Dota 2 tým diskvalifikován z turnaje, jeden z hráčů kreslil písmeno Z na minimapě
Zajímavosti Článek Dota 2 tým diskvalifikován z turnaje, jeden z hráčů kreslil písmeno Z na minimapě

Dota 2 tým diskvalifikován z turnaje, jeden z hráčů kreslil písmeno Z na minimapě

David Jiránek

David Jiránek

2. 5. 2022 13:18

Podle organizace šlo o šokující trest.

Reklama

Východoevropský Dota 2 turnaj byl už od samého počátku ovlivněn konfliktem na Ukrajině. Organizátoři start jarní sezóny o týden posunuli, jak se ale brzy ukázalo, válka a projevy její podpory nakonec ovlivnily zápasy mnohem více.

Duel mezi známou organizací Virtus Pro a Mind Games poznamenal incident, při kterém Ivan "Pure" Moskalenko nakreslil na minimapu písmeno Z symbolizující podporu ruských vojsk. Nešlo přitom o náhodu související například s taktikou na herní mapě. Pure totiž písmeno namaloval při pauze, kdy žádná akce neprobíhala.

Spoluhráči začali písmeno okamžitě na minimapě zamazávat, v tu chvíli už ale bylo příliš pozdě. Nápis se totiž ukázal i komentátorům a divákům na streamu. Celý incident je tak velmi dobře zdokumentovaný.

Ukrajinský komentátor Vitalii "v1lat" Volochai a desítky dalších požadovali zabanování hráče, někteří i celého týmu. Nutno dodat, že Virtus Pro jsou nuceni jakožto ruská organizace k působení pod jiným jménem, v tomto případě jako Outsiders, a bez státní vlajky.

Virtus Pro a hráč Pure z počátku incident komentovali takto: "Když jsme si uvědomili, o jaký symbol jde, snažili jsme se ho zakrýt. Nechtěl jsem nikoho urazit, stalo se to omylem. Mír všem."

Virtus Pro soupiska vystupující pod názvem Outsiders byla z turnaje diskvalifikována. Organizace se následně nechala slyšet, že jde o šokující trest s ohledem na vyřazení celého týmu. Pure byl z týmu vyloučen, důvodem ovšem bylo, že jeho čin vedl k diskvalifikaci celé soupisky a poškození jména organizace.

Dota 2 tým diskvalifikován z turnaje, jeden z hráčů kreslil písmeno Z na minimapě

Celá situace zároveň rozvířila debaty okolo Valve, tvůrců Doty 2. Společnost nedarovala na podporu Ukrajině prakticky nic, kdežto Riot Games, Epic Games, Microsoft, Sony a další herní a technologické společnosti přispěly v řádech stovek milionů dolarů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama