GameStop minulý rok obchodoval se ztrátou 673 milionů dolarů
Zajímavosti Článek GameStop minulý rok obchodoval se ztrátou 673 milionů dolarů

GameStop minulý rok obchodoval se ztrátou 673 milionů dolarů

Radek Raudenský

Radek Raudenský

5. 4. 2019 15:02

Ztráta bude příští rok o něco vyšší, jak tvrdí samotný obchod.

Reklama

Jeden z největších videoherních řetězců oznámil, že za jeho poslední fiskální rok obchodoval s masivní ztrátou 673 milionů dolarů, která je největší v jeho historii. Obchod odhalil některé statistiky - prodej sběratelských předmětů vzrostl o 11% na 707 milionů dolarů, prodej hardwaru spadl o 1% na 1.77 miliardy dolarů, prodej nového softwaru spadl o 5% na 1.87 miliardy dolarů a prodej bazarových her se propadl dokonce o 13% na 1.87 miliardy dolarů.

Důvod je jasný. Vývojářská studia se snaží své produkty přesouvat na digitální tržiště, ať je to Steam, Epic Store či vlastní launchery. Je to pro ně mnohem výhodnější - hry zde mohou umístit bez externího vydavatele a navíc nemusí svůj podíl snižovat ještě o cenu fyzických nosičů. Většina hráčů se tomu přizpůsobila a často si tuto změnu pochvalují, přeci jenom máte své hry pohromadě bez nutnosti někam chodit. Zároveň s tím klesl počet bazarových her, jelikož často se svou hrou dostanete unikátní kód, který nikdo jiný použít nemůže. A právě na bazarových hrách GameStop z velké části stál.

GameStop si toho je ale již dlouhodobě vědom. Již přes dva roky hledá investora nebo někoho, kdo by řetězec koupil a znovu postavil na nohy. Minulý rok si řetězec připsal profit "pouhých" 37 milionů dolarů, což není na celosvětový řetězec nijak velký výdělek. GameStop na příští rok plánuje velké kroky vedoucí k zmenšení ztráty jako například zvětšení efektivity samotných obchodů, operativní vylepšení a bohužel i propouštění. 

GameStop nepočítá s promítnutím těchto kroků do příštího roku, ale spíše do roku 2021. Můžeme tak očekávat, že kamenné obchody se změní v obchody se sběratelskými předměty, herním merchem a spoustou kartiček na koupi herní měny. Jen tak se budou moct tyto obchody do budoucna uživit.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama