Stellar Blade vyjde bez cenzury ve všech zemích, to se nelíbí autorům Dead Space
i Zdroj: Sony
Gaming Stellar Blade Článek Stellar Blade vyjde bez cenzury ve všech zemích, to se nelíbí autorům Dead Space

Stellar Blade vyjde bez cenzury ve všech zemích, to se nelíbí autorům Dead Space

Václav Brixí

Václav Brixí

25. 4. 2024 15:30

Blížící se akční adventura Stellar Blade vyjde v necenzurované podobě ve všech zemích včetně Japonska. Rozhodnutí ratingové komise se nelíbí autorům Dead Space remaku.

Reklama

Ke konci března si mohli hráči vyzkoušet demo verzi blížící se akční adventury Stellar Blade od vývojářů se studia Shift Up. Podle dosavadních reakcí se zdá, že se jedná o povedený počin s důrazem na soubojové pasáže. Jen pár dní nás dělí od vydání plné verze a na oficiálním profilu hry se objevila zpráva, že titul vyjde v neupravené verzi ve všech regionech, a to včetně Japonska. Tento příspěvek se objevil na sociální síti X přichází v návaznosti na to, že některé PlayStation tituly v poslední době museli mít regionální varianty, kvůli vyobrazování nevhodného obsahu. To někteří hráči označovali, jako domnělou cenzuru.

Tento verdikt japonské ratingové komise (Computer Entertainment Rating Organization) se však nelíbil generálnímu manažerovi japonské odnože EA, který poukazuje na to, že zde byl použit dvojí metr. Celé rozhořčení plyne z toho, že komise minulý rok neudělila rating remaku hry Dead Space a prakticky tak v Japonsku zakázala konzolovou verzi hry. Jejich odůvodněním tehdy byla přehnaná brutalita a příliš explicitní vyobrazování násilí. Shaun Noguchi však ve svém příspěvku poukazuje na to, že Stellar Blade vyobrazuje stejné věci a přesto získal hodnocení CERO D a hru tak mohou zakoupit všechny osoby starší 17 let nebo i mladší s povolením od rodičů. Noguchi ve svém příspěvku tvrdí následující:

“CERO, tvrdili jste, že náš Dead Space není vyhovující, protože jsou vidět průřezy poškozených částí těla a vnitřních orgánů. Ale tady jsou taky vidět průřezy a orgány. Takže si nejsem úplně úplně jistý, proč zde bylo uděleno CERO D.”

Noguchi následně uvedl na pravou míru, že jeho kritika v žádném případě nesměřuje na autory Stellar Blade nebo hru jako takovou. Chtěl jenom poukázat na to, že jejich hra byla zakázána na základě stejných aspektů, které titulu Stellar Blade vysloužily rating CERO D. Obratem dodává, že Stellar Blade vnímá jako skvělou a zábavnou hru, kterou všem doporučuje ke koupi. Dle jeho slov se jedná o stížnost na nejednoznačnost hodnotícího procesu ratingové komise. Příkladů, které tuto nejednoznačnost dokazují i v případě jiných titulů, má prý v záloze víc.

Stellar Blade vychází na platformu PlayStation 5 již 26. dubna 2024.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama