Epic vyhlásil válku Applu a Googlu
Gaming Fortnite Článek Epic vyhlásil válku Applu a Googlu

Epic vyhlásil válku Applu a Googlu

Jaroslav Lukeš

Jaroslav Lukeš

14. 8. 2020 22:03

Epic Games odmítají dál platit 30% poplatek za umístění v AppStore a GooglePlay.

Reklama

Že se Epic Games neradi dělí o své výnosy z Fortnite není novinkou. Vydání Fortnite na Android proběhlo úplně mimo oficiální Google Play Store právě proto, že Epic Games nechtějí přijít o 30% z peněz, které hráči utratí za V-bucks. Po nějaké době se situace uklidnila a Fortnite dorazilo i na oficiální obchod a bylo tam až do včerejšího dne, kdy se Epic Games dopustili asi největší provokace v historii mobilních her.

Včera totiž oznámil, že trvale snižuje cenu V-bucks o 20%. Mělo to však háček, k nákupu takhle levných V-bucks bylo třeba zvolit "Epic Direct Payment". To znamená, že po rozkliknutí vás hra přesměruje na stránky Epic Game Store a platba proběhne podobně, jako když si kupujete z webu hru na Epic Game Store. Jenže tohle je v přímém rozporu s nařízeními, které vyžaduje Apple a Google od her v jejich obchodech. Ty mají povinnost používat platební metodu skrz ně, tudíž zaplatit 30% z transakce provozovateli obchodu.

Epic vyhlásil válku Applu a Googlu

Epic se v tomto kroku odkazuje na desítky aplikací, které tuto povinnost nemají. Když pomineme jimi vyjmenované, tak se stačí podívat třeba naše české eShopy. Přes ně lze nakupovat cokoliv a to včetně digitálního obsahu, který nejde přes platbu skrz Apple/Google. Podstatné je, že ten zakoupený obsah nejde konzumovat v té samé aplikaci a mají jinou. Má to tak Alza, ale třeba i Amazon. Epic tímto krokem šel přímo proti nařízením a reakce dvou mobilních gigantů na sebe nenechala dlouho čekat.

Epic vyhlásil válku Applu a Googlu

Během včerejšího dne Apple odstranil Fortnite z AppStore. Později to samé udělal Google s Obchodem Play. Na Androidu je situace snazší, protože kdokoliv si může stáhnout APK přímo od Epicu nebo použít jiný obchod (Galaxy Store?). Ale u Applu to znamená, že Fortnite si nikdo, kdo jej někdy neměl stažený, už nestáhne. Zároveň tak Epic na hru nevydá update, který by vyžadoval AppStore (Epic dost updatů dělá v rámci své aplikace, takže by ho to trápit nemuselo).

Že se jednalo o plánovanou akci/provokaci, na kterou byl Epic připraven, dokazuje to, že chvíli po odstranění z AppStore vydal video, kterým se hodně útočně trefuje do Applu. Tématem je 1984, slavná dystopická novela od George Orwella, kterou v osmdesátých letech použil sám Apple k propagaci svého prvního počítače. Tehdy kritizoval IBM a snažil se zamezit vzniku monopolu. To samé teď tvrdí Epic, že se Apple stal nepřátelským monopolem, který blokuje inovaci a konkurenci. Celé video je stylové a diktátorské jablko s červem muselo leckoho v Applu pěkně vytočit.

Tím, ale nekončíme. Epic Games na obě společnosti podalo antimonopolní žalobu, která se bude řešit. Ale to už je na složitější rozbor. Jedno je jasné. Jednalo se o připravenou akci, která měla očekávanou reakci. Smutné je, že Epic používá své zákazníky jako pěšáky. Zároveň tak trochu bojuje za všechny vývojáře her nejen za své miliardové zisky. Ostatně něco podobného už udělal na PC, kde svou agresivní kampaní prosazuje lepší rozdělení zisků mezi vlastníky obchodu a vývojáře/distributory. Jak tohle dopadne je těžké odhadovat, ale minimálně nyní si můžete na všech platformách pořídit V-bucks výrazně levněji než dřív.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama