[CS:GO] Konec amerického CS:GO? Velké organizace preferují Valorant
Esport Valorant Článek [CS:GO] Konec amerického CS:GO? Velké organizace preferují Valorant

[CS:GO] Konec amerického CS:GO? Velké organizace preferují Valorant

Michael Douša

Michael Douša

22. 11. 2020 16:20

Americké organizace opouští CS:GO ve velkém.

Reklama
Dle některých zdrojů se další velká severoamerická organizace Chaos chystá opustit esport scénu v Counter-Strike.

Zdroje investigativního portálu DBLTAP potvrzují, že Chaos Esports Club hledá potenciální šance pro své současné hráče, aby jejich odchod ze scény proběhl co nejhladšeji. Úspěšnost takového kroku vypadá stále méně a méně pravděpodobná, u severoamerických organizací totiž můžeme sledovat tendenci hromadného házení CS:GO sestav přes palubu, většinou pro konkurenční Valorant. Dle dalších zdrojů se jedná o krok, ke kterému organizace nutí investoři, kteří v CS:GO nevidí dostatečně perspektivní budoucnost.

Chaos EC vznikl v roce 2015, do CS:GO scény se ale zapojil až v roce 2018, kde se do sestavy zapojily legendy CS:GO Markus "pronax" Wallsten a Mikail "Maikelele" Bill. Od roku 2019 pak přesunula organizace své snažení do Severní Ameriky. Nejlepší výsledky sestavy jsme mohli vidět teprve nedávno pod vedením kapitána Joshua "steel" Nissana, kdy se jim podařilo dostat do semifinále ESL One: Cologne North America a DreamHack Open Summer North America. Steel ale svou sestavu opustil a v současné době se věnuje Valorantu.

Výsledky se po jeho odchodu nikterak nehrnou, v současné době je jejich nejlepším výsledkem postup do finále IEM Beijing-Haidian North America, po cestě se jim podařilo porazit i nejlepší celek ze Spojených států, Evil Geniuses.

Chaos ale není jediná organizace, která se zbavuje své CS:GO sekce. V nedávné době jsme podobný krok mohli vidět u organizace 100 Thieves, kteří se též rozhodli spíše investovat do Valorantu. A totéž můžeme říct o mnoha dalších. TSM, Immortals, či NRG, tedy organizace, která se ještě před rokem snažila uspět na StarLadder Major turnaji v Berlíně. Podobná tendence ovšem probíhá pouze v zámoří, Evropské týmy se, alespoň prozatím, stále těší velké popularitě jak organizací tak investorů. Důvodů může být mnoho, možným důvodem je dlouhodobá dominance evropských týmů na CS:GO scéně, proto američtí investoři nemají takovou touhu vkládat peníze do týmů, které se neuchází o první příčku světových žebříčků, ale místo toho se "plácají" kdesi vzadu.

Taková tendence může vést až k úplnému oddělení kontinentálního a amerického esportu - zatímco evropské organizace se plně věnují CS:GO (ač některé samozřejmě též mají své Valorant sekce) a nechtějí od něj odcházet, v Americe spíše zavládne éra Valorantu. To by mohlo v CS:GO dát větší prostor asijským týmům, které jsou obecně ve hrách velmi kompetitivní a není divu, že by rády zastaly místa, která na turnajích zanechají Američané.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama