[Blog šéfredaktora] Ministr školství viní hry ze vzrůstajícího násilí u dětí, vědci dlouhodobě tvrdí opak
Zajímavosti Článek [Blog šéfredaktora] Ministr školství viní hry ze vzrůstajícího násilí u dětí, vědci dlouhodobě tvrdí opak

[Blog šéfredaktora] Ministr školství viní hry ze vzrůstajícího násilí u dětí, vědci dlouhodobě tvrdí opak

Vojtěch Hájek

Vojtěch Hájek

4. 4. 2022 18:42

Šéfredaktor webu grunex.com odsuzuje výrok ministra školství o násilí způsobeném hraním videoher.

Reklama

Jako šéfredaktor webu o hrách se musím ozvat, znovu jsme se my hráči stali terčem kritiky za problém, který je na nás sváděn zcela neoprávněně. V reakci na násilnou smrt učitele, kterého ve čtvrtek zavraždil jeho žák, totiž obvinil současný ministr školství Petr Gazdík (STAN) za zvýšenou agresivitu u dětí mimo jiné i počítačové hry. V rozhlasovém vysílání stanice Radiožurnál řekl toto:

Plošně obecně roste agresivita dětí. Sociální sítě, internet, trávení obrovského množství času u počítačových her, malý sociální kontakt s kamarády - v minulosti třeba kvůli covidu, mohou mít tyto důsledky.

Ačkoliv se s některými důvody, které ministr Gazdík vyjmenoval, lze ztotožnit, výrok o tom, že počítačové hry přispívají k násilí, má k pravdě skutečně daleko. Jak už bylo mnohokrát prokázané vědeckými studiemi, fenomén vzrůstající agresivity při hraní videoher je pouze výmysl bulvárních médií, který však někteří lidé rádi přijímají.

Vzhledem k tomu, že násilný čin tohoto typu se v České republice stal poprvé (jak ostatně potvrzuje v Radiožurnálu i ministr Gazdík), musíme se za vědeckými pracemi na téma videohry a násilí podívat do zahraničí.

Jenže kam? Logické by bylo vzít si pod lupu násilí hráčů ve východoasijských zemích jako Japonsko nebo Jižní Korea, kde se z videoher stala součást tamní kultury a kde se konzumace herního obsahu drží na nejvyšších příčkách v porovnání se zbylými zeměmi světa. Jenže to by musely hry skutečně podněcovat k násilí. Vzhledem k tomu, že opak je pravdou, statistikám násilí dětí ve školách vede jiná země - samozřejmě se jedná USA, které si v této nelichotivé statistice drží s přehledem první místo.

Pojďme se tedy podívat na tvrzení odborníků. O tomto problému hovořil v rozhovoru pro CBS například profesor James Ivory z univerzity Virginia Tech, který se specializuje na výzkum dopadu nových médií a komunikačních technologií na chování člověka. V rozhovoru mimo jiné tvrdí, že mezi hraním her a násilnými zločiny neexistuje žádné spojení. Na závěrečnou otázku, co by vzkázal politikům, kteří videohry stále označují jako viníka u násilí na školách, odpověděl takto:

Myslím, že už je skutečně na čase, abychom si uvědomili, že studie ukazují, že v případech násilných činů je obviňování konzumace médií pouze mrhání časem.

V dalším rozhovoru pro today.com potvrzuje tato slova i psychiatrička a vyučující na Newyorkské univerzitě Sue Varma, která tvrdí, že nemáme žádné důkazy o tom, že by násilí ve hrách nutilo hráče k násilí v reálném životě, hry jsou podle ní nespravedlivě obviňovány. Naopak uvedla několik příkladů jako vztek, obviňování ostatních z vlastních problémů či touha být nechvalně proslulý (infamy) jako skutečné aspekty, které spojují tyto násilníky.

A takto můžu v předkládání vědeckých důkazů pokračovat dlouho. Jednoduše řečeno - tvrzení o videohrách podporujících násilí je naprosto smyšlené.

Je ale možné, že ministr Gazdík se vyjádřil poněkud nešikovně a neviní hry jako takové, pouze nezdravý čas strávený u nich o samotě bez sociálního kontaktu. Obávám se ale, že pan ministr nezná multiplayerové hry a komunikaci mezi přáteli, která u nich probíhá. Byly to právě videohry, které pomohly hráčům lépe snášet samotu způsobenou nedávnou světovou pandemií.

Ve studii Oxfordské univerzity se píše, že hráči v Británii, USA a Kanadě se díky hrám jako Animal Crossing nebo Plants vs Zombies cítili lépe, než lidé, co nehráli. Mimo jiné v tom svou roli sehrál i sociální kontakt během multiplayerového hraní.

Závěrem bych proto chtěl pana ministra Gazdíka vyzvat, aby se v budoucnu vyvaroval podobných nepravd. Vrhá to špatné světlo na něj i na celou vládu, která často tvrdí, že falešné informace v současnosti představují velký problém.

Naopak bych uvítal pomoc vysokým školám zaměřených na IT obory v zavedení programů pro tvorbu videoher nebo v kooperaci s ministerstvem kultury posílení dotací pro česká vývojářská studia. Čeští vývojáři se svou tvorbou pravidelně slaví celosvětové úspěchy, pojďme tedy toto zázemí co nejvíce využít.

Vojtěch Hájek Šéfredaktor webu grunex.com


Aktualizace 18:40 - násilný čin spáchaný na pražském učiteli nebyl první v historii ČR, k podobnému došlo před osmnácti lety ve Svitavách, děkuji kolegům za upozornění.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama