dojmy-z-bety-doom-stara-skola-s-modernimi-prvky
Gaming Článek Dojmy z bety Doom: Stará škola s moderními prvky

Dojmy z bety Doom: Stará škola s moderními prvky

Filip Němeček

Filip Němeček

17. 4. 2016 14:23

Vyzkoušeli jsme si betaverzi netrpělivě očekávané střílečky. id Software ukazuje, že Doom stojí za to.

Reklama

Po nekonečných pokračováních série Call of Duty, pravidelných nových dílech Battlefieldu se vrací stará legenda v podobě Doom. Slibuje pořádný multiplayerový zážitek ze staré školy, hned vedle pekelné kampaně plné démonů.

Doom hlásí návrat

Od 15. dubna si bylo možné po dobu dvou dnů vyzkoušet, jak se bude novinka hrát on-line. V otevřené betě studio zpřístupnilo dvě mapy, stejný počet módů a také dostatek zbraní. Hned po prvním odehraném zápasu mi bylo jasné, že Doom se nenechal strhnout aktuální vlnou stříleček a jde si svou cestou.

Cesta je to pořádně „oldschoolová“, ostatně jak bylo slibováno a hráči doufali, že se tak opravdu stane. V některých ohledech se přece jen ale nový Doom nechal strhnout davem, naštěstí chytrým způsobem, který základní pilíře hratelnosti neohrožuje.

Tak například tu máme jakousi obdobu herních tříd. Předem si můžete vybrat dvojici zbraní a ještě jestli dáte přednost granátu, nebo v boji využijete rychlý teleport. Kosmetické možnosti by mohly bezproblémově konkurovat třeba The Sims. U zbraní si můžete vybrat hned ze dvou barev, vzoru, ve kterém je zbraň provedena, a to stále není vše. Ještě si nastavíte úroveň opotřebení a zašpinění. Pokud jste někdy hráli novější Halo, tak vám bude úprava postavy povědomá. Vyberete si jednotlivé části brnění a zase barvy a všechno jako u zbraní.

Nastavíte si špinavost zbraně či barevný vzor

Každopádně všechny tyto možnosti můžete v klidu ignorovat a nic se nestane. Ještě jsem vlastně zapomněl na různé tanečky a další gesta, která můžete používat přímo uprostřed boje nebo po jeho skončení na stupni vítězů.

Dojmy z bety Doom: Stará škola s moderními prvky

A hurá na hratelnost. Zapomeňte na sprint, lehání či třeba automatické doplňování zdraví. Chcete se vyléčit? Stačí se porozhlédnout po modré bedně či boxu, případně zelené pro dodatečné štíty. Během prvních pár minut hraní mi stylem nový Doom připomínal legendární Quake 3: Arena. Hlavní změna spočívá ve zbraních, zde nemusíte všechny sbírat, dá se ale na mapách najít nějaká silnější.

Míření přes mířídla najdete pouze jako bonusovou funkci u některých kousků arzenálu. Jinak slouží druhé tlačítko myši (či páčka v případě konzole) ke speciální schopnosti dané zbraně. Plasmová puška vystřelí výbušnou ohnivou kouli, raketometem můžete odpálit raketu ve vzduchu a tak podobně. Tyto alternativní režimy střelby dodávají skvělou variabilitu.

Připomíná Quake 3 i Halo 5

Při hraní mi nový Doom občas připomněl také Halo 5. Můžete používat jetpack ke druhému skoku ve vzduchu či se vytahovat na vyšší překážky, kam byste se jinak nedostali. Za tyto pohybové možnosti jsem rád, hra tak dostává ještě větší spád a taktické možnosti, jak se pohybovat po úrovních. Dále jsou tu také likvidace na blízko. Vaše tradiční praštění zbraní provede efektivní likvidaci protivníka v případě, že má málo života. Asi bych se bez této možnosti obešel, ale zvláště mi ve hře nevadí.

Dojmy z bety Doom: Stará škola s moderními prvky

Do nemilosrdných bojů se navíc ještě docela často připlete démon. Hra oznámí výskyt démonické runy a šťastlivec, co ji sebere, se může na minutu stát nebezpečnou příšerou. Démona si na začátku zápasu vybíráte, v betě byl ale pouze jeden a to Ravenant. Obluda, co dokáže létat pomocí jetpacku a na ramenou má raketomet. Démon je silný, pokud ale více hráčů spolupracuje, tak není problém ho poslat zpátky do pekla.

Na betě mě celkem zklamal výběr herních módů. Doom má v plné verzi přinést hned několik originálních a zajímavě znějících kousků. Tvůrci ale sáhli po ohraném Team Deathmatch a Warpath. Druhý jmenovaný se točí okolo obsazování pohyblivé lokace, která krouží mapou. Výsledkem je celkem dynamické hraní a spousta těsných vítězství.

Jako nejslabší článek se zatím zdá multiplayerový hlasatel, který ohlašuje objevení démonické runy, změnu vedení a podobné věci. Zní strašně unuděně a monotónně. Asi jako kdyby vás někdo přesvědčil, ať s nadšením komentujete něco, co vás vůbec, ale vůbec nezajímá. Pokud náhodou pamatujete na strašný dabing robotího pomocníka v první verzi Destiny, tak přesně víte, o čem mluvím.

Stará škola, ale žádné retro

Celkově mě ale on-line stránka nového Dooma příjemně překvapila. Omezený obsah bety dokázal zabavit na hodně dlouho. id Software se povedlo přinést multiplayer, který je ze staré školy a zároveň není retro. Nabízí unikátní hratelnost a ze současných her si půjčuje prvky, které mu unikátnost nezboří a hráči, kteří o ně nestojí, je mohou s klidem ignorovat. Za mě dobrý. 

Doom vychází 13. května pro PC, Xbox One a PlayStation 4.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama