Fnatic byli celou ligu neporaženi, pak prohráli ve finále
Esport Valorant Článek Fnatic byli celou ligu neporaženi, pak prohráli ve finále

Fnatic byli celou ligu neporaženi, pak prohráli ve finále

Nga Thi Nguyen

Nga Thi Nguyen

2. 7. 2023 21:51

Team Liquid v grandfinále zvládli porazit Fnatic.

Reklama

Poslední tři dny VCT EMEA League patřily čtyřem evropským týmům, které se již kvalifikovaly do červnového Masters v Tokiu. Pojďme se podívat na poslední čtyři zápasy turnaje, které rozhodly o konečném umístění týmů.

Nejprve nás čekalo finále vyššího bracketu, kde se setkali v play-offu dosud neporažení Fnatic a Team Liquid. Fnatic si jako první mapu zvolili Lotus, ale lehké to na ní rozhodně neměli. Ačkoli po první polovině vedli o dvě kola, je pak Team Liquid zvládli docela rychle dorovnat i předběhnout o dvě kola. Fnatic ale nakonec přece jen ukázali úspěšný protiútok a hra šla do prodloužení. Tam si na obou stranách s převahou odnesli výhru, a tak jim první mapa připadla se skóre 14:12. Pokračovalo se na Bindu, kde prohra Team Liquid byla drtivá; ačkoli první polovina skončila vyrovnaně, na útok hráčů z Fnatic Team Liquid nestačili, a Fnatic tak vyhráli se skóre 13:6, čímž postoupili do grandfinále.

Před grandfinále nás ale ještě čekaly dva zápasy v nižším bracketu. V jeho druhém kole se měly utkat týmy Natus Vincere a FUT Esports. I zde se jednalo o rychlou sérii se dvěma vyhranými mapami, a to na straně FUT Esports. Na Lotusu konkrétně začali s vedením 9:3, a přestože se Natus Vincere v druhé půlce dařilo mnohem lépe, si FUT výhru nenechali vyfouknout a hru dotáhli do konce se skóre 13:8. Fracture probíhal podobným stylem, a FUT si tak výhrou 13:7 zajistili postup do finále nižšího bracketu. FUT tak od základní fáze turnaje ukázali obrovské zlepšení, tam totiž v sedmém týdnu právě proti Natus Vincere se skóre 0:2 prohráli.

Ve finále nižšího bracketu se tak FUT Esports setkali s Team Liquid a čekal je nelehký úkol – zde se totiž hrálo ve formátu BO5, a tak musel vítězný tým vyhrát na třech mapách. Hned na první mapě, Ascentu, ukázali poměrně dominantní výkon Team Liquid, kterým připadla výhra 13:5. Lotus byl ale pro obě strany poměrně vyčerpávající, přestože začal působivým výkonem FUT Esports, kteří si na útoku vybojovali 10 kol, a tak do druhé poloviny měli velký náskok. Team Liquid ale ukázali, jak má vypadat takový správný comeback, a prvních osm kol druhé poloviny vyhráli, čímž FUT dorovnali. Hra nakonec došla do prodloužení, a to hned do čtyřnásobného. Dvaatřicáté kolo nakonec zakončil clutchem nAts za Team Liquid, díky čemuž si odnesli výhru 17:15. Na Splitu pak výhra byla jasná pro Team Liquid, kteří ukázali silný útok, pomocí kterého vyhráli 13:5. Pro Team Liquid tedy výhra znamenala postup do grandfinále, kde se opět měli setkat s Fnatic.

V grandfinále to skřípalo už na první mapě – Lotusu. Fnatic začali klasicky silným útokem s vedením 8:4 a Team Liquid jim v druhé polovině opět dávali zabrat; nakonec ale museli hrát o prodloužení, což se jim nepovedlo, a Fnatic si odnesli první výhru 13:11. Ascentu tentokrát zpočátku vládli Team Liquid, kteří v první polovině získali hned osm kol, a ačkoli v druhé polovině měli jen jedno kolo od výhry, zvládli Fnatic vyhrát sedm kol za sebou a hra šla do prodloužení. V jeho prvním kole zvládli Team Liquid otočit 3v4 ve svůj prospěch a stejně to bylo i v druhém kole, což pro ně znamenalo první výhru v zápasu se skóre 14:12. Haven pro Fnatic vypadal opravdu slabě a Team Liquid tedy snadno vyhráli 13:6. Na Fracture šlo o všechno a ačkoli Fnatic předvedli horší výkon na útoku, kde získali pouze čtyři kola, se na obraně nakonec dokázali dostat do převahy. Liquid zbývaly pouze tři kola do výhry, Fnatic ale všechna tři kola nezvládli retake a v boji proti tikající bombě zkrátka neustáli, čímž pro ně tragicky, ale pro Team Liquid úspěšně, hra skončila 13:11. Team Liquid se tak dočkali své odplaty a zvládli z trůnu sesadit Fnatic, kteří byli neporažení 221 dní. I přes všechna očekávání jsou nakonec Team Liquid šampiony EMEA.

Zde se můžete podívat na jejich ukázkový retake:

Team Liquid a Fnatic na prvním a druhém místě získávají automatický postup do play-offu Masters, zatímco FUT Esports a Natus Vincere na třetí a čtvrté příčce ještě budou muset o postup do play-off zabojovat ve skupinové fázi. Masters nás čeká už 11. června.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama