[Blog] Světová zdravotnická organizace uznala závislost na počítačových hrách jako nemoc
Zajímavosti Článek [Blog] Světová zdravotnická organizace uznala závislost na počítačových hrách jako nemoc

[Blog] Světová zdravotnická organizace uznala závislost na počítačových hrách jako nemoc

Vojtěch Hájek

Vojtěch Hájek

26. 5. 2019 00:25

Ale proč zrovna gaming a ne ostatní koníčky?

Reklama

Závislost na počítačových hrách je od 25. května klasifikována jako nemoc. Ok, chápu. Známe případy, kdy někde v Asii někdo zapomene jíst nebo spát a umře v internetový kavárně. Taky je toho pak hned plný bulvár po celém světě. Pojďme se tedy podívat na charakteristiky, podle kterých poznáte, že jste stejní závisláci. Vycházím z oficiálního webu SZO.

  1. Narušená kontrola nad hraním (tedy frekvence hraní, intenzita, doba strávená u her...)
  2. Zvyšující se prioritizace hraní do takové úrovně, že kvůli gamingu omezuje hráč jiné zájmy a denní aktivity.
  3. Hráč nepřestane hrát i přes příznaky negativních důsledků.

Taky vám to přijde tak hrozně odfláknuté? Podle těchto tří příznaků je závislý úplně každý, kdo se víc věnuje nějakému hobby, u kterého chce alespoň trošku utéct z reality.

Lidé, co věčně koukají na televizi? Splňují všechny tři body. A co věční čumilové do mobilu? Taky splňují všechno.

Moje maminka je schopná celé dny pracovat na zahradě, protože jí prostě kytičky baví (frekvence, intenzita...), a klidně si zničí ruce a bude se v zimě hrabat hlínou (...negativní důsledky), i kdyby si mohla s námi v teple v obýváku dát čaj a zahrát scrabble (...omezuje jiné zájmy ...). Mám také spoustu kamarádů cosplayerů, kteří dokončují svoje kostýmy dlouho do noci těsně před akcí, kde se chtějí předvést, a ráno pak nevyspalí třeba řídí auto. Odradí to tyhle lidi od jejich hobby? Ne, chtějí se mu věnovat i na úkor toho, že to pro jejich zdraví není úplně nejlepší. Proč ale SZO nevytvoří definici závislosti i pro jejich koníček?

Na druhou stranu uznávám, že některé hry (a zvlášť ty multiplayerové) hráče nutí, aby u nich trávili co nejvíce času (vydělávání in-game měny, pocit, že vám ostatní hráči "utečou" v postupu, plnění denních úkolů atd.) Pokud je ale tohle ten důvod, proč je gaming disorder závažnější než ostatní aktivity, mělo by to být minimálně zmíněné, ne?

I tak mi to ale stále připadá hrozně generalizované - jednoduše nechápu, proč to musí odskákat pouze hry, když úplně stejně "závislý" může být člověk na čemkoli jiném a ničit si tím zdraví a sociální život úplně stejně. Neříkám, že závislost na hrách neexistuje, moje otázka ale zní: proč SZO definovala zrovna závislost na gamingu a ne závislost na zahradničení, cosplayi nebo "doplň jakoukoliv aktivitu". Proč je zrovna gaming ten boxovací pytel?

Přijde mi, že si lékaři ze SZO jen vybrali jednoduchý politický cíl. Pokud znáte nějaký důvod, proč je zrovna hraní her nebezpečnější, než všechny ostatní zájmy, na kterých člověk může být závislý, dejte mi do komentářů vědět. Rád se poučím.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama