost telefonu.

Chcete-li odstranit nepoužívané aplikace, přejděte do Nastavení > Aplikace, vyberte požadovanou aplikaci a poté vyberte možnost „Odinstalovat“. Chcete-li odstranit nepoužívané soubory, jako jsou fotky, videa, hudba nebo dokumenty, můžete použít správce souborů, který je součástí telefonu, nebo stáhnout některou z mnoha aplikací pro správu souborů. Můžete také přesunout některé soubory do cloudového úložiště nebo externího zařízení, jako je paměťová karta nebo flash disk.

Zakažte nebo odstraňte bloatware

Čtvrtým krokem, jak zvýšit rychlost telefonu, je zakázat nebo odstranit bloatware. Bloatware je termín označující předinstalovaný software (aplikace), který často nelze ze smartphonu jednoduše odstranit. Tyto aplikace mohou být nežádoucí, zbytečné nebo dokonce škodlivé. Mohou také spotřebovávat systémové prostředky a běžet na pozadí.

Chcete-li zabránit tomu, aby bloatware ovlivňoval výkon telefonu, můžete jej přes nastavení zakázat.  Můžete se také pokusit odstranit bloatware. K tomu budete potřebovat rootovaný telefon, což znamená, že máte plný přístup k systému. Rootování telefonu je však pokročilý proces, který může zrušit záruku a způsobit problémy s bezpečností a stabilitou. Pokud se rozhodnete pro tuto možnost, proveďte ji opatrně a na vlastní riziko.

Použijte možnosti vývojáře

Pátým krokem, jak zvýšit rychlost telefonu, je použít možnosti vývojáře. Tyto možnosti jsou skryté v nastavení telefonu a umožňují upravit některé pokročilé parametry systému. Některé z těchto možností mohou zvýšit rychlost a plynulost telefonu. Tento postup doporučujeme opět pouze pokročilým uživatelům, kteří vědí, co dělají.

  • Snížení animací: Animace jsou efekty, které se objevují při přechodu mezi obrazovkami nebo aplikacemi. Mohou však zpomalovat telefon a způsobovat zpoždění. Chcete-li snížit animace, přejděte do Nastavení > Možnosti vývojáře a najděte položky nazvané jako měřítko animace okna, měřítko animace přechodu nebo měřítko délky animace. Nastavte je na nižší hodnotu nebo je vypněte úplně.
  • Omezení procesů na pozadí: Procesy na pozadí jsou aplikace nebo služby, které běží na pozadí, i když je nepoužíváte. Mohou zvyšovat výkon telefonu, ale také spotřebovávat systémové prostředky. Chcete-li omezit procesy na pozadí, přejděte do Nastavení > Možnosti vývojáře a najděte položku „Omezení procesů na pozadí“. Nastavte ji na nižší hodnotu, například na 4 procesy nebo méně.

Před použitím možností vývojáře je třeba je nejprve aktivovat. Chcete-li to provést, přejděte do Nastavení > Telefon a klepněte sedmkrát na položku s názvem operačního systému. Poté se objeví nová položka „Možnosti vývojáře“ v nabídce Nastavení. Buďte však opatrní při používání možností vývojáře, protože nesprávné nastavení může způsobit problémy s telefonem.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama