Blizzard obviněn z nerovných podmínek pro ženy
Zajímavosti Článek Blizzard obviněn z nerovných podmínek pro ženy

Blizzard obviněn z nerovných podmínek pro ženy

David Jiránek

David Jiránek

23. 7. 2021 16:57

Společnost čelí velkému obvinění.

Reklama

Jedna z největších videoherních společností stojí na pokraji dalšího skandálu. Dva roky trvající vyšetřování totiž ukázalo nerovné podmínky pro zaměstnankyně. Ženy v Blizzardu byly podle vyplněného obvinění terčem sexuálních útoků, nedostávaly stejný plat a byly mnoha způsoby znevýhodněny.

Blizzard obviněn z nerovných podmínek pro ženy

Podle agentury Bloomberg v Activision Blizzard Inc. pracují asi z 20 % ženy a jejich postavení je často oproti mužům znevýhodněno. Mezi konkrétními případy je uvedena situace, kdy muži mohou pít v pracovní době alkohol a následně se k ženám chovají nevhodně. Místo práce také hrají videohry a své povinnosti přehazují zaměstnankyním.

Dívky také nedostávaly rovnocenné příležitosti. Jedna ze situací popisuje velmi nadanou zaměstnankyni, která měla velice dobré hodnocení od kolegů. Zároveň v marketingovém oddělení generovala více peněz a úspěšných reklam oproti svému spolupracovníkovi. Přesto nebyla povýšena, což se nedá říci o jejím spolupracovníkovi.

Ženy dostávaly také záměrně nižší role, menší plat a obecně jejich firemní a kariérní postup byl brzděn.

Blizzard obviněn z nerovných podmínek pro ženy

V obvinění dokonce nalezneme pasáž, která se zabývá sebevraždou jedné ze zaměstnankyň. Ta na služební cestě byla údajně sexuálně napadena nadřízeným, načež si vzala život. Její nahé fotky přitom kolovaly ve firmě při svátečních oslavách.

Blizzard se již k nařčení vyjádřil. Údajně je mnoho zmíněných obvinění falešných a oddělení spravedlivého zaměstnání, u kterého byla žaloba podána, označila společnost jako "nezodpovědnou státní byrokracii".

Reportér Jason Schreier nicméně slyšel více podobných příběhů za poslední roky, všechny z prostředí Blizzardu. Proto hodlá situaci prošetřit. Nebylo by to prvně, kdy se v herní společnosti poprvé podobné věci dějí. Zároveň některá obvinění podobného typu nebyla založená na pravdě. Měli bychom si proto počkat na prošetření celé záležitosti.

Celé obvinění si lze přečíst zde.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama