Budoucnost esportového Valorantu: Jak se změní jeho formát v roce 2023?
Esport Valorant Článek Budoucnost esportového Valorantu: Jak se změní jeho formát v roce 2023?

Budoucnost esportového Valorantu: Jak se změní jeho formát v roce 2023?

Sgt Navážka

Sgt Navážka

2. 5. 2022 13:25

Riot Games odhalilo svůj nový plán v esportovém Valorantu na rok 2023 a je rozhodně na co se těšit.

Reklama

Riot Games zveřejnilo nový plán pro Valorant v esportu v roce 2023 a vypadá dost slibně! Valorant se pomalu, ale jistě, stává jedním z nejúspěšnějších esportů na světě, ale jak samotné Riot Games tvrdí, potenciál Valorantu ještě zdaleka nebyl naplno využit, a proto je potřeba dalších změn, které vylepší zážitek ze hry jak samotným hráčům, tak fanouškům. Pojďme se tedy podívat na hrubý náčrt toho, co by v příštím roce mělo být zavedeno.

Budoucnost esportového Valorantu: Jak se změní jeho formát v roce 2023?

Cesta ke kariéře profesionálního hráče Valorantu

Valorant se chystá hráčům ulehčit jejich snažení k odstartování kariéry v esportovém Valorantu představením nového herního módu, který překročí hranice současného nejvyššího ranku – radiantu – a poskytne těm nejambicióznějším hráčům větší ceny než jen RR, a to šanci se kvalifikovat do domácí ligy v daném regionu hráče. Takto dostanou talentovaní hráči příležitost se prosadit a zároveň budou mít esportové organizace další způsob, jak nalézt ty správné hráče do svých týmů.

Domácí liga

Ze současného konceptu VCT Challengers bude vycházet domácí liga, která Challengers rozšíří a umožní více regionálním týmům se prosadit. Zároveň bude tato liga také propojená s novým herním módem, který bude fungovat na bázi turnajů.

Game Changers

V minulém roce proběhlo přes 40 Valorant Game Changers – turnajů, které dávají příležitost také ženám hrát v esportu. V roce 2023 budou Game Changers turnaje povzneseny na vyšší úroveň a rovněž budou pro hráče poskytována cvičení. Jejich hlavním cílem je totiž reprezentace všech genderů na každé úrovni Valorantu.

Turnaje pořádané třetími stranami

V obdobích mimo sezónu rozhodně Riot Games nechtějí, aby scéna Valorantu utichla, a proto bude poskytnuto více prostoru třetím stranám, které budou moct organizovat více vlastních turnajů. Týmy si na těchto turnajích mohou nezávazně otestovat své schopnosti a fanoušky tak navnadit na další sezónu.

Mezinárodní liga

Novým konceptem budou týdenní turnaje v mezinárodní lize, které budou obsahovat soutěže mezi těmi nejlepšími hráči a týmy světa na LAN turnajích ve studiích s živým publikem. Prostřednictvím této ligy se týmy také budou moct kvalifikovat do světových turnajů – Masters a Champions. V současné době je naplánován vznik tří lig – první slučuje týmy ze Severní Ameriky, Latinské Ameriky a Brazílie; druhý bude obsahovat týmy z Evropy, Ruska, Turecka, Blízkého východu a Severní Afriky a třetí je pro týmy z Jihovýchodní Asie, Koreje, Japonska, Jižní Asie a Oceánie.

S příchodem této ligy je také provázán začátek partnerství, které by Riot Games chtělo navázat s vybranými týmy ze všech regionů. Ty nejvíc prosperující týmy prostřednictvím tohoto partnerství Riot Games peněžitě odmění za jejich přínos do esportového Valorantu.

Světové turnaje

Světových turnajů se žádná výrazná změna nedotkne – turnaje v mezinárodní lize určí týmy kvalifikované do Masters a Champions a Game Changers také dostanou vlastní šampionát. Pracuje se taktéž na zpřístupnění turnajů živému publiku tak, aby to bylo co nejbezpečnější s ohledem na epidemiologickou situaci.

Vypadá to, že se tedy máme na co těšit! Podle Riot Games budou ještě během roku odhaleny další detaily tohoto plánu, protože veškerá realizace je zatím ještě v procesu. Zatím to ale zní, že si v následující sezóně Valorantu opravdu každý bude moct najít něco svého a dostane možnost se do toho také zapojit. Mezitím si ale budeme muset čekání nějak zkrátit, takže snad nelze doporučit nic jiného než právě probíhající Valorant Challengers, které můžete sledovat ve všech regionech.

Další změny, které byste neměli minout

Krom velkých změn ohlášených pro profesionální scénu se přes týden objevili ještě další dvě velké zpráva. Jedna z nich potěší především českého diváka.

Velký talent z domácí scény, Ondřej "MONSTEERR" Petrů, na sebe svými výkony v Giants Gaming upozornil jednu z nejúspěšnějších evropských organizací, která ho angažovala do své sestavy. V dalších Challengers se tak dočkáme tohoto hráče v barvách mistrů světa, týmu Acend. Spolu s ním tým doplní ještě Litevec Vakaris "Vakk" Bebravičius, bývalý hráč Vitality. 

Budoucnost esportového Valorantu: Jak se změní jeho formát v roce 2023?

Další, tentokrát in-game změnou pro patch 4.09, je chystaný nerf pro Chambera. Na PBE momentálně dochází k testování následujících úprav:

  • Trademark (past) 
    • snížen počet použití 2 → 1
    • zvýšena cena 150 → 200
    • zvýšena hlasitost indikující přítomnost pasti

Tato změna schytala od hráčů dost kritiky. Ti si myslí, že příhodnější nerf by bylo zasažení Chamberových zpomalovacích polí, či palebné síly jeho zbraní. Nám nezbývá, než souhlasit, jelikož tímto nerfem Chamber v podstatě ještě víc ustupuje od své předurčené role sentinela. Zda dojde ještě k přehodnocení této úpravy se dozvíme v následující, týdnu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama