Dočkáme se rozpadu legendární pětice Astralis?
Esport CS:GO Článek Dočkáme se rozpadu legendární pětice Astralis?

Dočkáme se rozpadu legendární pětice Astralis?

Michael Douša

Michael Douša

27. 3. 2021 22:05

Major je daleko, přežijí Astralis do podzimu?

Reklama
Astralis v současnosti zažívají jedno z nejhorších období za poslední roky a pětice trojnásobných Major šampionů (s výjimkou Emila "Magisk" Reifa dokonce čtyřnásobných) není ve své kůži. Uvidíme tak rozpad této éry Astralis v přímém přenosu?

Bezprecedentní pád

Na úvod se podívejme do historie. Z úplně původních Astralis zůstali pod touž organizací pouze Peter "dupreeh" Rasmussen, Nicolai "device" Reedtz a Andreas "Xyp9x" Hojsleth. První opravdové úspěchy, včetně vítězství na ELEAGUE Majoru v roce 2017, přišly až s Lukasem "gla1ve" Rossanderem a Markusem "Kjaerbye" Kjaerbym. Tato fáze ale netrvala dlouho a i přes několik prvních míst a častá semifinálová umístění nebyly výsledky tak konzistentní, jak by se celému týmu líbilo. Tehdy začala pro současnou čtveřici výsledkově nejhorší situace doposud - potupné předposlední místo na ELEAGUE Majoru 2018, desáté místo na ESL Pro League Season 6 Finals a konec hned na začátku play-off na IEM Oakland 2017. Kjaerbye, nespokojen se situací a odhodlán posílit sestavu North (což se mu nikdy pořádně nepovedlo), ze sestavy odešel a do hry přišel Magisk. Po prvním čtvrtfinále na StarSeries iLeague Season 4 se rozjeli tak, jak jen málokdo čekal. Za dva roky si připsali šílených 23 vítězství z různě velkých turnajů, doplněných několika druhými místy a konzistentními postupy do play-off.

Dočkáme se rozpadu legendární pětice Astralis?

První špatné výsledky začaly přicházet až na začátku roku 2020. Poslední místo na BLAST Premier Spring Series 2020 bylo jen ozvěnou všech psychických problémů kapitána gla1veho a "clutch ministera" Xyp9xe. Následovaly nekonzistentní výsledky s různými záskoky za tyto dva legendární hráče, které moc slávy a štěstí nepřinesly. I po návratu do "plné" legendární sestavy, s Lucasem "Bubzkji" Andersenem na lavičce, na Astralis nečekaly samé poháry. Ačkoliv už se dočkali pravidelných postupů do play-off a dvou vítězství, určitě nejde o ty dominantní Astralis, jaké jsme znali z roku 2018/19. Rok 2021 začal druhým místem na BLAST Premier Global Final, nepostupovým místem na BLAST Premier Spring Groups a čtvrtfinálovým koncem na IEM Katowice. Na ESL Pro League Season 13 už stihli prohrát proti Evil Geniuses s novou sestavou, od níž bychom určitě takové vítězství nečekali. Ačkoliv je pravdou, že si skóre vylepšili výhrami nad Liquid a Virtus.pro, pořád nejde o ty suverény evropského Counter-Striku, jak je známe.

Zákulisní šeptání

Začněme něčím méně zákulisním. Bubzkji v nedávném rozhovoru uvedl, že "Astralis museli přebudovat celou myšlenku šestičlenné sestavy." Je ale otázkou, jak toho chtějí dosáhnout. Valve totiž zavedlo bodové penalizace pro týmy, které nastoupí s šestičlennou sestavou, která se ale nedá jen tak obejít. Vzhledem k tomu, že si mladý Dán chválí, že bude mít více možností hrát na serveru, nejspíše půjde o určitou hlubší integraci do organizace na úkor někoho z původní pětice. 

Dočkáme se rozpadu legendární pětice Astralis?

Co už ale zákulisní poněkud je, je informace, že Xyp9x vloni málem originální pětici opustil a byla to pouze vůle organizace Astralis, která ho v sestavě udržela. Je tak otázkou, jak moc "věrní" jsou hráči celému projektu sami o sobě. Šeptalo se také, že organizace nabízela některým týmum i odkup jádra, nebo dokonce celé sestavy Astralis, ale takovou cenovku nikdo nebyl ochoten přistoupit. Jak poznamenávají analytici a komentátoři, organizace Astralis se snaží budovat dva rozdílné narativy. Prvním z nich je ten, kde se odkazují na opravdu bohatou a úspěšnou historii celku zpodobněného právě pěti legendárními hráči, druhým z nich je jejich tvrzení, že se snaží budovat tým s určitou rotací hráčů, aby dali příležitosti i mladším talentům. Na IEM Katowice například poslali soupisku s celkem sedmi hráči, kdy sedmým je hráč Astralis Talent, Mads "vester" Vestergaard. Viděli jsme ho ale v akci na Katowicích? Ani jednou. Viděli jsme vůbec Bubzkjiho? Také ani jednou. 

Tyto dva přímo si protiřečící narativy nelze udržet a pravda musí dříve či později vyplout na povrch. Faktem zůstává, že Astralis v současné podobě prostě nefungují. Je otázkou, jestli se do jejich výsledků promítá jiná forma tréninku, když oficiálně mají sedm hráčů, nebo jestli opravdu už ti "staří dobří Astralis" nehrají tak dobře, jako dříve. Příkladem je skutečnost, kdy na IEM Katowice dostali 1-16 od týmu Spirit, který na turnaj vstoupil téměř jako noname sestava. Je cosi shnilého ve státě dánském, jak praví klasik.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama