Asus ROG Zephyrus G14 - Ideální parťák pro hraní na cestách
Technologie Článek Asus ROG Zephyrus G14 - Ideální parťák pro hraní na cestách

Asus ROG Zephyrus G14 - Ideální parťák pro hraní na cestách

David Jiránek

David Jiránek

5. 6. 2020 14:22

Asus s modelem Zephyrus G14 stanovuje novou laťku mezi přenosnými herními notebooky.

Reklama

Asus přišel z kraje roku s konceptem notebooku Zephyrus G14. Jedná se o herní stroj, který kombinuje vysoký výkon ve velmi kompaktním těle. Tato kombinace obvykle přináší různé kompromisy. Například vysokou cenu, špatné chlazení a další ústupky. Ze specifikací Zephyru G14 to však vypadá, že se Asusu podařilo velké většině negativ vyhnout. Klíčové jsou ovšem praktické zkušenosti, které odhaluje naše recenze.

Kompaktní sympaťák

Už při vybalení a prvním pohledu Zephyrus G14 vybočuje z nudné konkurence. Může za to perforovaný kryt víka displeje. V lepší specifikaci jsou tyto otvory vybaveny LED diodami, které mohou svítit dle libosti. Testování navíc vyvrátilo obavy ze zanášení těchto otvorů prachem a nečistotami.

Asus ROG Zephyrus G14 - Ideální parťák pro hraní na cestách

Rozměrově patří notebook k těm menším. Půdorys 324 x 222 milimetrů a tloušťkou necelých 18 milimetrů se blížíme pomalu k rozměrům ultrabooku. Na herní původ poukazuje pouze malé logo ROG na kraji víka od displeje a žebrování chlazení po téměř polovině obvodu základny. 

Díky tomu, že notebook okamžitě nekřičí “jsem hráč”, se hodí i na nošení do práce a seriózního prostředí. Vše navíc podporuje kvalitní robustní tělo z hořčíku a váha pouhých 1,6 kilogramu.

Obejdete se bez rozdvojek

Co se konektivity týče, ve většině případů se obejdete bez redukcí. Zephyrus nabízí dvojici klasických USB-A ve verzi 3.2 gen 2, dále jedno USB-C ve stejné specifikaci a jedno USB-C s podporou výstupu DisplayPort 1.4. Nabíjet pak můžete kromě dedikovaného konektoru i přes USB-C. Audio jde připojit přes 3,5mm jack a vestavěná zvuková karta patří mezi ty kvalitnější. Další monitor lze připojit přes HDMI 2.0. Není tak problém k notebooku připojit i dva monitory naráz.

Asus ROG Zephyrus G14 - Ideální parťák pro hraní na cestách

Zamrzí pouze absence čtečky SD karet. Vzhledem k velikosti a tloušťce notebooku není možné očekávat ethernetovou přípojku. Tu nahrazuje alespoň rychlá WiFi 6 karta a Bluetooth 5.0.

Rozumná nabídka displejů

Asus Zephyrus G14 se vyrábí se dvěma typy displeje. Můžete si vybrat mezi Full HD panelem s vysokou obnovovací frekvencí 120 Hz, nebo obrazovkou s vyšším QHD rozlišením, ale jen základní obnovovací frekvencí. Preferovaná varianta se odvíjí především podle toho, jaké hry hrajete. V kompetitivních hrách využijete větší obnovovací frekvenci, u singleplayer her pak přijdou vhod detaily v podání jemnějšího rozlišení displeje. Za výběr variant musíme Asus pochválit. UHD rozlišení na malé úhlopříčce není nutné a obě varianty nabídnou matné provedení, jenž eliminuje většinu odlesků. Barevné podání je na herní notebook slušné, ale jas pro hraní venku mohl být malinko vyšší.

Asus ROG Zephyrus G14 - Ideální parťák pro hraní na cestách

Obrazovku po obvodu lemuje tenký rámeček. Bohužel se nedostalo na webkameru. To je celkem škoda, protože i horší kamera kolikrát poslouží svému účelu. I na základní videohovory si tak musíte pořídit externí.

Klávesnice se povedla

Klávesnice je vyvedena v bílé variantě s tmavými popisky a působí velmi elegantně. Jedná se o klasické chiclet spínače, které mají rychlou a příjemnou odezvu, dostatečně vysoký zdvih a všeobecně jim není co vytknout. Zvyknout se na ní dá velice rychle.

Asus ROG Zephyrus G14 - Ideální parťák pro hraní na cestách

Nad klávesnicí nalezneme dedikované klávesy pro úpravu hlasitosti, vypnutí mikrofonu a ROG tlačítko, které zapíná software od Asusu. Zde je vše potřebné, co se nastavení notebooku týče. Například profily chlazení, teploty, obsazení pamětí. Za aplikaci si Asus zaslouží palec nahoru. Stejně tak za čtečku otisků prstů v zapínacím tlačítku. Funguje rychle a otisk prstu načte do mezipaměť hned po zapnutí. Jakmile naběhnou Windows, počítač vás automaticky přihlásí.

Asus ROG Zephyrus G14 - Ideální parťák pro hraní na cestách

Horší je to s podsvícením kláves. Při zapnutí bílých diod se totiž popisky kláves téměř ztratí na bílém podkladu. Rozzářit klávesnici se tak vyplatí jen v téměř úplné tmě. Pod klávesnicí je pak touchpad, který hráči nejspíše neocení, což je škoda. Patří totiž k tomu lepšímu jak povrchem, tak rozměry a přesností.

Posledním detailem okolo klávesnice jsou výstupy reproduktorů. Ty hrají dostatečně dobře, především pak míří na uživatele. Pro sledování filmů a nenáročný poslech hudby se hodí skvěle.

Efektivní chlazení

Důležitým prvkem herního notebooku je samozřejmě chlazení. Asus ROG Zephyrus G14 je navíc relativně malý stroj s pořádnou porcí výkonu, která se často špatně chladí i ve větším těle. Asus se s tím nakonec popral dobře.

Asus ROG Zephyrus G14 - Ideální parťák pro hraní na cestách

Uvnitř těla notebooku se točí 2 ventilátory, která nasávají vzduch ze spodní části notebooku. Tu navíc lehce vyzdvihne otevřené víko displeje. Nehrozí tak, že by se otvory pro vstup chladného vzduchu zakryly. Ohřátý vzduch pak větráky vyvádí bočním a zadním žebrováním. Asus ve finále chlazení uhlídal a notebook se ani po delším náročném hraní nepřehříval. Přispělo k tomu i hořčíkové tělo, jenž také dokáže odvést část tepla ven z těla notebooku.

Hraní na cestách

Zmíněné chlazení rozhodně přišlo vhod. Asus totiž vsadil na nové výkonné komponenty. V našem případě procesor zastupoval model od AMD, totiž Ryzen 7 4800HS. Jedná se osmijádrový čip s 16 výpočetními vlákny.  V praxi se jedná o velice rychlý procesor, který vás svým výkonem rozhodně neomezí. Zephyrus G14 je díky tomu multifunkční stroj, na kterém se nemusíte bát ani renderovat.

Grafická karta Nvidia GeForce GTX 1660Ti Max-Q zase z notebooku dělá herní mašinu, na kterou je vždy spoleh. Nejnovější herní tituly si vychutnáte na vysoké detaily a s poklesy FPS se i díky dobrému chlazení nesetkáte. V méně náročnějších hrách, případně po lehkém snížení detailů můžete pomýšlet i na plynulé hraní ve 120 snímcích za vteřinu. 

Asus ROG Zephyrus G14 - Ideální parťák pro hraní na cestách

Hráči kompetitivních her nemusí toto vůbec řešit. MOBA hry i střílečky typu VALORANT a Counter-Strike si zahrajete na 120 FPS bez jakýchkoliv problémů. Například Call of Duty: Warzone pak z notebooku ždímá maximum, přesto není problém se i na vysokých detailech dostat na 80 snímků za vteřinu. Vše pak doplňuje rychlý SSD disk a v našem případě 16 GB RAM.

Celkově jde o úctyhodný výkon pro kompaktní 14palcový notebook vážící okolo půldruhého kilogramu. Právě malé rozměry a vysoký výkon dělají z notebooku ideálního parťáka na LAN akce a nenápadný vzhled může zase přijít k dobru, pokud chcete laptop využívat i v práci.

Překvapila i baterie. Výdrž se při nenáročné práci s polovičním jasem dostane i na 9 hodin. Hraní her, nebo náročnější práce však dokáže notebook dostat na nulu za zlomek času.

Téměř dokonalý

Výsledek je jasný. Asus stanovuje novou laťku pro přenosné herní notebooky. Povedlo se dílenské zpracování, chlazení, displej, klávesnice i volba komponent. Pozitivních vlastností má Zephyrus G14 opravdu dost, a proto lze prominout malinké přešlapy, jako je chybějící webkamera.

Asus ROG Zephyrus G14 - Ideální parťák pro hraní na cestách

Prémiové a povedené provedení ovšem něco stojí. Zephyrus G14 ve specifikaci s Ryzenem 7 4800HS, GTX 1660Ti Max-Q, 1TB NVMe SSD a 16 GB RAM přijde na přibližně 42 tisíc korun. Cena je to přitom férová. Úplně nový a povedený procesor a špičkové zpracování za to stojí. Asus se přiblížil k dokonalému notebooku tak, jako málokdo. Asus ROG Zephyrus G14 proto lze jasně doporučit každému, kdo hledá výkonný a zároveň kompaktní herní notebook.

Asus ROG Zephyrus G14 - Ideální parťák pro hraní na cestách

Asus ROG Zephyrus G14 - Ideální parťák pro hraní na cestách

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama