apEX: "Šestičlennou sestavu jsme vymysleli my, ale nešlo ji udržet"
Esport CS:GO Článek apEX: "Šestičlennou sestavu jsme vymysleli my, ale nešlo ji udržet"

apEX: "Šestičlennou sestavu jsme vymysleli my, ale nešlo ji udržet"

Michael Douša

Michael Douša

11. 4. 2021 16:09

Francouzský kapitán popsal problémy své sestavy v poslední době.

Reklama

Photo credit: Jennika Olaja, DreamHack 

Francouzský kapitán týmu Vitality Dan "apEX" Madesclaire se v podcastu HLTV Confirmed rozmluvil o problémech svého týmu.

ApEX v rozhovoru uvádí, že se sestava na začátku loňského roku málem rozpadla po odchodu kapitána Alexe "ALEX" McMeekina. Pod vedením apEXe se z nich ale stal jeden z nejkonzistentnějších týmů současné online éry, zároveň si vloni připsali dvě trofeje, obě s pomocí Nabila "Nivera" Berlintoma jako šestého hráče. Koncept šesti hráčů v jedné sestavě s jedním hráčem střídaným mezi mapami si připisují za vlastní. "Myslím si, že tohle střídání je budoucností této hry, protože téměř každý hráč má nějakou mapu, na které se necítí úplně komfortně. To se dělo shoxovi na Infernu. Když jsme přidali Niveru, bylo to mnohem jednodušší, problém vyřešen. Ale bohužel jsme takhle nemohli pokračovat."

Vitality v letošním roce neukázali příliš zářné výsledky. Po třetím místě na BLAST Premier Global Final přišly podpásovky v podobě předčasného konce na BLAST Premier Spring Groups, po němž skončili se střídáním Nivery za jiné hráče, poté se jim nepodařilo dostat do play-off ani na IEM Katowice, ani na ESL Pro League Season 13. Odstranění možnosti střídání jim tak značně uškodilo. Ačkoliv Valve ponechalo možnost střídání na týmech, organizace by se v takovém případě musely vzdát značné části RMR bodů, které jsou třeba na kvalifikaci na Major turnaj, což nebyl krok, který management Vitality chtěl podstoupit. "Neměli jsme jinou možnost, než poslat Niveru na lavičku."

Pro Niveru prý totiž v sestavě jednoduše není místo. Ačkoliv na několika mapách nahrazoval Kévina "misutaaa" Rabiera, jeho místa se ujmout nemůže, vysvětluje apEX. "Nivera není entry-fragger a kdyby měl misutu nahradit na všech mapách, musel by naplno přijmout roli entry-fraggera. Takové lidi není jednoduché nahradit, totéž se stalo v G2. Když odstranili JaCkze z hlavní sestavy, udělali velkou chybu, protože neměli nikoho, kdo by vyběhl první a trochu se obětoval."

apEX: "Šestičlennou sestavu jsme vymysleli my, ale nešlo ji udržet"

Photo credit: Jennika Olaja, DreamHack

V letošním roce ale měli Vitality více potíží. Hned v lednu jim Esportová komise pro integritu ESIC napařila mastnou pokutu 10 tisíc dolarů za to, že si jejich management pouštěl stream zápasu v místnosti za hráči. V únoru pak měli někteří hráči Vitality značné osobní problémy, které bylo potřeba vyřešit. To se na sestavě projevilo nejvíce u samotného apEXe, který si musel poprvé za svou kariéru vzít osobní volno. "Poprvé v životě jsem se nedokázal na CS soustředit. Jsem hodně emočně založený člověk, to ví všichni, ale v tu chvíli to bylo mnohem horší. Dostali jsme nakopáno od Complexity na BLASTu a poprvé v životě mi to fakt bylo jedno. Kvůli osobním problémům jsem tak zašel za koučem a vzal jsem si týden volno."

I přes brzký konec Vitality na ESL Pro League Season 13 nás ale čeká velmi napínavé finále již v neděli 11. dubna - dánští Heroic vyzvou ruský tým Gambit.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama