[CS:GO] ESubák NIO přijde o plat kvůli rasistickému vyjadřování
Esport CS:GO Článek [CS:GO] ESubák NIO přijde o plat kvůli rasistickému vyjadřování

[CS:GO] ESubák NIO přijde o plat kvůli rasistickému vyjadřování

Michael Douša

Michael Douša

14. 1. 2021 19:28

Rasové kauzy přišly i do československého esportu.

Reklama
Dominik "NIO" Maxian si při tréninkovém zápase proti rumunskému celku Nexus změnil jméno na hanlivé "cigoš", když údajně začala eSuba prohrávat. 

 Rasismus a boj proti němu hýbe světem už dlouho, tento boj je často silně medializován, jak jsme vloni mohli vidět například na masových protestech v USA, ve sportu, či počítačových hrách. Rasové otázky se ovšem na "našem rybníčku" ve střední Evropě neřeší tak často, jako tomu je v západním světě, poslední kauza hráče eSuby je tak znepokojivou vlaštovkou. Při tréninkovém zápase proti rumunskému celku Nexus si změnil herní přezdívku na "cigoš", čímž pobouřil nejen rumunského hráče romského původu, ale celý tým - označení Rumunů jako "gypsies" je považováno za urážlivé.

Ivan "iM" Mihai z týmu Nexus po hře na Twitteru zveřejnil screenshot, na němž je vidět záznam z vývojářské konzole "NIO changed name to cigoš":

[CS:GO] ESubák NIO přijde o plat kvůli rasistickému vyjadřování

Na nyní již smazaném tweetu se NIO snažil bránit slovy, že "cigoš" ve slovenštině neznamená "gypsy", a že to nemělo s protihráči nic co do činění. "Pokud jsem tě urazil, musím se za svou přezdívku omluvit," dodal.

[CS:GO] ESubák NIO přijde o plat kvůli rasistickému vyjadřování

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. ESuba se na Facebooku veřejně omluvila za nesportovní chování svého střelce svým fanouškům a organizaci Nexus Gaming, s níž mají dlouhodobé vztahy. NIO si tak odnese rovnou dva tresty - nejenže přijde o celý měsíční plat, ale bylo mu uděleno podmínečné vyloučení, které povede k okamžitému ukončení pracovního vztahu při jakémkoliv dalším přestupku. 

Sám NIO se veřejně omluvil následovně:

Chcel by som sa ospravedlniť za moje správanie a nepríjemnú situáciu, ktorá vznikla pri practise. Prijal som svoje potrestanie a budem niesť následky. Ešte raz sa ospravedlňujem organizácii Nexus Gaming a sľubujem, že sa to už nebude opakovať.
- Dominik "NIO" Maxian

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama