[CS:GO] Když hvězdy falešně obviňují - kauza leaf
Esport Článek [CS:GO] Když hvězdy falešně obviňují - kauza leaf

[CS:GO] Když hvězdy falešně obviňují - kauza leaf

Michael Douša

Michael Douša

11. 7. 2020 15:21

Výhrůžky smrtí se od brazilských fanoušků dočkal nejeden profesionální hráč

Reklama

Každý hráč CS:GO musel někdy zažít, že potkal hráče, který se choval ve hře nezvykle a trefoval jakoukoliv, ať už sebetěžší ránu. Zdeptaného protivníka takového ostrostřelce zoufalství tak dožene k tomu, že ve hře párkrát klikne a pošle na něj report a má klid v duši, že na každého vepře se vaří voda a když jeho podvody nezachytil VAC systém, určitě ho přistihne při činu komunitní Overwatch systém. Co když vás ale veřejně označí za cheatera hvězdy brazilského CS?

Současná situace na poli esportu opravdu nenahrává ničemu dobrému. Profesionální hráči jsou vyčerpaní, trpí psychickými problémy, hráčská asociace čelí kritice kvůli údajným střetům zájmů a velmi pravděpodobně neuvidíme v roce 2020 ani jeden Major turnaj. Může se tohle všechno ale vyrovnat tak ohavné šikaně, kterou poslední týdny zažívá Nathan "leaf" Orf?

MIBR je brazilská špička CS a tak se očekávalo, že v kvalifikaci na cs_summit 6 nebudou mít žádný problém proti tabulkově o několik tříd nižšímu týmu Chaos. Právě proto bylo velkým překvapením (a v táboře MIBR hodně hořkým zklamáním), když si Chaos připsali v této hře vítězství. A nestalo by se tak bez šestnáctiletého leafa, který si připsal 64 killů a 58 smrtí - sice to nebyl nejhvězdnější výkon, ale bez něj by to výhra nebyla. A pro mladého Američana přišlo samotné peklo.

Přišly mi ty klipy podezřelé, ano.

 - Gabriel "FalleN" Toledo

Začalo to poznámkami Alexandra "gAuLeS" Borby na jeho streamu, kde kritizoval leafa kvůli momentům, kdy se údajně "locknul" na hráče z MIBR. Tím fakticky poslal celou svou brazilskou armádu fanouškům proti leafovi a jeho spoluhráči Erickovi "Xeppaa" Bachovi. A u konstruktivní kritiky nezůstalo - leafa i Xeppu čekaly stovky výhrůžek smrtí a násilím. Omluvil se Gaules? Vůbec ne. Dokonce ještě přitlačil. 

Přidal se i Gabriel "FalleN" Toledo - kdysi sám kritizován za údajné cheaty - "Nechci nikoho obviňovat z cheatování bez důkazů, mně to dělali v minulosti a může to být velká nespravedlnost. Počkejme si, až organizátoři zjistí, co je třeba. Přišly mi ty klipy podezřelé, ano."

FalleN zažil obvinění z cheatů již mnohokrát. A jsou to právě brazilští fanoušci, kteří jsou již léta kritizováni za to, že jejich slepá vášeň pro jejich oblíbený tým nemá hranic a výhrůžky smrtí nejsou pro ně žádným problémem. To si zažil již například Spencer "Hiko" Martin, který si kvůli výhrůžkám musel pořídit bodyguardy na turnaj v Brazílii. Ani to FalleNa nezastavilo od nalévání oleje do ohně a tím nepřímo poslal i své fanoušky proti leafovi a jeho spoluhráčům.

I've literally witnessed Brazilian CS:GO fans, who had travelled from Brazil, threaten CS:GO on camera talent with physical violence at an esports event in person. They think that's a funny joke.

— Thorin (@Thorin) 16. června 2020

Kritika přichází i od Duncana "Thooorin" Shieldse, esportového komentátora a historika. "Doslova jsem viděl brazilské CS:GO fanoušky, kteří přicestovali z Brazílie, aby vyhrožovali komentátorovi fyzickým násilím na esport turnaji osobně. Myslí si, že to je jen dobrý vtip."

[CS:GO] Když hvězdy falešně obviňují - kauza leaf
Foto: ESL | Bart Oerbekke

Neznámí hráči se potýkají s výhrůžkami a nálepkami cheaterů velmi často, protože to mnohdy vypadá, jakože se jejich talent vzal zdánlivě odnikud. To si zažil i současný mladičký hráč týmu mousesports Robin "ropz" Kool, který se úspěšně držel na FACEIT Pro League mezi světovými špičkami, aniž by ho kdokoliv znal. Obvinění z cheatů ho zavedly až tak daleko, že si ho společnost FACEIT pozvala do svých kanceláří, aby před nimi odehrál zápas a oni viděli, že opravdu nepodvádí. Nyní je jedním z nejlepších hráčů světa v mezinárodním celku. Totéž platí o Mathieuovi "ZywOo" Herbautovi, o němž mnoho profíků tvrdilo, že "bez pochyby cheatuje." 

Lze říct s jistotou, že leaf a Xeppaa nejsou cheateři? Ne, to ví s určitostí jen oni. Ale úplně stejně špatné je říkat, že jsou. Protože neexistuje důkaz dost dobrý, aby to dokázal potvrdit. Když zaměřovač dopadne na hráče za zdí neznamená, že hned hráč podvádí. Dokonce situace ve videu výše byla vyvrácena v následujícím videu. Je tedy třeba rázně říci, že obviňovat někoho z cheatů, když není žádný důkaz, a poslat na něj svou neurvalou armádu, je přinejmenším nefér. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama