[CS:GO] Top 5 hráčů roku 2018
Esport CS:GO Článek [CS:GO] Top 5 hráčů roku 2018

[CS:GO] Top 5 hráčů roku 2018

Michael Douša

Michael Douša

23. 1. 2019 17:50

Souboj o nejlepšího hráče světa byl velice těsný, komu se však nakonec poštěstilo tento titul mít?

Reklama

HLTV.org, nejstarší a největší analytická stránka o Counter-Strike každý rok vydává seznam nejlepších hráčů na základě jejich ratingu, úspěchů, nejlepších a nejhorších výsledků a mnoho dalšího. Tentokrát nejlepších pět hráčů spadá do pouhých tří týmů. Které to jsou? Nebudu vás napínat i nadále a pusťme se do vyhlašování:

5. místo - dupreeh

[CS:GO] Top 5 hráčů roku 2018

Seznam pěti nejlepších hráčů otevřeme dánskou hvězdou Peterem  "dupreeh" Rasmussenem, jenž se poprvé ve své kariéře dostal na žebříčku takto vysoko. Tento pětadvacetiletý Dán hraje za Astralis, nejlepší tým současné doby a není tak divu, že seznam jejich úspěchů v tomto roce není nijak krátký - vítězství na ESL Pro League S7 a S8, ECS S5, ELEAGUE Premier, BLAST Istanbul, Lisabon a mnoho dalších, nejlépe se však vyjímá vítězství na posledním majoru loňského roku, tedy FACEIT Major London.

Rok 2018 pro Astralis nezačal nijak zářně, když odešel Markus "Kjaerbye" Kjaerbye do týmu North poté, co obsadili předposlední místa na ELEAGUE Major v Bostonu. Na poslední chvíli před dalším turnajem tak museli najít náhradníka, kterým byl Emil "Magisk" Reif.

"Atmosféra v týmu byla v pohodě, řekl bych. Měli jsme problémy spíš v rolích, mně byla přenechána role AWPera, ale na majoru jsme zjistili, že to nefunguje a já se chtěl vrátit do role entry-fraggera. Problém byl v tom, že Kjaerbye chtěl taky hrát entry. Nejdřív jsme se rozhodli si tu roli rozdělit, takže oba bychom měli možnost hrát agresivně a měl jsem fakt pocit, že by to mohlo fungovat, ale on měl jiné plány. V tuhle chvíli jsem rád, že to skončilo tak, jak to skončilo.

Bylo to prostě hořkosladké a cítil jsem se, jako by nám Kjaerbye vrazil kudlu do zad, hlavně kvůli tomu, jak se zachoval s odchodem do North. Byly to fakt divné časy. Navíc jsme neměli dostatek času na přípravu, na nalezení náhrady a všeobecně nám prostě scházel hráč, který by obsadil to místo, které náhle proti naší vůli bylo prázdné."

Prakticky hned po této změně přišel první turnaj s novou sestavou, StarSeries i-League Season 4. Dánům se tu nepodařilo nijak více prorazit, dostali se do playoff, ale prohráli hned v prvním kole proti jasným favoritům, Natus Vincere. I přesto měl dupreeh úžasný rating 1,23 za 13 map, které Astralis odehráli. Čím více potom Astralis hráli, tím lepší výsledky se začaly dostavovat. Následovalo IEM Katowice, kde se Dánové dostali až do semifinále, dupreeh ovšem skončil s ratingem 1,03, nejnižším z týmu. Nejnižší rating z týmu měl i na DH Masters Marseille, kde Astralis s přehledem vyhráli 5-0. Důležité je však poznamenat, že jeho rating byl 1,14, tedy stále velmi pozitivní, ani to ovšem nestačilo na medaili EVP (jeden z nejlepších hráčů).

"Vždycky jsem náš tým viděl jako vážného uchazeče o tituly, jenom jsme prostě měli vlastní mentální problémy. Nehrál bych s týmem, který by si nevěřil, že dokážeme vyhrávat turnaje, to by byla pouze ztráta času. V týmu jsme řešili naši výhru na DH Marseille a shodli jsme se, že to byl asi nejdůležitější turnaj v roce 2018."

[CS:GO] Top 5 hráčů roku 2018

Ani poté však nebylo všechno pouhou procházkou růžovým sadem. Na IEM Sydney se dostali na druhé místo, ovšem i tak to proti FaZe byla porážka, jak dupreeh sám popisuje. V Dallasu na ESL Pro League S7 však zvítězili a dupreeh si odnesl cenu za nejlepšího hráče s ratingem 1,31. Následně přišla série výher, ovšem ESL One Cologne pro Astralis znamenalo krutou porážku, dupreeh si však i tak odnesl EVP za rating 1,26. Od té doby už přišly jenom dva turnaje, kde Astralis nevyhráli, a to DH Masters Stockholm a BLAST Copenhagen. Dupreeh má průměrný rating 1,17 pro rok 2018 (čtvrtý nejlepší), ovšem v playoff na velkých turnajích měl rating pohybující se okolo průměru 1,11, čímž by se umístil až na 10. místě. I tak si však odnáší místo páté, jelikož rok 2018 pro něj byl velice úspěšným, získal 10 titulů, z toho jednou byl nejlepším hráčem turnaje a šestkrát byl jedním z nejlepších.

4. místo - Electronic

[CS:GO] Top 5 hráčů roku 2018

Denis "electronic" Sharipov sice je nejmladším zmiňovaným na tomto seznamu, to ovšem neznamená, že to je ve hře nováček, který se zjevil zčistajasna. Na kompetitivní scéně CS:GO se pohybuje už osm let, na turnajích začal hrát v jedenácti letech. 

I electronic nezačal v roce 2018 nijak extrémně slibně, na ELEAGUE Majoru podával přesvědčivé výkony pouze zpočátku, a to proti slabším oponentům, na StarSeries i-League S4 měl zase výkon relativně průměrný, a to 1,02. Po prvních pár nevelmi úspěšných měsících se vymanil ze systému NaVi a zahrál si ve smíšeném národním týmu Ruska, kde byl nespoutaný a konečně mohl ukázat svoje schopnosti, po čemž si vysloužil rating 1,42. To vyústilo ve změnu jeho role v NaVi, kde dostal mnohem víc volnosti.

To se ukázalo jako bystrý krok, když NaVi vedeni Aleksandrem "s1mple" Kostylievem vyhráli na StarSeries i-League S5, kde se electronic umístil hned za s1mplem v pořadí nejlepších hráčů turnaje. Nedlouho poté se jim podařilo zvítězit i na ESL One Cologne, což byl pro electronica jeden z nejlepších turnajů jeho života. Tam se stal nejlépe hodnoceným hráčem v semifinále proti Astralis a ve finále proti BIG, i tak však MVP medaili získal s1mple, protože měl lepší výsledky na klíčových mapách.

[CS:GO] Top 5 hráčů roku 2018

Po prázdninách neukázali žádné velké výsledky, připravovali se na major. Tam poprvé electronic měl lepší celkový výsledek než s1mple a i přes prohru ve finále byl silným uchazečem o post nejlepšího hráče. Ten nakonec ale opět připadl někomu jinému, tentokrát Nicolai "device" Reedtzovi. Další EVP pro electronica přišlo na EPICENTER 2018 v Moskvě, kde ve finále velice neslavně prohráli proti FaZe a electronic dal za dvě mapy pouze 20 killů. 

Poslední trofejí roku bylo BLAST Pro Series Copenhagen, kde NaVi po výhře nad Astralis postoupili rovnou do finále proti NiP. Ve finále electronic zazářil, měl nejlepší rating ze všech, a to 1,54, i tak MVP medaili dostal s1mple, jelikož měl lepší výsledky po celou dobu turnaje. 

Horší výsledky přišly na IEM Chicago a ESL Pro League S8 Finals, kde utrpěli nepříjemné porážky a jejich čas na těchto turnajích se značně ukrátil. 

"Do jisté míry mám pocit, že Liquid jsou náš kryptonit. Nikdy se necítíme pohodlně, když proti nim hrajeme a doufám, že se to v novém roce změní."

3. místo - NiKo

[CS:GO] Top 5 hráčů roku 2018

Loňský rok byl pro FaZe a Nikolu "NiKo" Kovače tak úspěšný, že se začalo přemýšlet o tom, jestli FaZe nenastolí novou éru Counter-Strike tak, jako se to povedlo například NiP. Začátek roku nebyl ani pro ně nejslavnější. Na majoru se umístili na druhém místě za Cloud9 po silně nepřesvědčivém finále, NiKo byl v seznamu zájemců o MVP až na čtvrtém místě s playoff ratingem 1,21.

Následovaly Katowice, kde hned v prvním zápase měl NiKo neskutečný rating 2,70 a Katowice všeobecně byly velice úspěšným turnajem pro NiKa, i přesto, že nakonec odešli s prázdnýma rukama, jelikož je ve finále porazili švédští fnatic. Rating 1,31 byl i tak dostatečný na to, aby byl v čele vyznamenaných EVP, MVP ale dostal Robin "flusha" Rönnquist. Pak přišlo pro FaZe složité období, když jim hvězdný hráč Olof "olofmeister" Kajbjer odpadl ze startující sestavy, takže za něj zaskakoval Richard "Xizt" Landström, ovšem ani přítomnost švédského hráče jim nepomohla zvítězit na DH Masters Stockholm, NiKo se i tak držel na ratingu 1,21, ale ani to nestačilo na EVP vyznamenání.

Prvním titulem pro FaZe tento rok bylo IEM Sydney, jež zpočátku vypadalo jako tragédie, ale nakonec přeřadili na jinou rychlost a byli lepší než všichni ostatní, dokonce i Astralis, které porazili 3-0 ve finále. NiKo hrál na tomto turnaji úžasně, ze 17 map měl 12 s ratingem lepším, než 1,15. I tak se musel spokojit s EVP cenou, protože MVP připadlo Ladislavovi "GuardiaN" Kovácsovi po jeho vynikajících výkonech ve finále.

Dále to s FaZe vypadalo celkem bledě, jelikož se olofmeister stále nevracel a vystřídali i náhradníky. Dalším úspěchem bylo ESL One Belo Horizonte, což byl turnaj, kde se neobjevili Astralis, v tamějším finále proti mousesports měl NiKo rating 1,40, tehdy už si konečně odnesl i MVP ocenění za nejlepší rating za celý turnaj (1,39).

[CS:GO] Top 5 hráčů roku 2018

Na ESL One Cologne si FaZe naposledy zahráli s Cromenem, kde NiKo zahrál svoje nejhorší výsledky za celý rok, ale i to mu stačilo na ocenění EVP, naopak vynikající výsledky měl na ELEAGUE Premier, kde se ale naopak FaZe jako tým neohřáli na dlouho, a to i přes návrat olofa

Na majoru už od FaZe nikdo nečekal žádné zázraky, i tak se málem dostali do situace, kdy by byli vyřazeni bez jediné výhry, a to po prohrách proti BIG a NaVi, nakonec se však nestalo a dostali se až do čtvrtfinále, právě pod vedením bosenské hvězdy. Od té doby to s FaZe bylo jako na houpačce - zvítězili na EPICENTER v Moskvě, ale nedostali se do finále ani jedné online ligy. Poté NiKo získal EVP ocenění na IEM Chicago, za to na BLAST Pro Series hrál své téměř nejhorší hry roku 2018. Krátce po BLAST Lisabon bylo oznámeno odstranění karrigana ze startovní sestavy a jeho pozdější nahrazení. 

Jak se však jeho osobní výsledky budou posouvat v následujícím roce ukáže pouze čas.

2. místo - device

[CS:GO] Top 5 hráčů roku 2018

Příběh Astralis v letošním roce jsme už popsali u dupreeha, příběh Nicolaie "device" Reedtze se však o něco liší. Device totiž začal tento rok opravdu špatně, byla mu diagnostikována hiátová hernie, nemoc, která se horší se stresem, a jak se zdraví device horšilo, horšily se i celkové výsledky, na IEM Oakland v listopadu 2017 ho dokonce museli odvézt do nemocnice. Proto se na část roku odmlčel a jeho výsledky na následujícím majoru, tedy ELEAGUE Majoru, nebyly příliš přesvědčivé. Na následujících turnajích už se však device chytil tempa a už na Katowicích si vysloužil EVP.

DreamHack Masters Marseille už byl zmiňován u dupreeha, na tomto turnaji hrál device famózně, v playoff zápasech měl dokonce rating 1,42, i tam si tedy sáhnul na EVP medaili. MVP medaile z IEM Sydney mu utekla pouze o kousek, v grandfinále proti FaZe se device pořád nemohl dostat do formy, tudíž opět mu zbylo pouze EVP. Na MVP medaili však nemusel čekat dlouho, ECS S5 Finals byl pro něj opravdu výjimečným, s impact ratingem 1,57. 

Když Astralis vyhráli tři ze čtyř velkých turnajů, bylo jasné, že se jedná o dominanci nad celou CS:GO scénou, zlom však přišel v ESL One Cologne, kde Astralis sice vypadli v semifinále, ale i tak si device odnesl EVP vyznamenání.

[CS:GO] Top 5 hráčů roku 2018

Do konce roku už zbývalo devět turnajů, přičemž pouze na dvou nedostal device žádné vyznamenání, ba co víc, EVP dostal pouze na jediném, což je, dle jednoduchých výpočtů, šest MVP medailí pro jediného hráče za devět turnajů, včetně fenomenálních výsledků na majoru v Londýně, či v domácím Odense, kde zároveň Astralis vyhráli jeden milion amerických dolarů za vítězství Intel Grand Slamu.

Sečteno a podtrženo, Astralis získali 10 titulů v roce 2018. Device se stal nejvíce dekorovaným hráčem tohoto roku, jelikož získal šest EVP a sedm MVP ocenění, čímž překonal rekord Christophera "GeT_RiGhT" Alesunda z roku 2013, kdy byli NiP na vrcholu. Kdo by tak mohl překonat i jeho?

Nejlepší hráč roku 2018 - s1mple

[CS:GO] Top 5 hráčů roku 2018

Aleksandr "s1mple" Kostyliev je živoucím příkladem, že být hvězdou nestačí k tomu, abyste vyhrávali trofeje jako tým. Na majoru si s1mple vysloužil rating 1,23, to mu ovšem nestačilo ani na nominaci na MVP, jelikož v playoff zápasech jeho rating žádných závratných výšek nedosahoval. Po majoru následovaly StarSeries S4 a DH Marseille, oboje turnaje, kde se NaVi museli spokojit s druhým místem, i tak však s1mple dostal MVP medaili. Není se však čemu divit, když na prvním z těchto turnajů měl rating 1,32 a na druhém neskutečných 1,52, i přes veškeré prohry. 

Další série úspěchů začala na StarSeries S5, kde si suverénně jel svůj rating 1,40 a dostal tak svou vyslouženou MVP medaili. Druhou MVP medaili z této řady získal na CS:GO Asia Championships, kde sice jeho výkony nebyly tak hvězdné, i přesto za 1,23 rating porazil další uchazeče, mezi nimi Adila "ScreaM" Berlintoma. Posledním turnajem této úspěšné trilogie bylo ESL One Cologne, kde úspěšně utnuli řetězec výher Astralis a kde zazářili i jeho spoluhráči, především flamie a electronic, MVP však i tak padlo do rukou právě s1mplovi.

Po prázdninách se výsledky NaVi poněkud zhoršily, DH Masters Stockholm dostal NaVi pouze do čtvrtfinále, na Majoru se jim zase nepodařilo uzmout si první místo po prohře s Astralis a s1mple dostal EVP, dokonce ho předčil i jeho spoluhráč electronic

"Pamatuju si obavy všech našich hráčů, včetně těch mých, které nám zabránili hrát naše nejlepší CS. Nebyli jsme spokojeni s druhým místem a  věděli jsme, že jsme mohli hrát líp, ale vždycky se na to snažím koukat z jiné perspektivy, říkám si: Zasloužili si to víc. Vložili do toho víc práce a zvládli to.

To je moje nejhorší vzpomínka, jelikož mám pocit, že jsme se mohli a měli připravovat a hrát lépe."

[CS:GO] Top 5 hráčů roku 2018

Další zklamání přišlo na ESL One New York a v Moskvě na EPICENTER, kde se jim nepodařilo dostat na první příčku. Dokonce nezískal ani MVP, to mu totiž před nosem sebral NiKo z FaZe, ačkoliv se s1mple ohradil, že si byl celkem jist, že by si ho zasloužil více.

Naskytla se jim malá naděje v podobě vítězství v Kodani, zato IEM Chicago bylo absolutní tragédií, ani EPL S8 Finals nedopadly nejlépe, což ani tak nezabránilo s1mplovi v získání EVP s třetím nejlepším ratingem. 

S1mplovy statistiky jsou vcelku kuriózní. NaVi vyhráli pouhé čtyři turnaje, i tak si však s1mple odnáší šest MVP ocenění a čtyři EVP. Proč tedy dostal titul nejlepšího hráče, když device těchto ocenění dostal  více? Odpověď je prostá - konzistence. Nikdo se jeho stabilním výsledkům nevyrovná, má nejvíce killů za kolo (0,87), průměrného damage za kolo (87,4) a největší rozdíl killů a smrtí (+1107). A nebýt jeho, NaVi by se nikdy neumístili na druhém místě v celosvětovém žebříčku.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama